Mansikka aloittaa kukintaa Etelä-Suomessa – jos säät suosivat, avomaan antimia saa vajaan kuukauden päästä

Kylmä kevät on hidastanut mansikan kukintaa. Kasvuerot paikkakuntien välillä ovat tänä vuonna normaalia suuremmat.

marjanviljely
Mansikan kukkia.
Petri Lassheikki / Yle

Mansikka on aloittamassa kukintaa avomaalla eteläisessä Suomessa. Tänä vuonna mansikkakasvustojen kasvuerot eri paikkakuntien välillä ovat tavanomaista suuremmat.

Janakkalassa marjanviljelijä Tiina Hiidenkarin tilalla kasvaa mansikkaa noin kymmenen hehtaarin alalla. Kulunut talvi oli mansikalle helppo, mutta keväällä olleet yöhallat vioittivat paikoitellen mansikan kukintoja suojaamattomissa kasvustoissa.

Jos mansikan kukinnasta tulee pitkä, niin myös satokaudesta tulee pitkä. Tätä on kuitenkin vielä vaikea arvioida, sanoo Tiina Hiidenkari.

– Tavallaan mansikkahan kerää sellaista lämpösummaa, että kun sillä on tietty määrä sitä lämpöä koossa, niin sitten se kukkii ja kypsyy sen mukaan.

Kaikki riippuu nyt säästä

Sadon ajankohta riippuu nyt siitä, millaisena sää jatkuu. Hiidenkari arvioi, että sato ajoittuu kesä-heinäkuulle.

– Tietysti vaikuttaa paljon, minkälaisia nämä tulevat säät ovat. Onko hellejakso lyhyt vai tulee tästä nyt vähän pidempi lämminjakso, vai mennäänkö takaisin kylmiin säihin taas.

ProAgriasta kerrotaan, että harsolla suojatuista kasvustoista odotetaan satoa jo juhannusviikolla. Sen sijaan tunnelihuoneista ja kasvihuoneista mansikkasatoa on saatu maisteltavaksi jo toukokuun lopulla.