Tarjoilija, lautasellani on orvokki! Kukat löysivät tiensä ruokapöytään: "Aluksi kannattaa syödä varoen"

Jos haluaa lautaselleen lisää väriä, voi kokeilla vaikkapa ruusua tai ruiskaunokkia. Syötävät kukat antavat aromia, mutta niiden käytössä on oltava varovainen.

Kukkia näkee niin ruokalautasella kuin juomissa. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Kukat eivät ole pelkästään silmänruokaa, vaan myös syötävää ruokaa. Kukkia voidaan käyttää osana ateriaa tai jälkiruokaa tuoreeltaan, kuivattuna tai pakastettuna esimerkiksi jääpaloissa. Syötäviä kukkia näkee nykyisin ruoissa ja juomissa siksi, että ne ovat kauniita ja värikkäitä, mutta antavat myös aromia.

Hyötykasviyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtaja Katja Uski muistuttaa, että syötävien kukkien kanssa on aina oltava varovainen.

– Poimi ainoastaan tuntemiasi kukkia ja käytä juuri sitä osaa, joka on syötävä. Esimerkiksi joissakin kukissa vain terälehdet ovat syötäviä. Lisäksi kaikille voi olla yliherkkä, joten aluksi kannattaa syödä niitä varoen.

Luonnonkasvien lisäksi syötäviksi kukiksi kannattaa valita vain luomukasvatettuja taimia (siirryt toiseen palveluun) (Kotivinkki).

Katja Uski listasi muutamia suosituimpia syötäviä kukkia, joiden suosio perustuu siihen, että ne ovat helposti tunnistettavia sekä helposti saatavilla.

Sarviorvokki. Käy tuoreeltaan esimerkiksi salaatteihin sekä kakkujen ja juomien koristeena. Kuva: Matti Paavonen
Kehäkukka. Sen terälehdet käyvät esimerkiksi salaatteihin, keittoihin sekä riisin ja pastan joukkoon. Kuva: Johanna Sarjas / Yle
Ruusu. Käy salaatteihin, juomiin ja makusokeriin. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Krassi. Soveltuu koristamaan maljoja, salaatteja, juustopöytiä, voileipiä ja maukkaita alkupaloja. Kuva: Ville Hakonen / Yle
Ruiskaunokki. Soveltuu salaatteihin, juomiin, jääpaloihin, jälkiruokiin ja jäädykkeisiin. Kuva: Isidre Blanc

Syötäviä luonnonkasveja ovat:

Ahomansikka (lehdet), kamomillasaunio (nuoret kukat), kanerva (kukat), ketohanhikki (lehdet), koivu (lehdet), kultapiisku (kukat), kumina (siemenet), kuusi (havut ja kerkät), maitohorsma (lehdet ja juuri), mesiangervo (kukat ja lehdet), mesimarja (lehdet), mustaherukka (lehdet), mustikka (lehdet), piharatamo, pihlaja (lehdet ja marjat), poimulehti (lehdet), puna-apila (lehdet ja kukat), puolukka (lehdet), ruusut (lehdet ja terälehdet, kiulukat), siankärsämö, sianpuolukka (lehdet), vadelma (lehdet ja marjat) ja valkoapila (lehdet ja kukat).

Syötäviä, kasvatettuja kasveja puolestaan ovat muun muassa:

Kehäkukka, sarviorvokki, ruiskaunokki, krassit, malva, ruusu, eri yrttien kukat muun muassa anis-iiso, iisoppi, mintut, laventeli, kamomillasaunio, kangasajuruoho, kurkkuyrtti, herne, begonia (Begonia cucullata ja B. x tuberosa), tulppaanin terälehdet, illakko, salkoruusu, auringonkukka terälehdet, kurpitsa, kääpiösamettikukka, syreeni, omena, lehmus ja laukat.

Lue lisää: