Washingtonista lähetetään tänään politiikan Super Bowl – Entinen FBI-pomo Comey senaatin kuultavana

Se tiedetään, että Comey tulee kertomaan senaatin tiedustelukomitealle Trumpin vaatineen tammikuun lopussa kahdenkeskisessä illallistapaamisessa "lojaaliutta, uskollisuutta".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey tapasivat Valkoisessa talossa tammikuussa 2017. Kuva: Rex / AOP

WASHINGTON Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean istuntosalista saatetaan tänään lähettää vuoden katsotuin tv-ohjelma. Tapahtumaa on jo verrattu kiinnostavuudessaan amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlin loppuotteluun.

Vastakkain ovat liittovaltion poliisin FBI:n ex-johtaja James Comey ja häntä kuulusteleva senaatin tiedustelukomitea. Aiheena Comeyn ja presidentti Donald Trumpin keskustelut Venäjä-tutkinnasta ja virkamiehen lojaaliudesta.

Washingtonin ravintoloita ja baareja avataan etuajassa ennen aamukymmentä, jotta kansa ehtii ajoissa tilaamaan venäläistä vodkaa ja FBI-voileipiä. Oletusarvo on, että tänään presidentti Donald Trumpin toistaiseksi vielä lyhyen poliittisen historian sivut, voivat saada luotettavia lisätietoja ja kaivattuja lähdemerkintöjä.

Trumpin vastustajat ja Yhdysvaltain demokratian tilasta järkyttyneet toivovat vähintään salaa, että Trumpin kauden sivut alkaisivat sulkeutua lopullisesti.

Sana sanaa vastaan

Presidentti Donald Trumpin ote hänen vaalikoneistonsa mahdollisten Venäjä-kytkentöjen tutkimuksista on siirtynyt Valkoisen talon ulottumattomiin. Vastassa on sana vastaan sana ja pikkuhiljaa joukko kirjallisia todisteita.

Selvitystyöt jauhavat kongressin molemmissa kamareissa, liittovaltion poliisissa FBI:ssa ja erityistutkija Robert Muellerin voimin. Mueller vasta kokoaa tutkintaryhmäänsä.

Tutkimusalusta on valmis. Kyse on enää siitä, kuka puristaa ratkaisevat tiedot oikeilta henkilöiltä. Tänään oikea puristettava on James Comey.

Tiedustelukomitea ja kaikki kiinnostuneet voivat lukea Comeyn lausunnon (siirryt toiseen palveluun) ennakkoon jo komitean nettisivuilta. Lisäksi Comey saattaa siteerata muistioitaan, jotka hän teki tuoreeltaan jokaisesta Trumpin kanssa käymästään keskustelusta ja tapaamisesta. 

Kysymys kuuluu: puuttuiko presidentti Trump Comeyn kanssa käymissään tapaamisissa viralliseen tutkintaan ja yrittikö hän estää tutkintaa?

Senaatin komitean edessä Comey tulee kertomaan, että Trump vaati tammikuun lopussa kahdenkeskisessä illallistapaamisessa "lojaaliutta, uskollisuutta".

Comey sanoo luvanneensa "rehellistä lojaaliutta". Comeyn mukaan on mahdollista, että he ymmärsivät sanat eri tavoin. Comey sanoo tehneensä selväksi, että "hän ei ole poliittisessa mielessä luotettava, mutta hän tulee aina kertomaan totuuden". 

Comeyn mukaan tilanne oli hänestä niin piinallinen, että hän kuunteli presidenttiä ilmeenkään värähtämättä.

Erottamisesta tasan kuukausi

Comey antaa siis ymmärtää, että FBI:n johtajana hän ei koskaan luvannut asettua Trumpin puolelle tutkinnassa, mihin ikinä se sitten johtaakaan. Virallista tietoa ei ole esimerkiksi siitä, onko Trump itse selvitysten kohteena. Trump tulkitsee Comeyn puheet omaksi edukseen ja katsoo olevansa tutkinnasta vapaa.

Vajaat kolme viikkoa myöhemmin helmikuussa Comey kirjoitti muistioonsa, että Trump pyysi häntä "löytämään tavan, jolla voi päästää jo eronneen turvallisuusneuvonantaja Micheal Flynnin menemään". Comey tulkitsee tämän niin, että Trump  vaati häntä luopumaan tutkinnasta. 

Presidentti Trump erotti liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn tasan kuukausi sitten toukokuussa. Omien sanojensa mukaan "varaoikeusministerin suosituksen pohjalta, koska Comey oli menettänyt luottamuksensa FBI:ssa".

Myöhemmin Trump kertoi, että hän oli tehnyt erottamispäätöksen jo ennen mitään suosituksia. Trumpia närästää FBI:n aloittama tutkinta, joka kohdistui hänen suosikkinsa, turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin Venäjä-kytköksiin.

Lehtitietojen mukaan Trump valitteli erottamisen jälkeen Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville työhuoneessaan Valkoisessa talossa, että "Venäjä-paineet helpottivat, kun sain erotetuksi sen sekopään".

Oikeusprosessi, jos siihen päädytään, on toistaiseksi kaukainen asia.

Lausuntojen julkisuus Comeyn etu

James Comey puhuu erottamiseen liittyvistä tapahtumista nyt ensimmäisen kerran. 

Hänen lausuntonsa julkaistiin Comeyn pyynnöstä tiedusteluvaliokunnan sivuilla Yhdysvaltain aikaa jo keskiviikkona iltapäivällä. Comey halusi sen julki, koska asia on monimutkainen ja hän halusi antaa senaattoreille aikaa perehtyä ja valmistella jatkokysymyksiä.

Tämä on totta, mutta Comey helpotti julkisuudella myös omaa asemaansa. Muutamassa tunnissa hän sai illan aikana hyvän kuvan, mitä senaattorit aikovat torstaina kysyä. 

Comey asettuu molempien puolueiden edustajista koostuvan komitean eteen aamulla kello kymmenen paikallista aikaa. Tätä seurataan suorana noin kolmen tunnin ajan. Sen jälkeen on vuorossa suljettu osuus, johon tv-kamerat eivät pääse. 

Tiedot tästäkin leviävät istunnon päätyttyä, niin kuin koko Trumpin-kauden ajan on käynyt. Amerikkalaismedia on ollut pitkän askeleen edellä virallista tutkintaa. Tuomiovalta ei kuitenkaan ole medialla.

Oikeusprosessi, jos siihen päädytään, on toistaiseksi kaukainen asia. Mahdollisen virkarikossyytteen nostaa edustajainhuone ja senaatti toimii tuomioistuimena. Nyt molemmat kamarit ovat republikaanien hallussa, joten tämä ei ole nykytietojen valossa käytettävissä oleva väylä.

Toinen keino on todeta presidentti kyvyttömäksi hoitamaan tehtäväänsä, jolloin valta siirtyy varapresidentille.

Kuultavia tulee olemaan Comeyn lisäksi vielä pitkä liuta. Neljän tiedusteluelimen päälliköt kieltäytyivät keskiviikkona lausumasta julkisesti yhtään mitään.

James Comeyn kuulemistilaisuutta voi seurata suorana Ylen verkkosivuilla torstaina kello 17 alkaen.