1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran syyttää Saudi-Arabiaa ja Yhdysvaltoja Teheranin terrori-iskuista

Vallankumouskaarti on vannonut kostavansa Teheranin terrori-iskut Isisille ja sen kannattajille.

Iran
Iranin vallankumouskaartin jäsenet turvaavat parlamenttitalon aluetta hyökkäyksen aikana.
Iranin vallankumouskaartin jäsenet turvaavat parlamenttitalon aluetta hyökkäyksen aikana 7. kesäkuuta Teheranissa.Hossein Mersadi / AFP

Iran syyttää Saudi-Arabiaa ja Yhdysvaltoja keskiviikkona Teheranissa tehdyistä terrori-iskuista. Iranin vallankumouskaarti on julkaissut tiedotteen, jossa kaarti linkittää Saudia-Arabian ja terroristijärjestö Isisin.

– Teheranin terrori-isku tehtiin viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasi terroristeja tukevat Saudi-Arabian johtajat. Isisin isku todistaa, että Saudi-Arabia on osallinen, vallankumouskaarti sanoo tiedotteessaan.

Vallankumouskaartin tiedustelujohtaja sanoo asian suoraan.

– Yhdysvallat ja Saudi-Arabia määräsivät lampaansa tekemään terrori-iskun, Mohammad Hossein Nejat sanoo valtiolliselle Fars-uutistoimistolle.

Saudi-Arabia on tuominnut Teheranin terrori-iskun ja kiistänyt osallisuutensa. Myös Yhdysvallat on tuominnut iskun.

Iran lupaa kostaa iskut

Vallakumouskaartin kakkosmies on erillisessä lausunnossa vannonut kostoa Isisille ja sen liittolaisille. Iranin valtionmedian lainaamassa lausunnossa prikaatinkenraali Hossein Salami vannoo kostoa Isisille, järjestön liittolaisille ja kannattajille.

Salami muistutti, että vallankumouskaarti on ennenkin kostanut kokemansa vääryydet. Iran on lähettänyt vallankumouskaartinsa sotilaita ulkomaille. Esimerkiksi Syyriassa vallankumouskaartilaiset ovat taistelleet presidentti Bashar al-Assadin puolella.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa keskiviikkona tehdyissä kahdessa terrori-iskussa kuoli 12 ihmistä ja loukkaantui 43.

Saudi-Arabian ja Iranin suhde on ollut vaikea. Saudi-Arabia on tukenut voimakkaasti islamin sunnalaista suuntausta ja syyttänyt šiialaista Irania harhaoppisuudesta. Sekä Saudi-Arabia että Iran ovat viljelleet islamin kahden pääsuuntauksen eroja politiikassaan, koska molemmat näkevät itsensä Persianlahden alueen johtavana maana.

Myös Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat olleet huonot Iranin ydinohjelman takia. Viime aikoina välit ovat viilentyneet entisestään. Presidentti Donald Trumpin hallinnon lausunnot Iranista terrorismin tukijana ovat suututtaneet Irania.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi