Eläinten ammuskelussa Pietarsaaressa käytettiin apuna valonheitintä

Salametsästys saattoi teoriassa vaarantaa ulkopuolisten terveyden.

salametsästys
Peurat pellolla
Sami Tammi / Yle

Ulkopuoliset saattoivat olla vaarassa Pietarsaaressa paljastuneessa laajassa eläinten salametsästyksessä. Rikoskomisario Ove Storvall sanoo, että esitutkinnassa ei ole ilmennyt mitään siihen viittaavaa, mutta teoriassa se on mahdollista.

Salametsästys on sijoittunut pääosin talviaikaan, iltoihin ja öihin eli pimeään aikaan. Metsästyksessä käytettiin voimakasta valonheitintä häikäistäkseen eläimiä.

– Silloin on tietysti teoriassa mahdollista, että ulkopuolisia on ollut lähellä, valokiilan ulkopuolella ja siten vaarassa. Mitään ilmoituksia tästä ei ole tullut.

Storvall muistuttaa, että kun ampuma-asetta käyttää pimeässä, on vaikea tietää, mitä takana on.

– Siellä voi olla rakennuksia tai metsäautoteitä, joita pitkin esimerkiksi koiran ulkoiluttaja on liikkeellä. Tällaisia tilanteita on voinut olla.

Luoti voi myös lävistää eläimen ja kulkea pitkänkin matkan eteenpäin.

Viittä nuorta aikuista epäillään mittavasta salametsästyksestä Vestersundinkylässä ja lähiaueella. Nuorista yksi on 17-vuotias, kaksi 18-vuotiaita, yksi kaksikymppinen ja viides 27-vuotias.

Poliisi epäilee nuorten ampuneen noin 50 eläintä. Motiivi on hämärän peitossa:

– Yleensä metsästäjä ottaa saaliin talteen, mutta tässä tapauksessa niin on tehty hyvin harvoin. He ovat jättäneet loukkaantuneita tai kuolleita eläimiä luontoon. Voi olla, että tässä on haettu jännitystä tai muuten vai tullut tunne, että on mukavaa ampua liikkuvaa kohdetta. Tämä on vain arvailua, sanoo Storvall.

Tekoa on pidetty poikkeuksellisena ja järjettömänä.