1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pentagon: Yhdysvalloilla on nyt kyky torjua mannertenvälinen ballistinen ohjus

Uutiskanava CNN:n haltuunsa saaman dokumentin mukaan Yhdysvallat on parantanut järjestelmää tekemällä muutoksia torjuntaohjukseen.

Ulkomaat
Ohjushävittäjä Donald Cook Riikassa Latviassa 20. huhtikuuta 2016.
Yhdysvaltain ohjuskilpeen kuuluva sotalaiva USS Donald Cook Riiassa Latviassa huhtikuussa 2016.Valda Kalnina / EPA

Viime kuussa tehdyn onnistuneen ohjuspuolustusjärjestelmän kokeen seurauksena Yhdysvalloilla näyttää nyt olevan kyky torjua mannertenvälinen, ballistinen vihollisohjus. Maan puolustusministeriö Pentagon on aiemmin kuvaillut maan kykyä suojautua vihollisohjuksilta "rajoitetuksi."

Järjestelmän toimintavalmiudesta kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun), joka perustaa tietonsa tiistaille päivättyyn, vielä julkistamattomaan asiakirjaan. Sen on laatinut asejärjestelmän testaamisesta vastaava johtaja David Duma puolustusministeri Jim Mattisille.

Viime kuun ohjustorjuntakokeessa Vandenbergin tukikohdasta Kaliforniasta laukaistu torjuntaohjus tuhosi onnistuneesti Marshallin saarilta ammutun ballistisen ohjuksen.

Muistion mukaan ohjuspuolustusjärjestelmä on osoittanut kykynsä puolustaa Yhdysvaltoja "pieneltä määrältä" keskimatkan tai mannertenvälisiä ohjuksia "yksinkertaisilla vastatoimilla." Muistiossa uusi vaikuttamiskyky perustellaan muun muassa torjuntakokeesta saatujen tietojen analyysiin ja torjuntaohjuksiin tehtyihin muutoksiin.

Tuhoaa vihollisohjuksen avaruudessa

Yhdysvaltain ohjuskilven tarkoitus on torjua ballistisia ohjuksia eli sellaisia, jotka laukaistaan ballistiselle lentoradalle, käyvät ilmakehän ulkopuolella ja syöksyvät sieltä maahan kohteeseensa.

Järjestelmään kuuluu tutka, joka havaitsee ohjuksen laukaisuvaiheessa ja laskee sen radan. Sen tiedon perusteella laukaistaan torjuntaohjus, jonka pitäisi tuhota kohteena oleva ohjus avaruudessa, ennen kuin se palaa ilmakehään.

Viime vuoden toukokuussa Yhdysvallat julisti toimintavalmiiksi Eurooppaan sijoitetun ohjustentorjunta-asemansa.

Lähteet: Yle, CNN

Lue seuraavaksi