1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Miten käy EU-eron ja saako Skotlannin itsenäisyyshanke uutta virtaa? Seuraa näitä asioita Britannian parlamenttivaaleissa

Britannian parlamenttivaaleissa ratkeaa, saako pääministeri Theresa May haluamansa vahvan valtuutuksen EU-eroneuvotteluihin.

Britannia
Turistit poseeravat Westminsterin palatsin edustalla.
Turistit poseerasivat Westminsterin palatsin, eli parlamenttitalon edustalla Lontoossa keskiviikkona.Justin Tallis / AFP

Britannian tämänpäiväiset parlamenttivaalit muokkaavat maan historiaa, mutta eivät siitä huolimatta herätä innostusta kansassa. Vaaliväsymys on ymmärrettävää, sillä maassa on viime vuosina äänestetty poikkeuksellisen tiuhaan tahtiin.

Edelliset parlamenttivaalit pidettiin kaksi vuotta sitten. Lisäksi kansalaiset ovat joutuneet ottamaan kantaa maansa kohtaloon kahdessa kansanäänestyksessä: viime kesänä äänestettiin EU-jäsenyydestä ja syksyllä 2014 Skotlannin itsenäisyydestä. Britanniassa on myös ollut lukuisia alue- ja paikallisvaaleja.

Näissä parlamenttivaaleissa on kuitenkin paljon pelissä sekä Britannian että koko Euroopan unionin kannalta. Kokosimme tärkeimmät asiat, joihin vaaleja seuratessa kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Miten vaalitulos vaikuttaa Britannian EU-eroon?

Pääministeri Theresa May ilmoitti ennenaikaisista parlamenttivaaleista 18. huhtikuuta. Mayn tavoitteena oli, että vaalien myötä hän saisi vahvan valtuutuksen EU-neuvotteluihin.

May ja hänen konservatiivipuolueensa ajavat ns. kovaa brexitiä, jossa tavoitteena on saada EU-maista tuleva maahanmuutto kuriin taloudellisten menetysten uhallakin.

Britannia on siis valmis lähtemään Euroopan unionin tulliliitosta ja 500 miljoonan kuluttajan sisämarkkinoilta, joilla ihmiset, tavarat, palvelut ja raha liikkuvat yhtä vapaasti maasta toiseen kuin maan sisällä.

May toivoi, että hän pystyisi vaaleissa kasvattamaan konservatiipuolueen enemmistöä alahuoneessa. Tukeva parlamenttienemmistö vahvistaisi pääministerin neuvotteluasemaa unionin kanssa käytävissä neuvotteluissa.

May saisi myös tiukemman otteen omasta konservatiivipuolueestaan. Euroopan unionissa toivotaan, että kunnon parlamenttienemmistö antaisi Maylle jouston varaa eroneuvotteluissa.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on sitoutunut kunnioittamaan Britannian kansanäänestyksen tulosta. Se haluaa Britannialle jatkossakin jonkinlaisen pääsyn unionin sisämarkkinoille sekä haluaa kunnioittaa muun muassa EU:n kuluttaja- ja ympäristösäädöksiä.

Työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin mielestä unionin kanssa on käytävä vakavat ja järkevät neuvottelut. Pääministeri May on puolestaan vakuuttanut olevansa "pirun hankala nainen" eroneuvotteluissa.

2. Saako May nenilleen?

Britannian parlamentin alahuoneessa on 650 kansanedustajaa. Mayn konservatiivipuolueella oli nyt eronneessa parlamentissa 17 paikan enemmistö eli 330 kansanedustajanpaikkaa (siirryt toiseen palveluun).

Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuoneen paikat
Yle Uutisgrafiikka

Kun May huhtikuussa ilmoitti uusista vaaleista, mielipidetiedustelut lupasivat konservatiiveille mittavaa vaalivoittoa. Tuolloin konservatiiveilla oli jopa 20 prosenttiyksikön johto työväenpuolueeseen.

Viimeisimmän kuukauden aikana Mayn konservatiivien johtoasema on kutistunut. Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan puolueiden välinen ero olisi vain muutama prosenttiyksikkö (siirryt toiseen palveluun).

Vaalien tulos on siis aiempaa epävarmempi (siirryt toiseen palveluun). Britanniassa kustakin vaalipiiristä valitaan vain yksi ehdokas, joten mielipidetiedusteluiden kyky ennustaa vaalitulosta on rajallinen.

Vaikka konservatiivit voittaisivatkin vaalit, on pääministeri Mayn asema jo nyt heikentynyt. Hän onnistui kampanjan aikana hukkaamaan varmana pidetyn vaalivoiton jäykällä esiintymisellään.

Hän herätti myös närkästystä ehdottamalla, että iäkkäiden pitäisi maksaaa kotihoidostaan oman asuntonsa arvolla. Virheet vaalikampanjan aikana vaikeuttavat Mayn asemaa konservatiivipuolueessa, jossa on myös haluja uhmata pääministeriä.

Theresa May
Theresa MayBen Stansall / AFP

3. Miten käy työväenpuolueelle?

Jeremy Corbynin johtaman työväenpuolue Labourin piti olla matkalla tuhoon. Viimeisten parin vuoden aikana vasemmistolaista Corbynia on pidetty puoluejohtajana, jonka ohjaamana Labour ei voi voittaa vaaleja.

Mielipidetiedustelut lupaavat yhä konservatiiveille voittoa, mutta on mahdollista, että työväenpuolue pärjää näissä vaaleissa paremmin kuin Ed Milibandin johdolla vuonna 2015.

Toukokuusta lähtien työväenpuolue on kuronut konservatiivien etumatkaa kiinni. Corbynin populistinen tyyli on vedonnut etenkin nuoriin äänestäjiin (siirryt toiseen palveluun).

Työväenpuolueen kannalta yksi keskeisimmistä kysymyksistä on, vaivautuvatko Corbynia tukevat äänestäjät vaaliuurnille. Corbynin kannalta on valitettavaa, että nuorten ja Labourin toisen keskeisen kannaattajaryhmän, kouluttamattoman työväestön, äänestysaktiivisuus on yleensä matala.

Työväenpuolue pyrkii vaaleissa pitämään kiinni perinteisistä kannatusalueistaan Pohjois-Englannissa. Sen lisäksi herätellään toiveita, että puolue onnistuisi nappaamaan takaisin kansanedustajanpaikkoja, jotka se menetti pienellä äänierolla konservatiiveille vuoden 2015 vaaleissa (siirryt toiseen palveluun).

Jeremy Corby
Jeremy CorbyAndy Rain / EPA

4. Ovatko vaalit itsenäisyyspuolue Ukipin joutsenlaulu?

Itsenäisyyspuolue Ukipilla oli eronneessa parlamentissa yksi kansanedustajanpaikka. Toukokuussa pidetyissä paikallisvaaleissa puolue menetti kaikkiaan 114 paikkaa (siirryt toiseen palveluun) kaupungin- ja kunnanvaltuustoissa.

Mielipidetiedusteluiden mukaan Ukipin kannattajat ovat siirtymässä konservatiivien äänestäjiksi. Konservatiivit ovatkin kampajoineet ahkerasti Ukipin kannatusalueilla, joilla äänestettiin viime kesän kansanäänestyksessä EU-eron puolesta.

Parlamenttivaalit saattavat olla Ukipin joutsenlaulu, jos puolueen kannattajat siirtyvät sankoin joukoin konservatiivien riveihin.

Puolueen keskeinen tavoite oli Britannian EU-ero, joka on nyt toteutumassa konservatiivien johdolla. Näin ollen on luonnollista, että Ukipin kannattajat antaisivat nyt äänensä konservatiiveille.

5. Itsenäisyyshanke mutkistaa kuviota Skotlannissa

Skotlannista valitaan Britannian parlamenttiin 59 kansanedustajaa. Itsenäisyyttä ajavalla Skotlannin kansallispuolueella, SNP:llä, oli eronneessa parlamentissa näistä paikoista hallussaan peräti 54.

Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin johtaman puolueen ennustetaan saavan nytkin valtaosan parlamentin skottipaikoista. Puolue saattaa kuitenkin menettää joitakin paikkoja, sillä itsenäisyyshanke ei ole kaikkien skottien mieleen.

Tähän ovat tarttuneet Skotlannin konservatiivit, jotka suorapuheisen johtajansa Ruth Davidsonin johdolla keräävät erityisesti itsenäisyyden vastustajien ääniä. Aiemmin inhottujen konservatiivien ennustetaankin nyt kasvattavan paikkamääräänsä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Skotlannissa vaalit ovat tavallaan muuta Britanniaa hankalammat. Skotit äänestivät EU-jäsenyyden puolesta viime kesänä ja torjuivat itsenäisyyden vuoden 2014 kansanäänestyksessä.

Uutta itsenäisyyskansanäänestystä ajava Sturgeon näytti pehmentävän aiempia puheitaan vaalien alla The Guardian-sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa. Hänen mukaansa uusi itsenäisyyskansanäänestys järjestetään vasta, kun EU-neuvottelut on käyty loppuun ja uudesta sopimuksesta on syntynyt sopu.

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon Robert Berry / EPA
Lue seuraavaksi