Aikuiset pelaajat palaavat lapsuuden suosikkeihin – Per-Mihkal, 43, täytti kotinsa kymmenillä konsoleilla

Vanhoissa peleissä viehättää etenkin pelin sisältö, sanoo enontekiöläinen retropelikeräilijä Per-Mihkal Näkkäläjärvi, jonka kokoelmaa koristavat lapsuuden lempipelit.

Näkkäläjärven kaikki keräilypelit- ja konsolit ovat käyttötavaraa. Kuva: Emma Hinkula / Yle

OULU Kaveriporukka, 1980-luvun alkupuoli Enontekiöillä ja Commodore 64.  Ne kuuluvat enontekiöläisen 43-vuotiaan Per-Mihkal Näkkäläjärven rakkaimpiin lapsuusmuistoihin.

Nostalgian kaipuu on yksi syy siihen, miksi Näkkäläjärvi aloitti pelien ja konsolien keräämisen noin 15 vuotta sitten. Nyt miehen kokoelma sisältää kymmeniä konsoleja ja satoja videopelejä.

– Onneksi on iso asunto, mihin sopii varastoon tavaraa, Näkkäläjärvi naurahtaa.

Näkkäläjärvi on kasannut retropelien näyttelyn Vectorama-pelitapahtumaan. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Miehellä on kotonaan oma varastotila kokoelmalleen. Sen lisäksi kotoa löytyy myös pelihuone.

– Jos niitä aikoo käyttää, niin niille on pakko varata joku tila, muuten se menee hankalaksi.

Nessi, snessi ja Atarin Pongi. Muun muassa nämä kirjainyhdistelmät vilisevät Näkkäläjärven puheessa, kun hän intoutuu kertomaan retropeleistä.

NES ja SNES, viittaavat Nintendo-pelikonsoleihin ja Pong on yksi ensimmäisistä kaupallisista videopeleistä.

Ennen peleissä visuaalinen puoli ei ollut se tärkein asia, pelin viehättävyys oli pakko tehdä sisällöllä.

Per-Mihkail Näkkäläjärvi

Kolikoilla toimiva pöytätenniksen tapainen kaksipeli Pong löytyi aluksi ainoastaan baareista ja pelihalleista. Pelin suosio räjähti ja siitä tehtiin myöhemmin versio myös kotikäyttöön (siirryt toiseen palveluun).

– Minulla on se Pongin kotikäyttöversion klooni, se on muistaakseni vuodelta 1974. Eli melkein yhtä vanha kuin olen itse.

Pelit on tehty pelattaviksi

Pelejä rakastavasta pojasta kasvoi tekniikasta kiinnostunut mies. Näkkäläjärvi on tietotekniikan kanssa tekemisissä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Hän vastaa Enontekiön kunnan kaikista tietokonejärjestelmistä.

– Harrastan myös vanhoja moottorikelkkoja ja mopoja. Niiden korjaamista ja niillä ajamista.

Sama pätee myös pelikonsoleihin ja peleihin. Niitä pelataan ja tarpeen tullen korjataan. Se onkin osa harrastuksen viehätystä.

– Jos saan jostakin rikkinäisen konsolin halvalla ja korjaan sen. Kun sillä viimein pääsee pelaamaan, niin se on kuin palkinto.

Nintendo-pelit ovat retropelien keräilijöiden keskuudessa halutuimpia. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Keräilypeleillä ja konsoleilla pelaaminen kuuluu Näkkäläjärven mielestä oleellisesti harrastukseen. Hänen mukaansa jotkut ostavat pelejä pelkästään hyllyyn, mutta Näkkäläjärvelle harrastus on ennen kaikkea käyttökeräilyä.

– Ne on hankittu sitä varten, että niitä voi käyttää. Eikä tarvitse sen enempää miettiä, että kuluuko tai meneekö ne rikki. Paljon on koneita särkynyt ja paljon niitä on korjattu. Näin sen kuuluu minun mielestä ollakin.

Pelit esillä näyttelyissä

Vaikka keräilyn lisäksi pelaaminen on lähellä Näkkäläjärven sydäntä, eivät nykyajan pelit häntä kiinnosta.

– Ennen peleissä visuaalinen puoli ei ollut se tärkein asia, pelin viehättävyys oli pakko tehdä sisällöllä. Nykyään se menee usein toisin päin. Kunhan näyttää kauniilta, niin se on hyvä ja jos sisältö on ihan ok, niin siitä tehdään peli, Näkkäläjärvi tuhahtaa.

Retropelit saattavat kustantaa jopa tuhansia euroja. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Myös Näkkäläjärven ystävät pääsevät pelaamaan keräilypelejä. Pelit sekä konsolit ovat myös käyttökunnossa näyttelyissä, joita mies aika ajoin järjestää.

Yksi oli viime kesänä Enontekiöillä.

– Vaikka Enontekiö on pieni paikka, niin koko näyttelyviikon ajan riitti porukkaa. Kyllä tämä harrastus kerää porukkaa.

Näyttelyä varten Näkkäläjärvi mietti kokoelmansa vakuuttamista. Sitä varten piti tehdä hinta-arvio. Miehen mukaan retropelien hintoja on vaikeaa arvioida, mutta hänen kokoelmansa arvo on noin 5 000 - 7 000 euroa.

Retropelien Graalin malja

Oululaisen Pelimies-pelikaupan myyjä Ville Puurala kertoo, että etenkin retropelien keräily on Suomessa koko ajan lisääntymään päin.

Hänen mukaansa monilla on sellainen harhaluulo, että kaikki vanhat pelit ovat arvokkaita.

– Arvokkaita pelejä ovat sellaiset, jotka on julkaistu konsolin julkaisun yhteydessä, jolloin ne ovat hyvin vanhoja. Tai sellaiset, jotka julkaistiin konsolin viimesinä elinvuosina, jolloin niitä on painettu paljon vähemmän.

Retropeleissä kiehtoo muun muassa se, että niitä pelataan pääosin yksin. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Arvoa nostaa myös esimerkiksi se, jos pelikonsolin mukana on alkuperäinen pakkaus ohjekirjoineen ja pölysuojineen.

Se on sellainen peli, jonka varmasti jokainen retropelien keräilijä haluaisi itselleen

Ville Puurula

Samaan aikaan, kun retropelien keräily on yleistynyt, on myös huijareiden määrä lisääntynyt. Puurala painottaa, että kauppoja hieroessa on tärkeää olla tarkkana.

– Monesti yritetään myydä kopiopelejä tai pelejä, jotka näyttävät päältäpäin hyviltä, mutta joista onkin vaikkapa piirilevy rikki.

Nintendo-pelit, etenkin Super Mario, on Puuralan mukaan kestosuosikki pelikeräilijöiden keskuudessa. Retropelien Graalin maljaksi Mario ei kuitenkaan Puuralan mukaan yllä.

– The Flintstones: The Surprise at Dinosaur Peak USA-versio. Se on sellainen peli, jonka varmasti jokainen retropelien keräilijä haluaisi itselleen. Sitä myydään jopa tuhannen euron kappalehinnalla.

Motiivina nostalgia

Vaikka Näkkäläjärven kokoelma on arvokas, ei hän harrasta keräilyä rahan takia.

– Keräilen sellaisia koneita ja pelejä, jotka merkitsevät itselleni jotain.

Hän ei kuitenkaan osaa valita tärkeintä peliä kokoelmastaan. Kaikki ovat jollakin tapaa merkityksellisiä.

Retropelimarkkinoilla liikkuu myös huijareita. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Konsolin suhteen asia on toinen. Commodore 64 on Näkkäläjärven lempilapsi.

– Se on minulle kaikista läheisin ja tärkein. Se on ihan ensimmäinen konsolini.

Koko keräilykokoelma on joka tapauksessa miehelle tärkeä, myös sellaiset pelit ja konsolit, joita ei tule käytettyä paljon. Monet niistä ovat kuitenkin Näkkäläjärven mukaan sellaisia, jotka hän on itse korjannut käyttökuntoon.

Jälkisukupolville voi näyttää, että tällaisia pelejä oli myynnissä  lapsuudessani.

Ville Puurala

Myös Ville Puurala tietää nostalgiantunteen tärkeyden pelikeräilyssä. Hänen mukaansa suurella osalla retropelien kerääjistä se onkin syy, mistä harrastus on ylipäätään lähtenyt käyntiin.

Nintendo liittyy monien nyt päälle parikymppisten keräilijöiden lapsuuteen vahvasti.

– Vanhemmalla iällä muistetaan ne hyvät fiilikset ja vanhat hyvät kokemukset. Ja jälkisukupolville voi näyttää, että tällaisia pelejä oli myynnissä  lapsuudessani.