Saksan hallitus päätti: Joukot vedetään Turkista vierailukiistan takia

Saksa aikoo siirtää Turkista Jordaniaan joukkonsa, jotka osallistuvat Isisin vastaisiin operaatioihin.

Saksa
Saksalaisia tornado-hävittäjiä Incirlikissä.
Saksalaisia tornado-hävittäjiä Incirlikissä.Thorsten Weber / EPA

Saksan hallitus on antanut tukensa maan joukkojen ja sotakoneiden vetämiselle Incirlikin lentotukikohdasta Turkista.

Puolustusministeri Sigmar Gabriel ilmoitti jo aiemmin, että joukot vedetään, koska Turkki ei edelleenkään salli saksalaisten kansanedustajien vierailla tukikohdassa.

Saksa aikoo siirtää Incirlikissä olevat 280 sotilastaan Jordaniaan. Saksalaisjoukot osallistuvat äärijärjestö Isisin vastaisiin operaatioihin Irakissa ja Syyriassa osana Yhdysvaltain johtamaa koalitiota.

Puolustusministeri Ursula von der Leyen kertoo, että hallitus hyväkstyi keskiviikkona joukkojen siirtämisen pois Turkista. Hänen mukaansa aikataulusta päätetään siten, että se haittaisi mahdollisimman vähän Isisin vastaista taistelua.

Von der Leyenin mukaan ilmatankkauslentokoneiden siirtäminen kestää pari kolme viikkoa ja tiedustelukoneiden pari kolme kuukautta.

Keskusteluja käydään vielä siitä, vaatiiko joukkojensiirto parlamentin hyväksynnän. Saksan armeija on parlamentin alaisuudessa.

Saksan myöntämät turvapaikat suututtavat Turkkia

Turkki on perustellut vierailun estämistä (siirryt toiseen palveluun) sillä, että Saksa olisi myöntänyt turvapaikkoja turkkilaisille, jotka ovat osallistuneet heinäkuun 2016 vallankaappausyritykseen. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kehotti maanantaina Saksaa karkottamaan vallankaappausyritykseen sekaantuneet henkilöt.

Turkin ja Saksan välejä on kiristänyt myös se, ettei Saksa antanut turkkilaispoliitikkojen kampanjoida keväällä Saksassa ennen kansanäänestystä, jossa päätettiin Turkin presidentin vallan lisäämisestä. Saksassa on noin 1,4 miljoonaa turkkilaista äänioikeutettua.

Çavuşoğlu syytti toukokuussa Saksaa vähättelevästä asenteesta Turkkia vastaan.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset