Turvallisuusympäristö muuttuu – rajavartijat saavat käyttöönsä konepistoolit

Rajavartijoiden toimivaltaan vaikuttava lakimuutos on parhaillaan lausuntokierroksella.

Etelä-Karjala
Rajavartijat tarkastavat miehen asiakirjoja Nuijamaalla
Pistooli kuuluu rajavartijoiden vakiovarustukseen. Tommi Parkkinen / Yle

Konepistoolit ovat ilmestymässä raja-asemille. Rajavartiolaitos suunnittelee voimankäyttövalikoimansa täydentämistä konepistooleilla. Nykyisin rajavartijoiden käytössä ovat muun muassa pistooli ja rynnäkkökivääri.

Konepistoolien tarvetta perustellaan turvallisuusympäristön muuttumisella, mikä edellyttää rajavartiolaitokselta varautumista nykyistä nopeampaan voimankäyttöön.

– Konepistooli mahdollistaa voimankäytön kauempaa ja tehokkaamin kuin pistooli. Se voi olla lievempi tai muutoin kivääriä paremmin soveltuva voimakeino erilaisissa tilanteissa, missä asetta mahdollisesti voimakeinona jouduttaisiin käyttämään, sanoo everstiluutnantti Jussi Napola Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Käytön laajuudesta päätetään myöhemmin

Napola muistuttaa, ettei konepistoolista tule samalla tavoin joka päivä mukana kannettavaa ja näkyvillä olevaa asetta kuin pistooli.

Konepistoolin käytön laajuus päätetään hankinnan suunnittelun edetessä.

– Mutta mitään estettä sille ei ole, etteikö esimerkiksi maastorajoilla sitä voitaisiin käyttää. Ennen kaikkea käyttötilanne ja käyttöympäristö sanelevat, missä sitä tarvitaan. Esimerkiksi rajanylityspaikka on sille todennäköisempi käyttöpaikka kuin maastoraja, sanoo Napola.

Asetusmuutos (siirryt toiseen palveluun), joka lisäisi konepistoolin rajavartijoiden asevalikoimaan, on parhaillaan lausuntokierroksella.

Lakimuutos on tarkoitus saada voimaan heinäkuussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).