1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus kumoaa vanhan käsipesuopin: Viileä vesi ja nopea pesu riittävät poistamaan bakteerit

Viisi sekuntia on liian vähän mutta kymmenen kylliksi, osoittivat vapaaehtoisten käsienpesutestit.

hygienia
Käsiä pestään saippualla.
Sairastuneiden tulisi pestä kätensä huolellisesti, jotta salmonella ei leviä eteenpäin.Pekka Kauranen / Yle

Yhdysvaltalaisen Rutgerin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimus kumoaa vanhan ohjeen siitä, että kädet on pestävä lämpimällä vedellä, saippuaa on oltava iso loraus ja pesuun on käytettävä aikaa.

Puolen vuoden aikana toistuvasti tehdyissä kokeissa 21 vapaaehtoisen käsiin levitettiin terveydelle vaarattomia bakteereja, joista he pyrkivät eroon 15-, 26- ja 38-asteisella vedellä.

Aika, jolloin saippuaa vaahdotettiin käsiin, vaihteli viidestä sekunnista 40 sekuntiin. Huuhteluaika siihen ei sisältynyt. Saippua-annoksia oli kolmea kokoa, puolesta millilitrasta kahteen.

Saippuan tarkka määrä osoittautui merkityksettömäksi.

Yhdysvalloissa ravintoloille ja elintarviketeollisuudelle annetun hygieniasuosituksen mukaan käsienpesuveden on oltava 38-asteista, mutta tutkimuksessa kaikki kolme lämpötilaa olivat yhtä hyviä bakteerien poistamiseen.

Viisi sekuntia oli pesuaikana liian lyhyt, mutta kymmenen sekuntia ja viileä vesi riittivät poistamaan käsistä saman määrän bakteereja kuin pitkä pesu lämpimällä vedellä. Saippuan tarkalla määrällä ei ollut vaikutusta lopputulokseen.

Nykysuositukselle ei ole tieteen tukea

Tutkimusta johtaneen professori David Schaffnerin mukaan nykysuositukselle ei ole koskaan esitetty tieteellistä tukea, mutta monet osavaltiot tulkitsevat suosituksen määräykseksi.

Jos lämpötilaa voidaan laskea ja pesuaikaa lyhentää, siitä koituu huomattavaa energiansäästöä, ja se on hyväksi myös käsien iholle, hän sanoo.

Käsien rasvaaminen näkyi bakteerien määrässä.

Neljän vuoden välein annettu suositus on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston käsittelyssä jälleen ensi vuonna. Schaffnerin mielestä paras ohje on, että veden lämpötila on oikea, jos se tuntuu itselle sopivalta. Järjenkin käyttö on hänen mukaansa sallittua.

– Jos on juuri vaihtanut vauvan vaipan, kaivellut puutarhassa tai leikellyt raakaa broileria, niin kannattaa jatkaa käsien vaahdottamista, jos siltä näyttää tai tuntuu.

Journal of Food Protection (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti myös, että käsirasvan käyttäjillä bakteereja on muita vähemmän. Tutkijat arvelevat sen johtuvan siitä, että rasva voi korjata kuivaa ja vahingoittunutta ihoa, jollaista on hankala saada puhtaaksi.

Lue seuraavaksi