1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvallisuus

Loppuunmyydyn jättikonsertin turvallisuustoimet ovat nyt aikaisempaa näkyvämmät

Guns N' Roses konsertin turvallisuusjärjestelyt ovat mittavat. Myös poliisi liikkuu alueella aikaisempaa näkyvämmin.

turvallisuus
Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuiston yleisöä.
AC/DC konserttiyleisöä Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistossa 22. heinäkuuta2015.Tomi Jokela / AOP

Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuiston Guns N' Roses keikka on loppuunmyyty. 55 000 ihmisen massatapahtuman turvallisuusjärjestelyt ovat kattavat ja monitasoiset. Hämeen poliisin tämänhetkisen uhka-arvion mukaan Hämeenlinnaan konserttiin ei liity erityistä kohdennetun väkivallan riskiä.

– Tämä on monen palapelin summa. Paljon on myös aina säästä kiinni. Mutta turvallisuusjärjestelyt ovat tällä kertaa osittain näkyvämmät kuin aikaisemmin, sanoo Local crew Oy:n toimitusjohtaja ja Live Nation tapahtuman turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen.

Maailman tapahtumien jälkeen myös keikkayleisön turvallisuudentunne on saattanut kokea kolauksen. Ketonen sanoo, että tapahtumissa kaikkeen ei pystytä varautumaan.

– Mutta sieltä pitää pystyä löytämään ne olennaiset asiat, jotka ihmisten turvallisuutta saattavat uhata. Tärkein työkalu on oman porukan kokemus.

Turvallisuusvastaavalla näytön paikka

Puntti on helppo saada tutisemaan, mutta kuinka lisätä ihmisten turvallisuuden tunnetta yleisötapahtumissa?

– Tämä on minulle tosi vaikea kysymys ja turvallisuusalalle näytön paikka. Järjestelyjen on oltava sellaisella tasolla, että ihmiset voivat tulla tapahtumiin "vanhaan tapaan".

– Ammattilaisten työkalupakkia ei tietenkään kokonaan voi avata. Tähän asti turvallisuutta on ajateltu niin, mitä vähemmän avataan, sen parempi se on. Mutta jos emme kerro, mitä toimenpiteitä ollaan tekemässä, niin lisääkö vai pelottaako se yleisöä? Näitä kysymyksiä pohdimme juuri nyt, ja siihen maailman tapahtumat ovat osittain vaikuttaneet, sanoo Ville Ketonen.

Ville Ketonen
Ville Ketonen sanoo, että turvallisuus on monen asian summa.Miki Wallenius / Yle

Autot ja ihmiset erillään

Viimeaikaisista tapahtumista voisi kuvitella, että autoista johtuva riski olisi noussut, mutta Ketonen sanoo autojen olleen yksi suurimmista riskeistä jo pidemmän aikaa.

– Liikenne, yleisö ja autot ovat huono yhdistelmä, onnettomuuden sattuessa jalankulkija aina häviää. Se on ollut pitkän aikaa riskeissä korkealla. Joudumme ehkä vahvistamaan "älä aja tästä"- viestiä hiukan enemmän. Aidan ja nauhan tilalle voidaan tuoda auto tai betoniporsas. Toisaalta, jos paikalle pitää saada poliisi tai ambulanssi, miten se hoidetaan? Kantolassa ajoesteet ovat tarvittavissa paikoissa, sanoisin näin, Ketonen vastaa.

Liikennejärjestelyt ovat yksi suurimmista tukitoimista konsertille. Tänä vuonna Kantolan tapahtumapuistossa on kaksi porttia. Ketonen kehottaa kaikkia tutustumaan ajo-ohjeisiin (siirryt toiseen palveluun), sillä nyt esimerkiksi etelästä tuleva pääreitti kulkee Janakkalan kautta.

– Suosittelen noudattamaan ohjeita, navigaattoriin ja "omaan kokemukseen" turvautuminen aiheuttaa vain pulmia ja sumppuja järjestäjille. Ohjeita noudattamalla kulkeminen on sujuvampaa ja turvallisempaa.

Ilmatila on suljettu

Myös Hämeen poliisin uusi näkyvän valvonnan ryhmä on paikalla Guns N' Roses -keikalla. Uutena asiana tänä vuonna otetaan käyttöön ilmatilan rajoitus. Trafi on poliisin hakemuksesta rajoittanut ilmaliikennettä puiston yläpuolella 300 metriin saakka. Kielto koskee kaikenlaisia ilma-aluksia miehittämättömistä drone-lennokeista lentokoneisiin. Rajoitukseen on päädytty yleisöturvallisuuden vuoksi.

Liikenteellisiä rajoituksia tulee jälleen Kantolan alueelle, ja kadut Vanajantieltä Kantolaan suljetaan ajoneuvoliikenteeltä kokonaan konserttipäivän ajaksi. Myös Vanajantie muuttuu yksisuuntaiseksi keskustasta etelän suuntaan.

Myös veneilyä rajoitetaan puiston kohdalla salmessa kuten kahtena edellisenäkin vuonna, eli veneily ja rantautuminen kielletään veneväylän puiston puoleisella osalla, mutta veneväylän ja Visamäen väliselle osuudelle kieltoa ei rajoiteta. Väylällä puiston kohdalla ankkuroituminen on myös kiellettyä.

Oikeita uutisia

Turvallisuustyötä voi tehdä myös oikeisiin uutisiin keskittymällä, sanoo Ville Ketonen.

– Toivoisin ihmisiltä enemmän jäitä hattuun. En halua mediaa erityisesti tuomita, mutta silloin kun jossain jysähtää, niin aika nopeasti puhelin soi ja kysytään mikä tapahtuman turvatoimissa meni pieleen. Aika nopeasti halutaan vastauksia kysymyksiin, joita kukaan ei vielä siinä vaiheessa tiedä, kritisoi Ville Ketonen.

– Esimerkiksi Manchesteriin liittyvät otsikot huusivat, että "turvatoimet pettivät", vaikka myöhemmin kävi ilmi, että räjäyttäjä oli julkisella paikalla eikä lainkaan koko alueella. Hän ei mennyt yhdenkään turvatarkastuksen läpi, sanoo Ketonen.

Älä jätä kaveria

Miten turvallisuuteen voi vaikuttaa itse? Mitä vähemmän yleisöllä on tarkastettavaa tavaraa, sitä paremmin järjestelyt sujuvat. Arvo-omaisuus kannattaa jättää kotiin ja mukaan väentungokseen otetaan vain se, mitä välttämättä tarvitsee.

– Vanhat keinot purevat edelleen. Jos lähtee tapahtumaan, jonne tulee paljon ihmisiä, kannattaa varata hyvää fiilistä mukaan. Silloin ei hermostu suotta ruuhkista ja jaksaa jonottaa. Sään mukainen varustus on tärkeää, sekä hyvät kengät. Mitä suurempi tapahtuma, sitä enemmän yleensä käveltävää.

–Ja kavereista pidetään huoli.

Lue seuraavaksi