Analyysi: Perussuomalaiset tarvitsee rytminvaihdoksen

Perussuomalaisten kannatus on jumittunut alle kymmenen prosentin lukemiin. Puolueessa kaivataan nyt rytminvaihdosta, mutta soittaako rumpua Sampo Terho vai Jussi Halla-aho, kyselee politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

politiikka
Timo Soini
Timo SoiniAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vanhan mestarin Timo Soinin vetovoima riitti kuntavaaleissa enää alle yhdeksän prosentin tulokseen. Eduskuntavaalien äänistä katosi yli puolet, lähes kolmesataatuhatta, ja tappiota tuli roimasti myös vuoden 2012 kuntavaaleista.

Perussuomalaisten riveissä on tultu yllättäen tilanteeseen, jossa puolueen perustajan ja 20 vuotta puoluetta johtaneen Soinin syleilystä uhkaa tulla rasite puoluejohtoon pyrkiville.

Puheenjohtajaehdokkaat ovat puhuneet muutoksen tarpeesta. Puoluejohdon suosikkina pidetty Sampo Terho on sanonut, että Timo Soinin jälkeen puolue pitää keksiä uudestaan. Haastaja Jussi-Halla-ahon käsissä puolue muuttuisi varmasti ja radikaalisti.

Viikonvaihteessa Jyväskylään saapuvat perussuomalaisten jäsenet päättävät, kuinka syvä puolueen muutoksesta tulee. Puheenjohtajakisan varrella on vahvistunut käsitys, että monilla on valmiutta radikaaliinkin muutokseen.

Ilmassa on muutoksen pelkoa

Ilmassa on näkynyt jopa muutoksen pelkoa. Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö perusteli varapuheenjohtajaehdokkuuttaan myös sillä, että hän haluaa olla niiden riviperussuomalaisten tukena, jotka pelkäävät, että muutos Soinin jälkeen on liian suuri.

Varapuheenjohtajistoon pyrkivä kansanedustaja Arja Juvonen on linjannut, että puolue ei voi olla vain yhden asian liike, vaan sosiaali- ja terveyspolitiikka ja arjen asiat on pidettävä myös tiukasti mukana.

Sekä Niinistön että Juvosen kannanotoissa on nähtävissä varautumista mahdollisuuteen, että Jussi Halla-ahosta tulisi uusi puoluejohtaja. Eduskunnan käytäväpuheissa Halla-ahon valinnan on epäilty hajottavan puolueen ja eduskuntaryhmän.

Heikko kannatus suosii haastajaa

Puheenjohtajakisassa europarlamentaarikko Jussi Halla-ahosta on tullut selkeä vaihtoehto puolueen nykymenolle. Halla-aho karkottaisi Soinin puolueen eturivistä ja näyttäisi Soinille hallituksen ulko-ovea.

Ministerin salkku Sipilän hallituksessa ei Halla-ahoa kiinnosta. Hän aikoo jatkaa Euroopan parlamentissa. Perussuomalaisten siteet hallitukseen höllenevät, mikä saattaa sopia hyvin oppositioon mieliville puolueen jäsenille.

Poliittisen ”isän murhan” jälkeen Halla-aho nostaisi maahanmuuttokysymyksen puolueen kärkeen. Halla-ahon mukaan ruotsidemokraattien 18 prosentin gallup-kannatus todistaa, että myös yhden asian liike voi menestyä, kunhan se toimii uskottavasti.

Ylen toukokuun kannatusmittauksessa perussuomalaisten kannatus oli tasan yhdeksän prosentin lukemissa ja kuntavaaleissa lähes tasatulokseen yltänyt vasemmistoliitto hengitti taas niskaan.

Puoluekokouksessa Halla-ahon kannattajat voivat vedota siihen, että puolueen nykyiset johtohenkilöt, joihin eduskuntaryhmän johdosta ministeriksi hypännyt Terho myös kuuluu, eivät ole saaneet kannatusta uuteen nousuun, joten pieni muutos ei riitä.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-ahoRoni Rekomaa / Lehtikuva

Turvallinen muutos liian vähän?

Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho tarjoaa ”turvallista muutosta”. Maahanmuutto- ja EU-asioissa hän kosii halla-aholaisia, mutta tarjoaa uudistusohjelmansa kärkeen suurta sosiaaliturvan remonttia.

Terhon pulmana on, että perussuomalaisten nykyisessä ahdingossa turvallinen muutos voi olla liian vähän ja tulla liian myöhään. Myös Soinin hiljainen tuki voi olla Terholle taakaksi.

Soini poimi Euroopan parlamentista eduskuntaan siirtyneen Terhon eduskuntaryhmän johtoon, kun perussuomalaisista tuli hallituspuolue. Siinä hommassa on helpompi kerätä vihollisia kuin ystäviä.

Hallituspuolueen ryhmäjohtajana Terhosta muovautui pian soinilainen pragmaatikko. Jos Terhon takkiin oli jäänyt matkan varrella halla-aholaista pölyä, niin puheenjohtajakisassa pölyt ovat karisseet.

Sampo Terho
Sampo TerhoRoni Rekomaa / Lehtikuva

Terholla ystäviä Sipilän hallituksessa

Terho on luvannut, että parhaat kyvyt valitaan ministereiksi. Hän ei pelkää Soinin varjoa, joten Soini saisi jatkaa ulkoministerinä.

Terho on sitoutunut Sipilän hallitukseen ainakin toistaiseksi. Puoluejohtajana hän ottaisi pääministerin sijaisen tehtävän, mutta muuten ministerisalkkuihin ei ole luvassa suuria muutoksia.

Soinin hiljaisen tuen lisäksi Terhon rasitteeksi voi tulla hallituskumppanien myötätunto. Keskustan ja kokoomuksen johtajat ovat varoneet kehumasta Terhoa, mutta inho Halla-ahoa kohtaan on ollut ilmeistä.

Puoluekokouspäättäjät joutuvat ottamaan huomioon sen, että valitsemalla Halla-ahon he ottavat samalla riskin perussuomalaisten ajautumisesta syvälle poliittiseen paitsioon.

Rummun soittajalla ja valitulla rytmillä on väliä.

Lue myös: Ylen kannatusmittaus: Vihreille historiallisen korkea lukema, SDP:n kannatus hupenee entisestään (siirryt toiseen palveluun)