Tenon lohirajoitukset lisäävät kalastajien tunkua Tornionjoelle

Uusitalon lohenkalastuspaikka Pellon Naamisuvannossa ei kykene vastaanottamaan kaikkia Tenolta tulevia kalastajia, sanoo yrittäjä Petri Uusitalo.

Tornionjoki
Lohiveneitä Tornionjoen rannassa, Petri Uusitalo.
Lohiveneet odottavat väylälle pääsyä ja sitä odottaa myös lohenkalastuspaikan isäntä Petri Uusitalo Pellon Naamisuvannossa. Sään lämpeneminen oli startti kesän lohestukselle Tornionjoella.Jorma Korhonen / Yle

PelloLohenkalastus on pääsemässä käyntiin myös Tornionjoella ja nyt aiempaa vilkkaampana. Vilkkautta lisää sekin, että Tornionjoelle pyrkii nyt myös paljon Tenon lohestajia. Syynä siihen ovat Tenolla tiukennetut luparajoitukset.

– Se on ihan totta. Kyllä sieltä on porukkaa ollut meillekin tulossa, mutta "ei oota" on pitänyt tarjota ja ohjata muihin paikkoihin.

Petri Uusitalon mukaan tilanne ei ole kuitenkaan toivoton.

– Kyllä Tornionjoelle kalastajia mahtuu ja kalastamaan pääsee, mutta meillä talo täyttyy vanhoista asiakkaista. Onhan tämä suuri joki ja lohta piisaa. Määrä on ollut kasvussa, hän sanoo.

Kalakuva ison lohen kanssa.
Tällaisia vonkaleita odottavat Tornionjoen lohestajat taas nostavansa.Petri Uusitalo

Odotetaan hyvää lohikesää

Lapissa odotetaan taas hyvää lohikesää. Pohjoisen vapaissa väylissä käy melkoinen vilske, kun tuhannet lohensoutajat ja -perhostajat pyrähtävät vesille. Sää lämpeneminen oli selvä lähtölaukaus kesälle ja Lapin lohimatkailulle.

Uusitalon lohenkalastuspaikassa Pellon Naamisuvannossa valmistaudutaan vesille lähtöön.

Petri Uusitalo tähdentää, että matkailupaikka ei tarjoa asiakkailleen vain kerrallisia ja ohikiitäviä pyyntikokemuksia, vaan ikimuistoisia kalastuselämyksiä.

– Jos se vielä huipentuu lohen saantiin, niin elämys on täydellinen, hän sanoo.

Petri Uusitalo tietokoneiden äärellä.
Petri Uusitalo studiossa. Palvelupaikan lohielämykset tallentuvat videolle ja asiakkaalle ikuiseksi muistoksi kokemastaan. Jorma Korhonen / Yle

Elämys ikuistuu videolle

Uusitalon matkailukalastuskohteessa lohestajalle jää elämyksestään ikuinen muisto. Se tallentuu videolle, joka valmistuu talon omassa studiossa. Veneissä olevat kiinteät kamerat ja muut erikoiskuvaukset tallentavat ainutlaatuisen kokemuksen.

– Saalis sinällään ei ole itsetarkoitus. Tärkeää on se koko tapahtuma alkuvalmisteluja myöten. Siihen sisältyy niin paljon ja kukin kokee sen omalla tavallaan, Petri Uusitalo sanoo.

Hänen mukaansa tavallinen kalastusmatkailija suhtautuu asiaan aivan eri tavalla kuin himolohestaja.

Kalastushulluus toi Lappiin

Miska Haapsalo on yksi Uusitalon matkailupaikan kalastusoppaista, yksi neljästä. Jyväskyläläinen erä- ja luonto-opas astui remmiin viisi vuotta sitten.

– Kyllähän se oli kalastushulluus, joka minut ajoi tänne pohjoiseen, hän sanoo ja kokee olevansa jo osa Uusitalon perhettä.

Miska tuli isänsä mukana Lappiin jo alle 10-vuotiaana ja siitä se lähti. Biologian opiskelu on ollut hyväksi avuksi kalastusoppaalle.

Kalastusopas Miska Haapsalo Tornionjoella.
Miska Haapsalo on yksi Uusitalon kalastusoppaista. Hän uskoo hyvään lohikesään. Mereltä kuuluu, että taas on isoa kalaa tulossa Tornionjokeen. Jorma Korhonen / Yle

Tärppihetki parasta

Miskan mielestä tärppihetki on parasta lohestuksessa.

– Tietysti tunnetta on siinäkin, kun saa sen kalan ylös vedestä ja veneeseen.

Miska Haapsalo yhtyy isäntänsä näkemykseen siinä, että lohestaminen - soutu tai perhostus - on kokonainen elämys, jossa saalis on bonusta.

– Tornionjoki sinällään on vaikuttava. Siinä henkeään jo haukkoo, kun sitä vain katsoo, hän sanoo.

Ison kalan toivossa

Kalastusopas Miska Haapsalo on toiveikas. Tieto mereltä kertoo, että sieltä on tulossa lohta tulossa Tornionjokeen. Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkijat sen vahvistavat.

– Sellaista 4-5 vuoden merikalaa, hän tähdentää. Ehkä ei ylletä ihan viimevuotiseen määrään, mutta paljon on nytkin tulossa tarjolle niin soutajille kuin perhostelijoillekin, Miska sanoo.