1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisiylijohtaja

Poliisiylijohtaja ihmettelee: Miksei FB-ryhmästä tehty rikosilmoitusta? – "Helsingin poliisilaitokselta hurskastellaan"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mielestä nyt pitää keskittyä rasismin kitkemiseen, "ei siihen, onko varoitettu tai eikö ole varoitettu".

Seppo Kolehmainen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi Ylen aamu-tv:n puhelinhaastattelussa toimineensa poliisien FB-ryhmäasiassa heti, kun lainmukaiset edellytykset olivat olemassa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ihmettelee, miksei Helsingin poliisilaitokselta tehty rikosilmoitusta poliisien salaisesta Facebook-ryhmästä silloin, kun tieto ryhmän mahdollisesti rikollisesta toiminnasta tuli ilmi.

STT kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun) nimettömiin lähteisiin perustuen, että Helsingin poliisi oli varoittanut Poliisihallitusta ainakin kahteen otteeseen Facebook-ryhmästä.

– Minun kysymykseni kuuluu, että jos sieltä Helsingin poliisilaitokselta nyt hurskastellaan, että tämä tieto on toimitettu Poliisihallitukseen, niin miksi tämä virkamies, joka on saanut tietää ehkä jopa rikollisesta toiminnasta, ei silloin ole tehnyt rikosilmoitusta, Kolehmainen sanoi tänään torstaina Ylen aamu-tv:n puhelinhaastattelussa.

Kolehmainen: Otin esiin johtoryhmässä marraskuussa

Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että lähes 3 000 poliisin salaisessa Facebook-ryhmässä on käyty avoimen rasistista keskustelua. Long Playn tiedot perustuvat yli sataan kuvakaappaukseen.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen toisti aamu-tv:n haastattelussa saaneensa tiedon ryhmän olemassaolosta huhuluonteisesti viime syksynä. Yksityiskohtaista tietoa ryhmän viestittelystä hän sai vasta Long Playn jutusta viime viikonloppuna.

– Otin sen esiin marraskuussa poliisin johtoryhmässä, missä kaikki päälliköt ovat läsnä. Siinä yhteydessä kerroin päälliköille, että katsokaa oman henkilöstönne some-käyttäytyminen, Kolehmainen sanoi.

Kolehmainen kertoi Helsingin poliisin päällikön Lasse Aapion raportoineen hänelle pari viikkoa tämän jälkeen keskustelleensa sivun ylläpitäjän kanssa ja kaiken olevan kunnossa.

Poliisissa otetaan käyttöön eettinen ilmoituskanava

Kolehmainen vakuutti tänään aamu-tv:ssä toimineensa asiassa heti, kun lainmukaiset edellytykset olivat olemassa.

– Kun lauantaina sain tämän Long Playn materiaalin, niin päätin, että se heti toimitetaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon esitutkinnan edellytysten arvioimiseksi.

Kolehmaisen mielestä pääasia on nyt saada rasismi kitkettyä pois.

– Sen rasismin kitkemiseen pitää nyt keskittyä. Ei siihen, onko varoitettu tai eikö ole varoitettu, Kolehmainen puuskahti.

Kolehmainen kertoi, että tapauksen jälkeen poliisissa on päätetty ottaa käyttöön eettinen ilmoituskanava Whistleblower, jonka kautta jokainen voi anonyymina ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.