Huawein johtaja lupaa lisää investointeja Suomeen: "Tutkimustyötä ei siirretä Kiinaan"

Kiinalainen, globaali televiestintälaitteiden valmistaja Huawei vakuuttaa pitävänsä Suomen tutkimus- ja tuotekehitysyksikkönsä toiminnassa myös jatkossa.

Huawei
Yanmin Wang
Yanmin WangMikko Koski / Yle

Suomessa vierailulla käynyt Huawein johtaja Yanmin Wang sanoo, että yhtiö harkitsee itse asiassa lisäinvestointien tekemistä Suomeen. Yanmin Wang on Huawein Keski- ja Itä-Euroopan sekä Pohjoismaiden kuluttajaliiketoiminnan eli käytännössä kännykkäbisneksen johtaja.

Kuluttajaliiketoimintayksikkö on yksi Huawein kolmesta liiketoimintayksiköstä. Se pitää sisällään älypuhelimet, tabletit, puettavat älylaitteet ja PC-tietokoneet.

– Seuraavat älypuhelimet tulevat olemaan jälleen älykkäämpiä kuin edelliset. Ne pitävät sisällään tavallaan henkilökohtaiset avaimemme ja lompakkomme. Samalla niiden käyttönopeus kasvaa, Yanmin Wang sanoo.

Suomen Huaweilla on tutkimus- ja tuotekehitysyksiköt Helsingissä ja Tampereella. Työntekijöitä Suomessa on lähes 400.

Suomessa yritysten yhteenlasketut t&k-menot ovat runsaat neljä miljardia euroa. Tästä runsas viidennes on ulkomaisten firmojen tekemää t&k-toimintaa. Suomessa on riittänyt tuotekehitysväkeä muun muassa Nokian irtisanomisten seurauksena

.

Kännykkä miehen kädessä.
Mikko Koski / Yle

Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö korostaa, että Suomessa t&k-työn kustannukset nimenomaan suhteessa tuotokseen ovat hyvät.

– Oleellista on, ettei katsota pelkästään kustannuksia, vaan samanaikaisesti myös tuotosta. Tässä Suomi pärjää siis ilmeisen hyvin, Ali-Yrkkö pohtii.

Huaweilla on Euroopassa parikymmentä tutkimuskeskusta. Niissä on yhteensä 7 000 työntekijää.

Johtaja Yanmin Wangin kertoo, että Suomessa tutkitaan ja kehitetään muun muassa laitteiden käyttövarmuutta.

Kaiken kaikkiaan Huaweilla on 180 000 työntekijää. Heistä lähes puolet tekee tutkimustyötä.

Koko Huawein liikevaihto oli viime vuonna 71 miljardia euroa. Edellisvuodesta kasvua oli peräti 32 prosenttia. Pääosa liikevaihdosta tulee verkkobisneksestä.