Hunajatiloilla toivotaan hyviä lentosäitä – jo viikon poutajakso riittää takaamaan sadon

Pohjalaistuottajien sato-odotukset kesän hunajasadoksi ovat vielä hyvät. Laihialla halutaan kehittää paikallinen vahva kanta italialaismehiläisistä.

mehiläishoito
Mehiläisiä aamulennolla Laihialla.
Mehiläisiä aamulennolla Laihialla.Jarkko Heikkinen/Yle

Keskiviikon lentosää Laihialla on mitä mainioin. Jo aamulla laihialaisen Pekka Niemi-Nikkolan mehiläistarhalla käy kova kuhina. Niemi-Nikkolalla on viisikymmentä mehiläispesää ja jokaisessa niistä 50 - 60 000 mehiläistä.

– Ne ovat italialaista rotua, vähän jo Suomeen sopeutuneetkin tänä päivänä. Meillä on pyrkimys saada italialainen rotu paremmaksi täällä Laihialla, Niemi-Nikkola sanoo.

Laihialla pyritään kehittämään italailaismehiläisistä vahva paikallinen kanta. Kyseessä on monen vuoden projekti, josta tällä hetkellä on "herrasmiessopimukset” tuottajien kesken niin, että kaikkien laihialaisten mehiläishoitajien pesistä löytyisi jatkossa italialaislähtöisiä mehiläisiä. Siltä varalta, että kuhnurit lentelevät naapurinkin pesiin.

Italialaiskannalle on ihan käytännön perustelut. Se talvehtii Niemi-Nikkolan mukaan hyvin ja tuotto on hyvä.

– Italialaiset ovat paremmin hoidettavia eli parveilu on hitaampaa, ne ovat säyseämpiä ja tuottavat hunajaa hyvien ominaisuuksiensa vuoksi paremmin, Niemi-Nikkola perustelee kannan valintaa.

Hyvään satoon riittää viikon pouta

Pekka Niemi-Nikkolalla on kokemusta mehiläisistä jo nelisenkymmentä vuotta. Hän toimii Etelä-Pohjanmaan mehiläishoitajien yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtajana ja Kyrönmaan mehiläishoitajissa.

Vaikka kevät on ollut viileä, ei Niemi-Nikkolan mukaan sen merkitys vuoden sato-odotuksille ole niin suuri kuin monesti ajatellaan. Kyse on koko vuoden olosuhteista.

– Vuoden sykli päättyy hunajasatoon ja siihen on vaikuttaneet kaikki vuoden elinolosuhteet, Niemi-Nikkola toteaa.

Nyt eletään kuitenkin juuri niitä hetkiä, kun pesissä tapahtuu.

– Viikonloppuun mennessä ne munivat vielä muutaman päivän tämän kesän sadon kerääjiä. Sen jälkeen emot yhä munivat, mutta niitä mehiläsiä, jotka rakentavat syksyllä pesää, että saadaan ensi vuoden hunaja, Niemi-Nikkola kertoo.

Jos ensi viikolla alkaa sataa ja sataa 20. heinäkuuta asti, niin sitten satotoiveet alkavat olla mennyttä.

Pekka Niemi-Nikkola

Muniminen on sujunut Niemi-Nikkolan pesissä hyvin. Ainakin vielä tällä hetkellä odotukset myös tämän vuoden hunajasadosta ovat hyvät.

– Jos ensi viikolla alkaa sataa ja sataa 20. heinäkuuta asti, niin sitten satotoiveet alkavat olla mennyttä, Pekka Niemi-Nikkola sanoo.

Hän on kuitenkin optimistinen, että johonkin väliin Suomen sateisimmassakin kesässä osuu poutajakso niin, että lentokelit ovat hyvät ja pääsatokasvit, kuten vadelma ja rypsi kukassa.

– Viikon päivät juhannuksen jälkeen riittää kelvolliseen satoon.