Lapin kylmä kevät päättyi kuin seinään – lämpöpulssi sai rovaniemeläiset ylös, ulos ja uimaan

Keskiviikkona oli ensimmäinen lämmin kesäpäivä Lapissa. Ylitorniolla mitattiin iltapäivällä 21,9 astetta, Ranualla ja Rovaniemellä 21 astetta.

Kesäsää
Tyttöjä uimarannalla.
Hui!Uula Kuvaja / Yle

Rovaniemellä kesän ensimmäistä päivää on vietetty muun muuassa Lapin Sotilassoittokunnan konsertissa Lordin aukiolla, Rovaniemen markkinoilla ja Ounaskosken uimarannalla. Kylmän kevään jälkeen rovaniemeläiset ryntäsivät nauttimaan lämmösta ulos kaupungille.

Tyttö longboardilla.
Uula Kuvaja / Yle

Lapin Sotilassoittokunta oli sopivasti ajoittanut kesän aloituskonserttinsa kesän ensimmäiseen päivään ja Lordin aukiolla oli kymmeniä kesän ja musiikin ystäviä nauttimassa molemmista.

Nyt on juuri sopivan lämmintä. En kaipaa hellettä.

Eino Haarala

– Kesän ensimmäinen päivä, lämmintä ja lomalla. Voisiko sitä enempää vaatia, Laura Näpänkangas iloitsi.

Uimareita Rovaniemen uimarannalla
Uula Kuvaja / Yle

Hän oli tullut paikalle poikiensa Ahtin (4v.) ja Kaukon (2v.) kanssa. Pojat olivat innoissaan kesän tulosta, kesä on pojista huomattavasti parempi vuodenaika kuin talvi.

– Kesällä leikitään ja pelataan jalkapalloa ja pelataan, kertoivat veljekset yhteen ääneen kesäsuunnitelmistaan. Poikien kesäinen dieetti sisältää paljon herkkuja, pastaa ja jäätelöä.

Uimarannalla väkeä kuin pipoa

Avoauto Rovaniemen uimarannalla.
Uula Kuvaja / Yle

Ounaskosken uimarannalle virtasi iltapäivän korville koko ajan väkeä. Toiset nauttivat lämmöstä, mutta muutama uskalias oli jo ehtinyt veteen saakka.

– Aurinko lämmitti niin sopivasti, että oli pakko käydä uimassa. Eikä se edes ollut niin kamalaa kuin odotin. Nyt on talviturkki pois ja kerkisin ennen kavereitani, ja se on tärkeää, Jenni Ollila totesi rannalla. Hän oli tullut rannalle vietämään vapaapäivää sisartensa kanssa.

Kesäkukkia ja kauppias Rovaniemen torilla.
Uula Kuvaja / Yle

Aatos Kestilä oli tullut rannalle kaveriensa kanssa. Urheasti he polskivat pienen poukaman yli eikä kylmä muka ollut ollenkaan. Hetken kuluttua Aatos kuitenkin joutui myöntymään, kun nuori miehenalku vapisi kuin haavanlehti.

– No olihan se kylymä, mutta pakko oli mennä kun tuli niin lämmin auringonpaisteessa ja kun pojatkin menivät, Aatos selitti.

Tauko rannalla

Koivunsilmu.
Uula Kuvaja / Yle

Eino Haarala käveli tyytyväisen näköisenä Ounaskosken rantapolkua mustissaan. Kahvikuppi toisessa kädessä ja jäätelö toisessa hän nautti tauosta työn lomassa. Yhtään lämpimämpää keliä hän ei toivonut. Kaksikymmentä astetta riitti.

– Nyt on juuri sopivan lämmintä. En kaipaa hellettä. Tämä on suorastaan taivaallista, Eino Haarala huokaa.

Ilmatieteen laitos lupaa torstaiksi ja perjantaiksi vielä kesäisiä lämpötiloja. Voi olla, että Einokin joutuu riisumaan mustan paitansa.

Viikon loppupuolella vilenee, ainakin Pohjois- Lapissa.