"Poikkeuksellista ja järjetöntä" – eläinten huviammuskelu auton ikkunasta saa täystyrmäyksen

Nuorten epäillään ampuneen autosta kymmeniä eläimiä ilman syytä. Tapaus on harvinainen.

salametsästys
Metsäjäniksiä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Pietarsaaren seudulla paljastunut kymmenien eläinten ampuminen saa täyden tyrmäyksen sekä Suomen luonnonsuojeluliitolta, Riistakeskukselta että Suomen Metsästäjäliitolta:

– Tuollainen ei ole metsästystä eikä kuulu siihen millään lailla. Eläimiä vahingoitetaan eikä edes hyödynnetä, sanoo Metsästäjäliiton vt. toiminnanjohtaja Teemu Simenius.

Viiden nuoren epäillään ampuneen noin 50 eläintä: jäniksiä, metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja. Eläimet on ammuttu auton ikkunasta pienoiskiväärillä. Valtaosa eläimistä on jätetty metsään, osa haavoittuneina.

Tapaus on metsästäjäliiton mukaan poikkeuksellisen laaja, vastaavaa Simenius ei muista tulleen ilmi. Hän uskoo ja toivoo, että kyseessä on yksittäistapaus. Sen toteutustapakin on harvinainen:

– Huvittelumuotona eläinten ampumista esiintyy kirjallisuudessa jostain sadan vuoden takaa, se ei ole tätä päivää.

Sama asia kuin että rattijuoppoudella ei ole tekemistä autoilun kanssa

Metsästäjäliiton vt. toiminnanjohtaja Teemu Simenius

Tämänkaltaiset tapaukset tahraavat Metsästäjäliiton vt. toiminnanjohtajan Teemu Simeniuksen mukaan koko metsästysharrastusta. Hän muistuttaa, että metsästäjien maineen lisäksi kärsii riistanhoito, jolle on tärkeää tietää, paljonko eläimiä alueella on ja paljonko niitä poistuu.

– Tällainen poistuma on pöyristyttävä.

Simeniuksen mukaan tapauksessa tekijät ovat toimineet monella tapaa juuri päinvastoin kuin metsästäjien etiikkaan kuuluu. Metsästysseurat on perustettu organisoidun ja valvotun metsästyksen tueksi, jotta tällaisia tapauksia ei tulisi.

Alan harrastajat harmittelevatkin salametsästys-termin käyttöä. Tällaisilla teoilla ei heidän mukaansa ole mitään tekemistä metsästyksen kanssa:

– Sama asia kuin että rattijuoppoudella ei ole tekemistä autoilun kanssa, vertaa Teemu Simenius.

Englannin kielessä salametsästys onkin "poaching", jossa ei ole mitään viittausta metsästystä tarkoittavaan "hunting"-sanaan.

Että eläimet vain ammutaan ja jätetään maastoon, sellaisia ei poliisin tietoon kyllä usein tule

Ylikomisario Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta

Ylikomisario Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta vahvistaa, että tapaus on poliisin tietoon tulleiden rikosten valossa poikkeuksellinen. Yleensä metsästysrikoksissa on lähes aina taustalla taloudellisen hyödyn tavoittelua.

Pääsääntöisesti metsästysrikoksissa metsästetään ilman pyyntilupaa tai rauhoitusaikana, käytetään kiellettyjä pyyntivälineitä tai -menetelmiä. Nyt paljastunut tapaus on kokonaisuudessaan harvinainen:

– Että eläimet vain ammutaan ja jätetään maastoon, sellaisia ei poliisin tietoon kyllä usein tule, sanoo Pihajoki.

Peurat pellolla
Sami Tammi / Yle

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä pitää myös tapausta poikkeuksellisena sekä tekijäjoukon suuruuden että ammuskelun laajamittaisuuden puolesta. Kuvaus viittaa hänen mukaansa huvimetsästykseen, jonka liitto tuomitsee jyrkästi:

– Ei ole edes yritetty huolehtia siitä, ovatko eläimet kuolleet tai jääneet kitumaan. Eikä käytetty saalista ravinnoksi.

Hölttä uskoo, että kaikki salametsästystapaukset eivät kuitenkaan tule ilmi, vaan niin sanotussa kaverivalvonnassa olisi vielä parannettavaa. Pietarsaaren tapaus kuulostaa Höltän mukaan kuitenkin niin erikoiselta, ettei sitä olisi metsästäjien parempi omavalvontakaan tavoittanut.

Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas ei ole kuullut vastaavasta 20-vuotisen uransa aikana. Hän pitää tapausta hyvin huolestuttavana ja kummallisena:

– Aivan järjetöntä! On vaikea ymmärtää, mitä tekijät ovat saaneet siitä.

Pellas on harmissaan myös riistanhoidollisista syistä: ampumisella on saatettu tuhota kanta, jota paikallinen yhdistys on yrittänyt saada kasvuun.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus