"Nahistelu ruokapöydässä loppui istumapaikkojen arpomiseen" – ilmaisneuvontaa päiväkoti-ikäisten vanhemmille

Osa kunnista tarjoaa maksutonta perheohjausta, joka on suunnattu kunnallisen päivähoidon asiakkaille. Palvelusta on rohkaisevia kokemuksia Joensuussa.

varhaiskasvatus
Varhaiskasvatuksen perheohjaus.
Katja ja Eetu Kettunen.Janne Ahjopalo / Yle

Eetu Kettunen, 6, pyörii kuin väkkärä tuliterässä lastenpuistossa.

Katja Kettunen, 33, on hakenut vinkkejä ja varmuutta vanhemmuuteensa kaksi vuotta kaupungin tarjoamasta neuvontapalvelusta. Hän on käynyt perheohjaajan vastaanotolla säännöllisesti parikin kertaa kuukaudessa.

Ohjausta annetaan Joensuussa maksutta kunnallisen päivähoidon asiakasperheille. Kaupunki vakinaisti toiminnan vuoden 2017 alussa. Ongelmatilanteita perheissä voivat tuoda muun muassa ero, uusperheen järjestelyt, lapsen käytösongelmat, vanhemman jaksaminen, sisaren syntymä ja paikkakunnan vaihtaminen.

Perheohjaaja on ihana ihminen, jolle on helppo puhua asiasta kuin asiasta.

Katja Kettunen

Varhaiskasvatuksen tarjoama perheohjaus on Suomessa harvinaista ja todellista matalan kynnyksen palvelua, todetaan sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiasta.

– Lastensuojelun avohuollolla on jo ihan erilainen kaiku ihmisten mielessä, kun haetaan arjen ongelmiin apua. Joensuun malli on hyvä esimerkki siitä, kuinka kunnan varhaiskasvatus voi tarjota pitkäkestoista ja säännöllistä tukea perheille, sanoo ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa.

Kettusen perheeseen kuuluvat Eetun lisäksi kahdeksanvuotias Sara, kolmivuotias Siru ja puoliso.

– Minä ja mieheni teemme kummatkin vuorotyötä. Se on perheelle aina oma palapelinsä, sanoo keikkaa lähihoitajana tekevä Katja Kettunen.

Kettunen kertoo esimerkin, kuinka arkinen ruokahetki muodostui sisarusten väliseksi tahtojen taisteluksi.

– Heille tuli kiistaa istumapaikoista. Että kuka saa istua äidin ja kuka isän vieressä. Yritimme sitten toimia erotuomareina.

Varhaiskasvatuksen perheohjaus.
Janne Ahjopalo / Yle

Äiti koki suureksi helpotukseksi sen, että pääsi puhumaan arjen ongelmista varhaiskasvatuksen perheohjaajan kanssa.

– Riidat ruokapöydässä helpottivat, kun saimme yksinkertaisen vinkin. Numeroimme istumapaikat ja arvoimme numeron. Teimme aikamme tätä ja tilanne onneksi rauhoittui.

Perheohjaaja vierailee vaikka päiväkodissa

Katja Kettusen mielestä kevyen kynnyksen palvelu on oiva vaihtoehto neuvolalle tai lastensuojelulle, joissa yleensä jokainen yksityiskohta kirjataan ylös järjestelmiin.

– Perheohjaaja on ihana ihminen, jolle on helppo puhua asiasta kuin asiasta. Minulle keskusteluapu on tuonut varmuutta ja rauhallisuutta vanhempana. Olen saanut paljon arjen vinkkejä ja huomannut, etten ole asioideni kanssa todellakaan ainut äiti maailmassa.

Perheohjaajat antavat neuvojaan omalla vastaanotollaan ja voivat tarvittaessa vierailla päiväkodissa.

– Minua huolestutti päiväkodin suuri ryhmäkoko ja sen vaikutus Eetuun. Koin, että hoitajien kanssa keskustelu jäi aina liian lyhyeksi. Kun perheohjaaja vieraili päiväkodissa, sain puolueettoman näkemyksen tilanteesta. Tuli varmuus, että asiat ovat hoitopaikassa ihan kunnossa.

Jos hermo palaa lapseen, et ole ainoa

Malla Luodelahti, 33, on saanut varmuutta vanhemmuuteensa samasta varhaiskasvatuksen perheohjauksesta. Hän osallistui aikanaan vanhempien vertaisryhmätoimintaan.

– Kun Salla oli noin kaksivuotias, juttelin muiden vanhempien kanssa muun muassa hermojen palamisesta lapseen. Huomasin, etten ole ainoa, jonka lapsi käyttäytyy näin. Sain samalla uusia ystäviä.

Varhaiskasvatuksen perheohjaus.
Malla Luodelahti työpaikkansa Rantakylän lähiötalon ovella.Janne Ahjopalo / Yle

Luodelahti on vinkkaillut auliisti hyvistä kokemuksistaan.

Hän työskentelee Rantakylän kaupunginosan kohtaamispaikan ohjaajana. Työ tarjoaa mahdollisuuden kertoa kaupungin tarjoamasta perheohjauksesta lähiötalossa vieraileville ihmisille, jotka usein kertovat arjestaan avoimesti kahvikupposen äärellä.

– Kyllä tällainen palvelu olisi saatava yleisemmäksi Suomessa. Miksi ihmeessä meidän pitäisi aina pärjätä yksin, kysyy Malla Luodelahti.