Riikinruotsia puhuva Rokka ja vinksahtanut Suomi-neito – Tuntematon sotilas yllättää kesäteatterissa

Länsi-Uudenmaan Harparskogissa saa maailman ensi-iltansa ruotsinkielinen Tuntematon sotilas, jota esitetään aidoissa sodanaikaisissa maisemissa.

Kotimaa
Viulisti Helena Puukka esittää Suomi-neitoa Harparskogin Tuntemattomassa sotilaassa.
Viulisti Helena Puukka esittää Suomi-neitoa Harparskogin Tuntemattomassa sotilaassa.Yle

Kirppu-niminen hevonen ja 25 muuta esiintyjää johdattavat katsojia jatkosodan tunnelmiin aidossa ympäristössä. Talvisodan päätteeksi solmitun rauhan yhteydessä Neuvostoliitolle vuokratun Hankoniemen ja mantereen välille rakennettiin Harparskogin puolustuslinja 1940-luvun alussa.

Monella kesäteatterin tekijällä on henkilökohtainen side sekä menneisiin sotiin että esityspaikkaan.

– Minun setäni kaatui Hangon rintamalla vuonna 1941. Se antaa pohjaa tälle työlleni. Lisäksi kaikki näytelmää varten perustetun yhdistyksen hallituksen jäsenet ovat siinä iässä, että heidän vanhempansa ovat olleet sodassa, tuottaja Kerstin Karlberg kertaa.

24-vuotias Kirppu-hevonen on yksi näytelmän tähdistä.
24-vuotias Kirppu-hevonen on yksi näytelmän tähdistä. Yle

– Ja minun isoisäni palveli sodassa nimenomaan konekiväärikomppaniassa. On tosi hienoa olla mukana tässä näytelmässä, ja mikä olisi parempi miljöö kuin tämä? Ympärillä on vanhoja juoksuhautoja ja bunkkereita, Sinkkosta esityksessä näyttelevä helsinkiläinen Mathias Löfstedt jatkaa.

Teatteri, joka syntyi tyhjästä ja puretaan esityskauden jälkeen

Produktion toteuttamista varten on perustettu ennakkolipputulojen sekä sponsoreiden ja eri säätiöiden tuen varassa toimiva yhdistys kaksi vuotta sitten. Tapahtumapaikalle on rakennettu muun muassa 810-paikkainen katsomo, joka puretaan esityskauden päätteeksi.

– Tämähän oli ihan umpimetsää ja me olemme lähteneet aivan nollasta liikkeelle. Sähköt, logistiikka, katsomo, näyttelijät, konekiväärit, panssarivaunut, kaikki tämä vain tätä yhtä produktiota varten, ohjaaja Erik Pöysti luettelee.

Tuntematonta sotilasta esitetään väliaikaisessa, 810-paikkaisessa teatterissa.
Tuntematonta sotilasta esitetään väliaikaisessa, 810-paikkaisessa teatterissa.Yle

Esityksen sisältökään ei ole aivan tavanomainen.

– Mukana on tällainen vinksahtanut Suomi-neito, joka myötäelää koko seikkailun läpi näiden poikien mukana. Hän soittaa pienen laulun jokaiselle kaatuneelle. Sitä menetystä me nimenomaan korostamme. Lahtinen, Hietanen, Riitaoja, Lehtonen, he ovat sodan uhreja. Toisaalta meillä on mukana myös sellaisia asioita, joista ei Linnan kirjan julkaisemisen aikaan voitu vielä puhua, Pöysti paljastaa.

Ruotsinkielinen maailman ensi-ilta

Tuntematonta sotilasta ei ole koskaan aikaisemmin esitetty ruotsinkielisenä näytelmänä. Harparskogin käännöksen pohjana on käytetty Edvin Laineen ja Olavi Veistäjän laatimaa teatteritekstiä.

– Alkuperäinen Tuntematonhan on periaatteessa Seitsemän veljestä eri murteilla ja murteet kuuluvat myös meidän ruotsinkielisessä versiossa. Kotimaisten ruotsin murteiden lisäksi meillä on Rokka, joka puhuu itse asiassa ihan Rinkeby-ruotsia, koska hän on viettänyt lapsuutensa Tukholmassa, ohjaaja Erik Pöysti naurahtaa.

Tuntemattoman sotilaan harjoitukset kesäteatterissa.
Harparskogin Tuntemattomassa sotilaassa on 25 esiintyjää.Yle

Myös suomenkieliset esitykset tehdään samojen nuorten miesten voimin. Tammisaarelainen Victor Mattsson tuskailee roolihahmonsa Mielosen savolaismurretta.

– Se on todella haastava. En voi oikein muuta kuin toivoa, että se menee oikein: oishan noissa kylissä saunoja, mutta yhtenään pittää piälle painoo.