1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumausainerikokset

Huumekauppa on entistä räikeämpää Tampereen keskustassa – "Ilmiö on räjähtänyt käsiin"

Tampereen keskustassa kauppa on poliisin mukaan muuttunut entistä avoimemmaksi – välillä jopa tyrkyttämiseksi.

huumausainerikokset
Poliisin takavarikoimaa kannabista
Poliisin takavarikoimaa kannabista.Kari Ahotupa / Yle

Internet on tehnyt huumeiden tilaamisesta entistä helpompaa. Se ei kuitenkaan ole muuttanut huumebisneksen peruskuviota, jossa katukaupalla, kätköillä ja postikuljetuksilla on tärkeä rooli.

– Netissä tapahtuva huumausainekauppa on vain yksi uusi osa kauppaa. Yksikään huumausaine ei nettipiuhoissa kulje. Se on ihan konkreettista toimintaa ja jossakin vaiheessa huumausaineet tulevat aina kadulle, muistuttaa rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan perinteinen katukauppa on muuttunut entistä avoimemmaksi ja räikeämmäksi Tampereen keskustassa. Esimerkiksi tyrkyttäminen ja kaupittelu on lisääntynyt, kertoo 90-luvun alusta alkaen huumerikosten parissa työskennellyt Luoto.

– Siellä huumausaineet ja raha vaihtavat näkyvästi omistajaa. Kauppatapahtumaa ei hirveästi peitellä. Keskustassa se on erityisesti niin sanottua kädestä suuhun kauppaa, jossa myynnillä rahoitetaan omaa käyttöä.

"Kaikkeen ei pystytä puuttumaan"

Jari Luoto uskoo tilanteen johtuvan ainakin osittain siitä, että huumausaineiden kysyntä on kasvanut.

– Se voi johtua myös siitä, että toimintaa ei pidetä enää minään tai katsotaan, että kiinnijäämisriski on osittain niin pieni, että tätä tehdään julkisesti.

Kuvassa Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Jari Luoto.
Rikoskomisario Jari Luoto.Jussi Mansikka / Yle

Pirkanmaalla kirjattiin viime vuonna 2 320 huumausainerikosta. Vastaava luku oli 2 150 vuonna 2015 ja 1 911 vuonna 2014. Suurin osa näistä on käyttörikoksia.

Huumekauppa on poliisin mukaan vilkastunut Pirkanmaalla viime vuosina. Sen näkyminen tilastoissa riippuu hyvin paljon valvonnan määrästä.

– Kyllä me puutumme siihen päivittäin ja pyrimme kitkemään ongelmaa. Kiistatta on kuitenkin sanottava, että ilmiö on räjähtänyt käsiin. Välillä tuntuu, että kaikkeen ei pystytä puuttumaan, mihin pitäisi, Luoto sanoo.

Tuntemattomat aineet aiheuttavat huolta

Kaduilla liikkuu esimerkiksi amfetamiinia, marihuanaa, buprenorfiinia sekä uusia tuntemattomia aineita.

Huumehoidon puolella tämänhetkinen huumekauppa herättää erityisesti kaksi huolta. Ensinnäkin nettikauppa on tehnyt huumeiden tilaamisen kovin helpoksi, toiseksi aineiden vaikutuksia ei aina tunneta.

– Ihmiset eivät aina tiedä, mitä tilaavat ja vaikutukset ovat arvaamattomia, sanoo A-klinikkasäätiön Sisä-Suomen palvelualueen palvelupäällikkö Päivi Ahtiala.

– Esimerkiksi lääkäreiden voi olla vaikea löytää vastalääkettä, jos henkilö on joutunut turvautumaan ensiapuun sekavuustilan takia, hän jatkaa.

Samoilla linjoilla on myös rikoskomisario Jari Luoto.

– Tällä hetkellä huolestuttavat huomattavan paljon nämä uudet tuntemattomat aineet, joita kaduilla liikkuu. Ne lisäävät kyllä huomattavasti huumekaupan hengelle ja terveydelle aiheuttavaa riskiä.

Lue seuraavaksi