1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muinaisjäännökset

Oletko harkinnut muinaismuistomatkailua? – Katso täältä kuusi kiinnostavaa kohdetta

Suomesta löytyy valtavasti ihmisen pysyvästi luontoon jättämiä jälkiä.

Hvitsin jatulintarha
Suomi on täynnä jännittäviä historiallisia paikkoja, joihin voi tutustua esimerkiksi kesälomamatkalla. Vieraina arkeologi Ilari Aalto ja muinaistekniikan artesaani Elina Helkala.

Suomi on pullollaan jännittäviä historiallisia paikkoja ja maisemallisesti upeita kohteita, joihin voisi olla kiinnostavaa tutustua esimerkiksi kesälomamatkalla.

Arkeologi ja keskiajantutkija Ilari Aalto sekä kuvataitelija ja muinaistekniikan artesaani Elina Helkala tietävät, mistä päin Suomea kannattaa etsiä muinaismuistoja.

Esittelemme seuraavassa kuusi näyttävää kohdetta.

Taatsinseita

Taatsinseita Kuva: Elina Helkala

Pyhä luonnonkohde sijaitsee Pokan kylän mailla Kittilässä. Taatsinseita on yksi saamelaisten pyhistä seidoista. Niille on uhrattu vastavuoroisuuden toivossa, koska on uskottu, että seidät parantavat esimerkiksi poro- ja saalisonnea.

Hvitsin Jatulintarha

Jännittävä ympyrälabyrintti sijaitsee Nauvossa Turun saaristossa. Labyrintti on monimutkainen geometrinen kuvio ja siinä yksi reitti kulkee alusta loppuun asti. Aallon mukaan ei tarkkaan tiedetä, kuka labyrintteja on tehnyt tai minkä takia niitä on tehty. Labyrinteilla on ollut ainakin uskonnollinen merkitys, koska niitä on maalattu keskiaikaisten kirkkojen seinille.

Eckerön Nabbergenin kalmisto

Nabbergenin röykkiökalmisto Kuva: Elina Helkala

Kalmisto on Ahvenanmaan suurin. Tasaisella kallionlaella on noin 80 erikokoista hautaröykkiötä, jotka on rakennettu siististi latomalla kulmikkaista kivilaatoista. Röykkiöllä on selkeä muoto. Kaivauksissa röykkiöistä on löytynyt palaneita luita. 

Hossan Värikallio

Kuva: Elina Helkala

Aallon mukaan kivikautiset kalliomaalaukset ovat näyttävimpiä muinaisjäännöksistämme. Punamultaväri on säilynyt Hossan Värikalliolla voimakkaana. Aallon mukaan maalaus säilyy hyvin, koska kallio hikoilee piidioksidia, joka muodostaa maitomaisen kalvon maalausten päälle.

Kuppikivet Janakkalassa

Laurinmäen kuppikivi Kuva: Elina Helkala

Kuppikivet löytyvät Janakkalan Laurinmäeltä.

Aallon mukaan tarkkaa tietoa kuppien tarkoituksesta ei ole mutta niiden arvellaan liittyvän rautakauden uskomusmaailmaan. Kuppeihin on ehkä uhrattu maitoa, verta, olutta tai siemeniä. Kuppikiviä löytyy etenkin kalmistojen ja vanhoilla viljelysmailla, joten niiden uskotaan liittyvän hedelmällisyyteen.

Kuppikiviä löytyy Etelä-Suomesta, Hämeestä, Varsinais-Suomesta ja jonkun verran Savosta.

Raaseporin linna

Raaseporin linna Kuva: Elina Helkala

Linna rakennettiin 1300-luvulla Raaseporin keskellä olleelle luodolle, mutta maankohoamisen vuoksi se on nykyään kuivalla maalla.  Sen tehtävänä oli valvoa Suomenlahden merenkulkua ja kauppaa.