Matkailu kasvaa rajusti Ylläksellä – paitsi jos alueelle tulee kaivos

Kolarin yrittäjillä on luja usko siihen, että Ylläksen matkailu kasvaa voimakkaasti lähivuosina.

Kolari
Ylläs kesäkuun 7. päivänä 2017.
Ylläksen rinteillä on hiljaista, mutta lunta riittää yhä. Kuva keskiviikolta 7. kesäkuuta.Sport Resort Ylläs

Kolarissa Hannukaisen kaivos iskisi pahasti matkailuun, arvioivat paikalliset yrittäjät. Kolarilaisten yritysten mukaan matkailun kasvu tyrehtyisi, jos Hannukaiseen avattaisiin kaivos.

Jos Hannukaisen kaivosta ei avata, yrittäjät uskovat matkailun kasvavan voimakkaasti ja alalle syntyvän satoja työpaikkoja nykyistä enemmän. Tällä hetkellä matkailu työllistää Kolarissa noin 600 henkilöä. Yrittäjien arvioiden mukaan matkailu toisi töitä Kolarissa 1200:lle ihmiselle vuonna 2025.

Jos taas kaivos avattaisiin, sen arvioidaan vähentävän työpaikkoja matkailualalla. Kaivoksen avaaminen taas toisi hieman enemmän töitä muille aloille kuin matkailuun.

Tiedot käyvät ilmi aluetalousarviosta, johon osallistui 48 yrittäjää Kolarissa. Otos vastaa noin puolta markkinaosuutta kaikesta Kolarin liiketoiminnasta kuntatalous mukaan luettuna. Tiedot kerättiin nettikyselyllä, haastatteluilla ja puhelinhaastatteluilla viime keväänä.

Kaivos vai ei?

Hannukaisen kaivoksen aluetalousvaikutuksia koskevassa selvityksessä on arvioitu erilaisilla malleilla muun muassa sitä, kuinka paljon rahaa paikkakunnalle jäisi, jos kaivos avattaisiin tai jos se jäisi avaamatta.

Tulosten perusteella Kolariin jäisi suunnilleen yhtä paljon rahaa riippumatta siitä, tulisiko kaivos vai ei.

Kaivosyhtiö Northlandin standi Hannukaisen suunnitellulla kaivosalueella Kolarissa 19.8.2014
Northland ajautui konkurssiin ja Hannukaisen kaivosoikeudet osti Tapojärvi Oy:n perustama yhtiö.Jarmo Honkanen / Yle

– Kumpikin vaihtoehto näyttäytyy positiivisena. Kummassakin on kasvua eli lisää työpaikkoja ja lisää liikevaihtoa alueen yrityksille, Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä sanoo.

Kova usko Ylläksen matkailuun

Erojakin on. Jos kaivos rakennetaan, selvityksen mukaan se esimerkiksi tietäisi kunnalle hieman enemmän verotuloja kuin vaihtoehto, jossa kaivos jätetään rakentamatta ja matkailu kasvaisi.

Kyselyssä kolarilaiset yrittäjät arvioivat matkailun kasvavan kunnan alueella peräti 8,9 prosenttia vuodessa vuosina 2017-2025, jos kaivosta ei avata. Onko tällainen kasvuarvio realistinen?

– Minä arvostan yrittäjien näkemystä. Viime vuosilta matkailulla on näyttöä vieläkin suuremmista kasvuluvuista, jotka ovat toteutuneet, Määttä toteaa.

Ylläksen matkailukeskuksen liikevaihto nousi noin 14 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016.

– Matkailu on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Matkailualan optimismi Ylläksellä perustuu ilmeisesti ihan kohtuuhyvään näkemykseen. Vahva kasvu vaatii investointien lisäksi panostuksia asiakaskokemuksen ja palvelun parantamiseen. Matkan varrella tulee kysymyksiä siitä, mihin suuntaan matkailua Ylläksellä halutaan kehittää, hallituksen puheenjohtaja Pasi Rinne Gaia Groupista kommentoi.

Konkurssipesältä ostettu kaivos

Gaia Groupiin kuuluva konsulttiyhtiö Gaia Consulting on tehnyt selvityksen Kolarin aluetalousvaikutuksista. Selvityksen tilasi Kolarin kunta. Osan selvityksestä maksoivat kaivosyhtiö Hannukainen Mining Oy ja Ylläksen Matkailuyhdistys.

Kaivosalan alihankintayritys Tapojärvi Oy:n omistama Hannukainen Mining Oy on aikonut avata uudelleen Hannukaisen rautamalmikaivoksen lähellä Ylläksen matkailukeskusta. Yhtiö osti kaivoshankkeen Northland Mines Oy:n konkurssipesältä vuonna 2015.

Uusi omistaja on suunnitellut, että kaivos avattaisiin vuonna 2021. Kaivoksen avaamisesta ei kuitenkaan ole vielä päätetty. Kaivossuunnitelmat ovat herättäneet vastarintaa etenkin Ylläksen matkailuyrittäjien parissa.