Selvitysryhmä: Kriisinhallintakeskus siirtyy Kuopiosta pääkaupunkiseudulle

Kriisinhallintakeskus halutaan pois Kuopiosta useista eri syistä. Selvitysryhmän mukaan keskuksen sijainti on vaikeuttanut sen toimintaa.

kriisinhallinta
Tavaroita lähdössä lentokoneeseen.
Toni Pitkänen / Yle

Kriisinhallintakeskus aiotaan siirtää pois Kuopiosta. Keskuksen asemaa ja tehtäviä tarkastellut selvitysryhmä esittää (siirryt toiseen palveluun), että Kriisinhallintakeskus siirretään pääkaupunkiseudulle. Samalla keskus halutaan irrottaa hallinnollisesti ja fyysisesti pelastusopistosta ja siirtää väliaikaisesti sisäministeriön yhteyteen.

Uudistuksen varmistamiseksi on suunnitelmissa nimittää keskukselle uusi määräaikainen muutosjohtaja. Selvitysryhmän mukaan keskuksen henkilöstöpolitiikka ei ole toiminut hyvin. Keskuksella on ollut esimerkiksi kymmenen vuoden aikana kuusi johtajaa tai johtajan sijaista.

Siirtoperusteluissa mainitaan muun muassa se, että asiantuntijoita on ollut vaikeaa rekrytoida Kuopioon. Lisäksi työsuhteet ovat usein lyhyitä ja työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suuri. Virkavapaita on käytetty paljon ja monet ovat käyttäneet etätyömahdollisuutta.

Selvitysryhmän mielestä Kriisinhallintakeskuksen sijainti Kuopiossa hankaloittaa myös yhteistyötä ministeriöiden ja muiden kumppanien kanssa. Ryhmä toteaa, että nykysijainti vähentää myös osallistumista alan kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Ryhmän mukaan Kriisinhallintakeskuksen ja Pelastusopiston yhteys ei luo synergiaetuja.

Uuden keskuksen kaavaillaan aloittavan vuonna 2020

Kriisinhallintakeskuksen palveluksessa on noin 20 virkamiestä. Lisäksi se työllistää noin 130 asiantuntija. Keskus järjestää vuosittain 1 300 kriisinhallinnan koulutuspäivää.

Keskuksen perustoiminta on vaatinut vuosittain noin 1,5 miljoonaa euroa sisäministeriön momentilla. Lisäksi keskus on käyttänyt ulkoasianministeriön määrärahaa asiantuntijoiden palkkaamiseen ja lähettämiseen vuosittain noin 14 miljoonaa euroa.

Kriisinhallintakeskuksen 10-vuotisen toiminnan aikana on tehty jo aiemmin useita selvityksiä keskuksen hallinnollisesta asemasta. Niissä tehtyjä toiminnan kehittämisehdotuksia ei ole kuitenkaan toteutettu.

Selvitysryhmä esittää, että uusi kokonaisvaltainen kriisinhallintakeskus aloittaa tällä hallituskaudella tapahtuvan valmistelun perusteella. Suunnitelmissa on aloittaa valmistelu ensi syksynä ja yksityiskohtainen ehdotus saadaan valmiiksi vuoden 2018 loppuun mennessä.

Selvitysryhmä luovutti raporttinsa sisäministeri Paula Risikolle (kok.) keskiviikkona. Esityksen mukaan uusi kriisinhallintakeskus aloittaa toimintansa tammikuussa 2020.