Turun ammattikorkeakoulu kehittää 5G-verkolle testausympäristöjä miljoonalla eurolla

5G-teknologia syrjäyttää nykyiset mobiiliverkot ensi vuosikymmenellä.

5G
Tietoliikenteen 5g-yhteydet ovat lähitulevaisuutta.
Risto Degerman / Yle

Turun ammattikorkeakoulu on mukana kolmessa hankkeessa, joissa kehitetään mobiiliverkkoihin uutta 5G-teknologiaa. Koulu on saanut rahoitusta tutkimukseen EU:lta ja Tekesiltä miljoona euroa.

– Meidän tehtävänämme on kehittää testausympäristöjä, joissa uutta teknologiaa pystytään testaamaan ennen kuin se lähtee täyteen kaupalliseen käyttöön, sanoo yliopettaja ja tutkimusvastaava Jarkko Paavola.

5G-verkko mahdollistaa entistä tehokkaamman langattoman tiedonsiirron. Paavola arvioi, että ensimmäiset testiverkot ovat tulossa ensi vuonna, ja täysi 5G-verkko voisi olla toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

Kaksi tohtoria kehitystyössä

Turun ammattikorkeakoulu on palkannut 5G-hankkeita varten kaksi tekniikan tohtoria. Turussa on jo yli kymmenen vuoden kokemus testiympäristöjen rakentamisesta, ja se helpotti pääsyä mukaan myös tällä kerralla.

– Turun ammattikorkeakoululle merkitys on todella suuri. Saamme olla mukana teknologian kehityksen kärjessä. Suomessa ei ole ammattikorkeakoululle kovin tavallista, että ollaan tällä tasolla mukana, sanoo Jarkko Paavola.

– Tämä tarkoittaa sitä, että pystymme oppimaan ja saamaan aivan uutta teknologiaa testattavaksi.

Esineiden internet etenee

Tällä hetkellä matkapuhelinverkot käyttävät 3G- ja 4G-teknologiaa. Uusi 5G mahdollistaa paljon uutta, kun kapasiteetti suurenee.

– Esimerkiksi nyt kännykkäverkot eivät pysty tuomaan urheilutapahtumia livenä kaikille halukkaille, mutta 5G:llä tämä on mahdollista.

Jarkko Paavolan mukaan nykyiset mobiiliverkot eivät pysty myöskään palvelemaan tehokkaasti IoT- eli älylaitteita.

– Yksi 5G:n motiivi onkin juuri se, että tulevaisuudessa kaikki laitteet, esimerkiksi jääkaapit ja pesukoneet, verkottuvat keskenään. 5G:llä pystytään näitä laitteita verkottamaan keskenään jopa miljoonia.