Viulunsoittaja lautalla – Tiina Jokela hyödyntää kesätyönsä luppoajat viulunsoittoa opetellen

Mitä tekee lauttakuski silloin, kun lautta odotellaan asiakkaita? Puukonsaaren lauttaa ohjaava Tiina Jokela estää tylsistymistä opettelemalla viulunsoittoa nettivideoiden avulla.

lautat
Tiina Jokela soittaa viulua lautalla.
Parin viikon opettelun jälkeen Tiinalta sujuu viululla jos syntymäpäivälaulu. Oppinsa nainen saa nettivideoista. Tiina Jokela

Tiina Jokela on vauvasta asti käynyt sukunsa mökillä Hirvensalmen Puukonsaaressa. Siinä missä ennen saareen meneminen vaati veneen, moottorikelkan tai vikkelät jalat, pääsee nykyään perille auton kanssa lautalla. Joulukuussa 2014 liikennöintinsä aloittanut lautta kulkee Hirvensalmen Vintinniemen ja Puukonsaaren väliä useita kertoja päivässä.

– Saareen kun menee, niin sieltä ei sitten niin vaan päästäkään pois. Saa olla iteksiään eikä tarvitse näitä kaupungin villityksiä katella, parikymppinen Jokela nauraa.

Kun Tiina Jokela sai reilu vuosi sitten maatalousyrittäjäkoulunsa päätökseen, ja Puukonsaaren ja mantereen väliselle lossille kaipailtiin lisää kuljettajia, kävi Tiina lautan ajamiseen tarvittavan kuljettajakoulutuksen Kotkassa. Lautalle mahtuu kerrallaan 10 autoa ja 39 kansalaista. 4,2km matkaan kuluu puolisen tuntia.

- Kun on hyvä keli niin tämä on helpompaa kuin autolla ajaminen, Tiina sanoo.

Tiina Jokela lautan ohjaimissa.
Tarja Nyyssönen / Yle

- Kesäkuun alussa tuuli niin kovaa, että piti jättää lautta rantaan. Meni ihan töiksi se edellinen kyyti, kun ei ole vaijeria niin pitää ihan oikeasti ohjata, nainen kertoo.

"Pitäähän sitä risteilyllä ohjelmaa olla"

Ikänsä saaressa liikkunut Tiina on tutustunut lauttakuskin roolissa ihmisiin ihan uudella tavalla.

- Mökkiläistenkin kanssa tulee nyt juteltua lauttamatkan aikana, kun aiemmin ovat kesäisin omilla veneillä kulkeneet.

Puukonsaaren lautta.
Tarja Nyyssönen / Yle

Vuorotyö ei naista haittaa, sillä tehtaallakin on tullut työskenneltyä. Ennemmin hän omien sanojensa mukaan ajaa lauttaa Puulalla kuin työskentelee kuudesta kahteen liukuhihnalla. Vaikka moni saattaa ajatella lauttakuskin työtä yksipuoliseksi, Tiina Jokela kumoaa ajatuksen.

- Tähän kuuluu muutakin kuin vain tämän välin ajaminen. Koneet on pidettävä kunnossa ja tarkistettava joka päivä, että kaikki toimii. Ja vaikka lautta ei kulje, niin puhelimen päässä on joku kuski koko ajan, jos tulee vaikka sairauskohtaus ja mantereelle on päästävä.

Syntymäpäivälaulu menee jo mutta siihen jää

Tiina Jokela viulunsoitostaan

Odotteluajat Tiina kertoo käyttävänsä radiota kuuntelemalla sekä televisiota katsomalla. Pari viikkoa sitten hän osti viulun ja on nyt opetellut nettivideoiden avulla soittamaan.

- Syntymäpäivälaulu menee jo mutta siihen jää. Vielä joutuu opettelemaan, mutta asiakkailta tullut rohkaisevaa palautetta, että pitäähän sitä risteilyllä ohjelmaa ollakin, iloinen Tiina nauraa.

Keltainen kyltti, joka kertoo Puukonsaaren lautan aikataulut.
Puukonsaaren lautta kulkee Vintinniemestä useita kertoja päivässä. Viime vuonna lautalla tehtiin yli 5000 matkaa. Tarja Nyyssönen / Yle

7 kilometriä kävellen venettä perässä vetäen

Itse työhön hän ei ole vielä ainakaan kyllästynyt. Maisemaan ei ole silmä tottunut, ja harvassa toimistossa on niin hyvät maisemat kuin Puukonsaaren lautan kuljettajalla.

- Mutta täytyy myöntää, että jos viidettä kertaa peräkkäin ajaa saman vuoron aikana, niin vähän se alkaa puulta maistua joo.

Talvella saareen pääsee jäätietä pitkin, mutta rospuutto tuo omat haasteensa liikkumiseen. Ennen vappua Tiina meni moottorikelkalla saareen, mutta jäät heikkenivät nopeasti ja vappurientoihin Mikkeliin oli päästävä.

- Veljen kanssa käveltiin tuo 7 km matka ja vedetiin venettä turvana perässä. Ei siinä muuta kuntoilua enää tarvinnut sinä päivänä tehdä, Tiina nauraa.

Tiina Jokela lautan kannella.
Tiina Jokela ei ole kyllästynyt Puulan maisemiin. Tarja Nyyssönen / Yle

Muutaman viikon päästä Puukonsaaren maisemat vaihtuvat Tiinalla pariksi kuukaudeksi, kun hän lähtee Kanadaan Thunder Bayhin maatilalle töihin. Superior-järvellä ajaa naisen tietojen mukaan lauttakin, mutta Puulaa hän ei ole jättämässä.

- Kyllähän Suomen luonto voittaa Kanadan luonnon, näitä maisemia osaa arvostaa, Tiina kertoo.