Konservatiivit tähyilevät työväenpuoleen tärkeimpiä sydänmaita – Viimeisimmät tiedustelut saavat pääministeri Mayn silti puremaan kynsiään

Hiipuneesta kaivos-ja terästeollisuudesta kärsinyt Koillis-Englanti äänesti brexitin puolesta. Konservatiivipuolue uskoo tämän avaavan ovet historiallisiin voittoihin alueella.

Britannia
Dun Cow Inn -pubin  julkisivu
Pasi Myöhänen / Yle

SEDGEFIELD Kun työväenpuolue ylsi Britanniassa edellisen kerran vaalivoittoihin, oli Dun Cow Inn -pubi Koillis-Englannissa puolueen menestyksen näyttämö. Tässä vaalipiirinsä Sedgefieldin pubissa Britannian pitkäaikainen pääministeri Tony Blair kestitsi maailmanjohtajia.

Nyt pubin kanta-asiakkaita on napannut leiriinsä maan toinen pääpuolue konservatiivit. Pubiin tuopilliselle saapuneella John Hallilla on valintaansa selvä perustelu:

– Konservatiivit on puolue, joka voi viedä meidät EU-eroneuvottelujen läpi.

Sedgefield on työväenpuolueen kruununjalokivi, jonka muuttuminen konservatiivien siniseksi olisi puolueelle äärimmäinen nöyryytys. Selvitysten mukaan se on mahdollista jos brexitiä ja itsenäisyyspuolue UKIPia kannattaneet äänestäjät siirtyvät konservatiivien kannattajaksi.

Mies katsoo suorana kameraan
John HallPasi Myöhänen / Yle

Sedgefieldin konservatiivinen parlamenttivaaliehdokas Dehenna Davison on toiveikas.

– Jopa entiset kaivosmiehet sanovat luottavansa työväenpuolueen sijaan konservatiivijohtaja Theresa Mayhin, Davison kuvailee.

Työväenpuoluekin on sitoutunut EU-eroon, mutta se korostaa konservatiiveista poiketen EU:n sisämarkkinoilla toimimisen tärkeyttä. Puolueella on myös sallivampi linja maahanmuuton suhteen. Se turvaisi EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa välittömästi mahdollisen vaalivoiton jälkeen.

Sedgefieldin pääkatua mittaileva Melvin Dickinson kannattaa jyrkempää erolinjaa.

– Työväenpuolue puhuu “pehmeästä brexitistä” mitä se sitten tarkoittaakin. En halua että Britannia on muiden ohjauksessa.

Mayn brexit-taktiikka uhkaa epäonnistua

Konservatiivi-puolue on perustanut vaalistrategiansa brexitin varaan, mutta taktiikka voi epäonnistua. Perinteisiin vaaliteemoihin kuten julkiseen terveydenhuoltoon ja kouluihin keskittynyt työväenpuolue on ottanut konservatiiveja kiinni aimo harppauksin mielipidetiedusteluissa kampanjan loppumetreillä.

Joidenkin mittausten mukaan konservatiivit olisivat jopa menettämässä parlamenttienemmistönsä.

Sedgefieldiläinen Jim Hardwick uskoo työväenpuolueen Jeremy Corbynin voitonmahdollisuuksiin.

– Hän pysyi puolueen johdossakin vaikka kaikki sanoivat, että hänet syrjäytettäisiin. Jeremy Corbynia ei kannata jättää laskuista.

Kolmikymppinen Hardwick sanoo, että tutkimuksissa nähty sukupolvien jakautuminen Corbyn-kysymyksessä pitää paikkansa Sedgefieldissäkin.

– Olen joutunut kiistelemään aiheesta isäni kanssa. Vanhempi kansa puhuu Corbynistä jopa kommunistina.

Jeremy Corbynin linja on kaukana Sedgefieldistä kolme kertaa pääministeriksi nousseen Tony Blairin luomasta markkinamyönteisestä työväenpuoluelaisuudesta. “Blairismi” katkaisi 1990-luvulla Margaret Thatcherin ajoista alkaneen konservatiivivallan Britanniassa.

Corbyn kansallistaisi rautatiet ja vesihuollon uudelleen. Hän poistaisi korkeakoulujen lukukausimaksut ja loisi anteliaan ilmaisen lastenhoitojärjestelmän. Osa sosiaalietuuksien leikkauksista poistettaisiin ja lysti kustannettaisiin korkeatuloisempien sekä yritysten verotusta korottamalla.

Pohjoismaisesta näkökulmasta ohjelma ei ole radikaali, mutta pieneen valtion rooliin ja matalaan verotukseen tottuneessa Britanniassa se olisi suuri harppaus vasemmalle.

Corbyn on voittanut kansaa puolelleen

Jeremy Corbynia kohtaan tunnettu vierastus ei johdu pelkästään hänen talouspolitiikastaan. Hyvinvoivaa pohjoislontoolaista vaalipiiriä edustavaa Corbyniä pidetään kaupunkilaisintellektuellina, minkä uskotaan karkottavan työväenpuolue Labourin sydänalueiden äänestäjät.

Vaaleihin luottavaisesti lähtenyt konservatiivipuolue uskoi, että vaalikampajan tuoma julkisuus saa kansan hylkimään Labour-johtajaa entistä enemmän. On kuitenkin käynyt toisinpäin.

Istuva pääministeri Theresa May on ollut kampanjansa aikana hermostunut ja keskittynyt vain ennakolta sovittujen “vahvaa ja vakaata” johtamista lupaavien iskulauseiden toistelemiseen. Homssuisen yliopistolehtorin näköinen Corbyn on sanavalmiuden puutteestaan huolimatta näyttäytynyt aidolta ja periaatteissaan perääntymättömältä.

Tony Blairin entisessä kantapaikassa Dun Cow Inn -pubissakin on alettu lämmitä Corbynille.

– En pitänyt hänestä aluksi, mutta hän on voittanut minut puolelleen. May jättäytyi pois vaaliväittelyistä, mutta Corbyn otti niihin osaa, sanoo Wendy Westall.

Nainen katsoo suoraan kameraan
Wendy WestallPasi Myöhänen / Yle

Hänen aviomiehensä Graham Westall on samoilla linjoilla.

– Corbyn tarjoilee aitoja vaihtoehtoja Britannian työväestölle. Uskon, että hän voi voittaa vaalit.

Mies katsoo suorana kameraan
Graham WestallPasi Myöhänen / Yle

Työväenpuolueen kirimisestä huolimatta Britanniassa odotetaan konservatiivien vaalivoittoa. Maan mielipidetiedustelut ovat kuitenkin viime vuosina olleet erittäin epäluotettavia ja tällä kertaa niiden välillä on tavallistakin suurempia eroja.

Britanniaa koetelleet terrori-iskut sekoittavat pakkaa entisestään.

Entinen sisäministeri Theresa May on profiloitunut turvallisuuskysymysten osaajana, mutta toisaalta iskut ovat tapahtuneet konservatiivipuolueen vahtivuorolla. Jeremy Corbyn on muistuttanut, että Mayn sisä- ja pääministeriaikana Britannian poliisivoimia on supistettu 20 000 henkilöllä.

Ennenaikaiset vaalit voitonvarmana julistanut pääministeri Theresa May joutuu puremaan kynsiään äänten laskemiseen saakka.