1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentit

Meri, majakkasaari ja rentoa tunnelmaa ihmisten keskellä – katso, miltä näytti presidenttiparin päivä Kokkolassa

Presidenttiparin maakuntamatka Keski-Pohjanmaalle oli rento ja merellinen päivä Kokkolassa.

Presidenttipari kierteli kansanjoukon keskellä Kokkolassa. Kuva: Heidi Harju / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailu houkutteli satamäärin ihmisiä Kokkolan Meripuistoon torstaina. Suomen 100-vuotisjuhlaan liittyvään maakuntamatkan ohjelmaan kuuluikin lähinnä rentoa kiertämistä alueella ja ihmisten parissa.

Presidenttipari kuljetettiin Tankarin saarelle ja sieltä takaisin Linex-Boatin 15-metrisellä Nord Star 47 -veneellä. Kyseessä on Suomen suurin sarjavalmisteinen moottorivene. Presidenttipari matkasi numerolla yksi, kakkonen valmistuu viikon sisällä. Kuljetusvastuu oli kunnia-asia, sanoi toimitusjohtaja Olli Lindkvist.

Linex-Boatin 15-metrinen Nord Star 47 sai kunnian kuljettaa presidenttiparin Tankariin ja takaisin. Kuva: Raila Paavola / Yle

– Samalla tämä on kunnia kokkolalaiselle veneenrakennukselle. Lindkvistin suku aloitti veneenrakennuksen 100 vuotta sitten, ja laivoja kaupungissa on tehty jo 300 vuotta sitten. Kyllä se on tälle kaupungille hieno asia! sanoi Lindkvist.

Ensimmäisen turvatarkastuksen alukselle teki helsinkiläinen poliisi vierailuviikolla, ja vene tutkittiin vielä lähtöaamuna turvamiesten ja poliisikoirapartion voimin. Turvatoimet olivat koko vierailulla luonnollisesti tiukat.

Linex-Boatin toimitusjohtaja Olli Lindkvist valmiina kuljettamaan presidenttiparin Tankariin. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kahden Linex-Boatin veneen lisäksi Tankariin lähti myös Sargoa, joilla kuljetettiin mediaa ja muita vieraita.

Vierailun rentous näkyi jo tervehdyksissä:

– Pelko oli suuri vielä Kokkolassakin, lausui kokenut kunnallispoliitikko Roy Sabel Rosvo-Roopen sanoin muisteltuaan tervehdyssanoissaan Krimin sotaakin.

– Vaan ei ole enää, naurahti presidentti Niinistö vastaukseksi.

Rouva Jenni Haukio ja presidentti Sauli Niinistö lähdössä kohti Tankarin saarta. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Noin kolmeakymmentä vierasta oli Tankarissa vastaanottamassa 70 henkeä, puolet heistä saaren mökkiläisiä.

Presidenttipari tapasi myös lapsia matkallaan Tankarin saarella. Karl Tillström oli tehnyt pariskunnasta taulun. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Vaasalainen 7-vuotias Carl-Viktor Tidström oli piirtänyt presidenttiparista taulun ja pääsi myös luovuttamaan taideteoksensa arvovieraille.

Vaasalainen 7-vuotias Carl-Viktor Tidström oli tehnyt taulun presidenttiparista. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Saarella vieraat söivät ja tutustuivat hyljemuseoon sekä saaren pieneen kirkkoon. Luotsiasemalla paria odotti pieni vedenalaisen luonnon esittely ennen paluuta mantereelle.

Presidenttipari Tankarissa perässään Kokkolan kaupunginjohtaja ja muita kaupungin edustajia. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Meripuistoon väkeä kertyi jo hyvissä ajoin odottamaan arvovieraita.

Ihmiset odottelivat presidenttiparin saapumista Kokkolan Meripuistossa puolisen tuntia ennen kansalaistapaamista. Kuva: Heidi Harju / Yle
Sadoittain ihmisiä tungeksi Meripuistossa, kun presidenttipari rantautui Tankarin-matkalta. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Junioriharmonikat esittivät musiikkia Meripuistossa, ja presidentti Niinistöllä oli omien sanojensa mukaan Jennissä pitelemistä musiikin soidessa; tämä kun on soittanut harmonikkaa pienestä tytöstä asti.

Presidentti Sauli Niinistö puhuu Kokkolan Meripuistossa, taustalla Kokkolan Junioriharmonikat. Kuva: Minna Mustonen / Yle
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio taputtavat kansalaisjuhlan esiintyjille. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Niinistö ja Haukio kiertelivät tapaamisessa väkijoukon parissa kättelemässä ja jakamassa nimikirjoituksia. Presidenttipari sai kokkolalaisilta niin kukkia ja kirjekuoria kuin hyvän kesän toivotuksia. Ihmiset kyselivät myös, missä Lennu-koira on.

Kansalaistapaamisen jälkeen vieraille esiintyi vielä Kruunupyyn veteraanikuoro, joka on maan viimeisiä lajissaan.

Perjantaina presidenttipari tapaa kansalaisia Laihialla ja Seinäjoella ja osallistuu Mannerheim-oopperan ensi-iltaan Ilmajoen musiikkijuhlilla