Tomas Lindén käänteli Rubikin kuutiota 25 vuotta – ratkaisu oli lopulta katsottava netistä

Rubikin kuutiosta tuli hitti 80-luvulla, mutta sen ratkaiseminen kiehtoo edelleen. Yhdellä kädellä, jaloilla tai sokkona – Rubikin kuution ratkaisuun saa lisähaastetta monin eri tavoin.

Rubikin kuutio
Yrittäjä Tomas Lindén rakastaa pulmapelejä.
Yrittäjä Tomas Lindén rakastaa pulmapelejä.Birgitta Vuorela/Yle

Vaasalainen Tomas Lindén innostui Rubikin kuutiosta jo teinipoikana. Sen ratkominen ei kuitenkaan ollut helppoa.

– Lähes kaikki kaverit saivat sen ratkaistua, mutta minä en. En suostunut kuitenkaan katsomaan sitä ratkaisua ja taistelin 25-30 vuotta, ennenkuin nöyrryin ja kävin netissä katsomassa viimeiset siirrot, Lindén naurahtaa.

Lindén tunnustaa, ettei ole vieläkään nopea ratkaisemaan kuutiota, mutta intoa silti riittää.

Aivoille ja hermoille askaretta

Rubikin kuution ratkaiseminen vaatii aivotyötä. Joidenkin kerrotaan turvautuneen vippaskonsteihin, kuten kuution osien teippien siirtoihin ja osien järjestelemiseen ruuvimeisselin avulla.

– Ja vaikka katsot netistä tai kirjasta ratkaisun, niin ei se siltikään ole mitenkään helppo. Kyllä se silti vaatii keskittymistä ja muistia, Tomas Lindén sanoo.

– Uskon, että melkein kuka tahansa pystyy sen [kuution] hallitsemaan, jos laittaa muutaman tunnin siihen. Kuution saa ratkottua opeteltuaan pari, kolme erilaista siirtosarjaa.

Rubikin kuutio
Rubikin kuutiosta riittää eri versioitaMerja Siirilä / Yle

Eri tyylejä ratkaista

Tomas Lindén koukuttui pulmapeleistä niin, että nykyään hän omistaa Vaasassa Pulmapuodin. Kaupasta löytyy noin 50 erilaista Rubikin kuutiota.

Perinteinen Rubikin kuutio on kuutio, jonka jokainen sivu on jaettu yhdeksään osaan. Suomen huiput ratkovat tämän alle kymmenen sekunnin. Maailman parhaat ratkovat sen alle viiden sekunnin (siirryt toiseen palveluun).

Haastavuutta voi lisätä erilaisilla kuvioilla, muodoilla ja koolla. Yksi haastavimmista kuutioista sisältää vain sallittuja siirtosuuntia, eli kuutiossa on nuolia, joiden perusteella kuution paloja saa siirtää.

Jos tämäkin tuntuu liian helpolta, voi kuution kokeilla ratkaista yhdellä kädellä, pelkästään jalkoja käyttäen tai sokkona.

– Yksi venäläinen on ratkaissut kerran sokkona 50 erilaista Rubikin kuutiota, Lindén kertoo.

3D-muokannut kuutiotakin

Perinteisen Rubikin kuution 43 miljoonaa eri ratkaisumahdollisuutta ovat koukuttaneet ihmisiä jo yli 40 vuoden ajan.

Pelkästään vuosina 1980 - 1982 maailmassa myytiin yli sata miljoonaa Rubikin kuutiota, ja edelleenkin peruskuutiota ja sen kehitelmiä ostetaan vilkkaasti.

Perinteinen 3x3x3 -kuutio on kokenut viime vuosina 3D-tulostinten myötä mullistuksen.

– Tällä hetkellä tulee jatkuvalla syötöllä uusia malleja, varmaankin yksi viikossa. On ollut lähes parikymmentä vuotta aika hiljaista, mutta nyt 3D-printterit mahdollistavat erilaisia muotoja ja pystytään valmistamaan pieniä määriä, kertoo Tomas Lindén, innokas pulmien keräilijä ja Pulmapuodin omistaja.