Japani suunnittelee muutoksia seksuaalirikoslakeihin – ensimmäistä kertaa sataan vuoteen

Jos lakialoite hyväksytään, voidaan myös mies nähdä oikeuden edessä seksuaalirikoksen uhrina.

Japani
Japanin parlamenttitalo Tokiossa.
Japanin parlamenttitalo Tokiossa.Kimmasa Mayama / EPA

Japani on ottanut askeleen sata vuotta vanhan seksuaalirikoslakinsa muuttamiseen.

Maan parlamentin alahuone hyväksyi tällä viikolla lakialoitteen, jonka myötä raiskauksen määritelmä laajenisi, vankeustuomiot pitenisivät ja syyttäminen olisi mahdollista vaikkei uhri itse nostaisi syytettä. Lakialoitteen hyväksyminen tarkoittaisi sitä, että myös mies voisi olla lain mukaan seksuaalirikoksen uhri.

Seksuaalirikosten uhrit ja aktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään, että vuodelta 1907 peräisin olevaa lakia muutettaisiin. Japanilaisessa yhteiskunnassa asenne raiskauksen uhreja kohtaan on kuitenkin yhä viileä. Moni uhri pysyykin hiljaa siksi, että pelkää kritiikkiä.

Nykyisessä laissa vanhemman tai huoltajan alaikäiselle tekemää seksuaalista hyväksikäyttöä ei lasketa rikokseksi ellei siihen liity väkivaltaa, uhkailua tai pakottamista.

Hallituksen muutaman vuoden takaisten tilastojen mukaan alle viisi prosenttia yhdyntään pakotetuista naisista ottaa yhteyttä poliisiin ja vain kolmannes kertoo tapahtuneesta kenellekään.

– Nämä muutokset ovat välttämättömiä, joskin ne ovat vain osittaisia ja ne tehdään liian myöhään, lakimuutoksen puolesta kampanjoiva Keiko Ota sanoo.

Vanha laki suojelee perheen kunniaa

Vetoomuksen seksuaalirikoslain muuttamiseksi on allekirjoittanut 30 000 ihmistä. Vetoomus muistuttaa, että nykyinen laki on peräisin ajalta jolloin naiset eivät saaneet Japanissa äänestää. Vetoomuksen mukaan lain tehtävä oli suojella perheen kunniaa ja sukupuuta.

Lakialoitteen ehdottamien muutosten toteuttaminen vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän.

Aika on kortilla, jos lakiehdotus aiotaan saada varsinaiseksi laiksi asti. Meneillään olevan istuntokausi päättyy jo kymmenen päivän päästä, kesäkuun 18. päivä. Parlamentin aikataulua sotkee kuitenkin toinen lakiehdotus, jota vallassa oleva hallinto ajaa läpi.

– Uskon, että julkinen mielipide on muutosten takana. Aikaa ei ole paljon, mutta toivon että ylähuone löytää aikaa asian hoitamiseen, oikeusministeri Katsutoshi Kaneda sanoo (siirryt toiseen palveluun).

Lähde: Reuters, Japan Times