1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruoat

Kova talous -haastattelu: Nyhtökaura voi kiilata Pauligin ykköstuotteeksi

Kahvin osuus Pauligin myynnistä pienenee tulevina vuosina, kun uudet elintarvikkeet valtaavat markkinoita, toimitusjohtaja Jaana Tuominen sanoo.

ruoat
Nyhtökauraa.

Monelle tulee Pauligin nimestä yhä mieleen vain kahvi tai mausteet. Yhtiö on kuitenkin nykyään paljon muutakin: nachoja, tortilloita, dippikastikkeita ja terveysruokaa. Liikevaihto on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Vuonna 2015 Paulig osti ruotsalaisen terveysruuan valmistajan Risentan. Viime syksynä se hankki nyhtökauraa valmistavan ja sille oheistuotteita kehittävän suomalaisen startupin Gold&Green Foodsin.

Nyhtökauraa valmistetaan nyt Järvenpään tehtaalla kymmenen kertaa enemmän kuin viime vuoden syksyllä.

Muutos ruuankulutuksessa on maailmanlaajuinen

Samalla kahvin osuus Pauligin liikevaihdosta on pienentynyt kolmasosaan. Kahvi on yhä Pauligin suurin divisioona ja tukijalka, mutta se ei ole sitä enää kovin kauan.

– Niin mielen, kehon kuin maapallonkin hyvinvointiin liittyvien asioiden tärkeys kasvaa, ja muutos on pysyvä. Voi hyvinkin olla, että nyhtökauran ympärille rakentuu niin isoa liiketoimintaa, että siitä tulee suurin liiketoiminta-alueemme nopeammin kuin luulemmekaan, Pauligin toimitusjohtaja Jaana Tuominen sanoo oheiselle videolla.

Kahvia tarjolla vähemmän tulevaisuudessa

Samalla ilmastonmuutos ja kahvin tuotannon väheneminen johtavat siihen, että kahvista tulee harvojen herkku.

– Kahvi, kuten myös vaikkapa vehnä, maissi, kvinoa tai pippuri, ovat herkkiä ilmastolle. On olemassa riski, että jos ilmastonmuutos jatkuu, niin meidän lapsenlapsemme eivät enää juokaan kahvia viisi kuppia päivässä niin kuin suomalainen nykyisin tekee, Tuominen arvioi.

Nyhtökauratehtaita lisää maailmalle

Kesän jälkeen Paulig aloittaa nyhtökauran viennin Ruotsiin. Tulevaisuudessa yhtiö voi myös rakentaa tuotantoyksiköitä maailmalle.

– Kuinka kauas sitä kannattaa kuljettaa? Voi hyvin olla järkevämpää tehdä pienempiä yksiköitä ympäri Euroopaa kuin että kaikki vietäisiin Suomesta.

Tuomisen mukaan yhtiö pystyttää nyhtökauraa valmistavia tehtaita todennäköisesti useampia lähivuosina.

Paulig toimii jo nyt maailmanlaajuisesti; sen käyttämät raaka-aineet tulevat kymmenistä maista. Esimerkiksi mausteet hankitaan suurelta osin Aasiasta, kahvipavut Afrikasta ja Etelä-Amerikasta ja öljyt Euroopasta.

Yhtiö aikoo laajentua yhä myös yritysostoin.

– Se on yksi hyvä tapa kasvaa. Jatkamme voimakasta kasvua, kun oikea kohde tulee vastaan, Tuominen sanoo.

Lue seuraavaksi