1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työllisyys ja työttömyys

Alueellinen työllisyyskokeilu jäänee tyngäksi – maakuntauudistus vetää toiseen suuntaan

Useampi pikkukunta on perääntynyt viivästyneestä kokeilusta. Kokeilun piiriin päätyville työttömille siitä toivotaan kuitenkin apua.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Hallituksen kaavailemat alueelliset työllisyyskokeilut aloitetaan näillä näkymin syksyllä. Kokeiluissa osa työ- ja elinkeinotoimistojen asiakkaista siirtyy kuntien palveltaviksi. Viidellä kokeilualueella valmistautuminen on jo pitkällä, mutta kokeiluun tarvittavat lait saapuivat eduskunnan käsittelyyn vasta juhannuksen jälkeen.

Kokeilun taival on ollut hankala, sillä sen piti alun perin startata jo vuoden 2017 alussa. Viivästysten jälkeen aloittamaan päästään elokuun alussa.

Vuoden 2018 lopussa päättyvässä kokeilussa vaikeasti työllistyvien auttamista siirretään kuntien tehtäväksi viidellä alueella eri puolilla Suomea. Kokeilussa on mukana yli 20 kuntaa. Samalla kun kunnat kokeilevat rahkeitaan palveluiden järjestäjinä, suunnitellaan osana maakuntauudistusta työ- ja elinkeinopalveluiden sysäämistä tuoreiden maakuntien harteille.

Valmistelu etenee parasta toivoen

Yksi kokeilun suurimmista kunnista on Turku. Siellä kaupunki remontoi muuttokuntoon uutta 3 000 neliön työtilaa, jonne työpalveluiden on tarkoitus siirtyä syksyn alussa.

Kaupunki pyrkii toteuttamaan kokeilun mahdollisimman kustannusneutraalisti. Koska tilat vaativat vain pintaremonttia, sitä tekemään on otettu kaupungin työkeskuksesta työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan piirissä olevia työnhakijoita.

Syksyllä nykyiset kaupungin työllisyyspalveluiden työntekijät saavat vahvistuksekseen noin kolmekymmentä TE-toimistosta siirtyvää henkilöä. Heistäkään ei koidu kaupungille kuluja, vaan palkat maksaa yhä TE-toimisto.

– Tämä on meille iso muutos työyhteisössä, kertoo Turun kaupungin työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto.

Kuva: Kalle Mäkelä

Valmistautuminen kokeiluun on jatkunut jo vuoden ajan, ja elokuun alussa kaiken pitäisi olla valmista.

– No toki nyt on tullut sitä aikaa, mutta kun myös työllisyyskokeilu kokonaisuudessaan on elänyt ja muutokset tässä suunnitteluvaiheessa olleet isoja, niin en tiedä mihin aina on oikein pystynyt valmistautumaan, Uitto toteaa.

Hän korostaa, että yhteydenpito työ- ja elinkeinoministeriön suuntaan on kuitenkin toiminut koko ajan.

Aikataulu, vastuun suuruus, sekä erilaiset resurssikysymykset ovat silti saaneet erityisesti pienempiä kuntia perääntymään kokeilusta.

Kokeilun piiriin otettavien työttömien määrä vaihtelee kunnittain. Turussa kaupungin työllisyyspalveluiden asiakasmäärä kolminkertaistuu kokeilun myötä. Kaupungin palveltaviksi siirtyvät kaikki TE-toimiston alle 25-vuotiaat tai yli kolmesataa päivää työttömänä olleet asiakkaat. Loput pysyvät TE-toimiston asiakkaina.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työttömiä ohjataan kokeilun aikana hakemaan apua kahdesta täysin erillisestä paikasta. Nykyisille TE-toimiston asiakkaille lähtee tieto kokeilusta, mutta kokeilun aikana työllisyyspalveluiden piiriin hakeutuville järjestely voi aiheuttaa hämmennystä.

Kireä aikataulu saa kritiikkiä

Kokeilu päättyy jo vuoden 2018 lopussa, ja valmisteluvaiheessa sen lyhyttä kestoa on kritisoitu. Tuloksia ja vaikutuksia on myös hankala arvioida, sillä mikäli maakuntauudistus etenee, TE-palvelut kokonaisuudessaan vaihtavat muotoaan heti kokeilun päätyttyä. Nykyiset TE-toimistot on tarkoitus lakkauttaa vuoden 2019 alussa osana maakuntauudistusta. Myös eduskunnan valiokuntakäsittelyssä työ- ja elinkeinoministeriötä kehotettiin harkitsemaan kokeilun pidentämistä mahdollisen maakuntauudistuksen siirtymäkaudelle.

– Tottahan se on, että toimintaympäristö muuttuu, toteaa työ-ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Hanna Liski-Wallentowitz.

Kuva: Juha Kivioja

Hän pitää kokeilua silti perusteltuna.

– Pitkäaikaistyöttömien palveluihin saadaan lisää henkilöresurssia ja sitä kautta toivottavasti työllistymiseen johtavia palveluja eli löydetään työpaikkoja, Liski-Wallentowitz sanoo. Kokeilu riittää hänen mukaansa myös positiivisten tulosten ja myönteisen kehityksen havainnointiin.

Valtakunnallisella tasolla hyödyt ovat vähäisemmät. Huhtikuussa 2016 hallitus linjasi, että osana maakuntauudistusta TE-toimistojen palvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Tämän uudistuksen linjoihin kuntien kokeilu ei suoraan istu.

Ehdotus alueellisista työvoimakokeiluista kumpuaakin aiemmin tehdyistä hallitusohjelman kirjauksista. Ohjelmaan kirjattiin toukokuussa 2015, että hallitus selvittää työvoimapalveluiden siirtoa resursseineen vaikeimmin työllistyvien osalta kuntien vastuulle.

Toiveena on silti, että kokeilusta saataisiin apua myös maakuntauudistukseen.

– Tässä voidaan mallintaa palvelujen yhdistelmiä, joita olisi hyödynnettävissä maakunnalla, kun ne näillä näkymin aloittaisivat vuoden 2019 alussa, Liski-Wallentowitz perustelee.