1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vuokra-asunnot

Kunnon muuttosiivous kuuluu jokaiseen vuokrasopimukseen

Vuokrasuhteen päättymiseen kuuluu loppusiivous. Vaan kuuluvatko vuokralaisen tehtäviin saunan lauteiden huolto, entä pakastimen sulatus?

Saunan lauteiden öljyäminen ei ole vuokralaisen tehtävä, kertoo Suomen vuokranantajien liiton Satakunnan aluepäällikkö Nina Suvanto. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Vuokra-asunnosta pois muuttaessa asunto kuuluu siivota kauttaaltaan. Vuokralaisen on varmistettava, että asunto jää siistiin kuntoon seuraavaa asukasta varten.

Huolimattomuus siivouksessa johtaa yleensä siihen, ettei poismuuttaja saa maksamiaan takuita takaisin, ainakaan kokonaan. Suomen vuokranantajien liiton Satakunnan aluepäällikkö Nina Suvanto kertoo, miten loppusiivous hoidetaan niin, että siihen ovat tyytyväisiä sekä vuokralainen, vuokranantaja että mahdollinen asunnon välittäjä.

Saunan lauteita ei tarvitse öljytä

Kylpyhuoneeseen riittää peruspesu. Pinnat, hanat ja lattiakaivot pitää pestä, samoin sauna.

– Jos vuokrasopimuksessa ei toisin mainita, saunan lauteiden öljyäminen tai muu huolto ei ole vuokralaisen vastuulla. Pesu riittää, kertoo Suvanto.

Suihkun pitää toimia. Rikkinäisen suihkun uuteen vaihtaminen on vuokranantajan tehtävä. Tiputtavasta hanasta on tehtävä ilmoitus isännöitsijälle, sillä vuotava hana saattaa nostaa vesilaskua. Vessanpytyn on oltava siisti ja ruosteeton. Jos pytty on ruosteessa tai siinä on muu terveyshaitta, se täytyy vaihtaa.

Lavuaarin tai kylpyammeen tulppa tuppaa usein puuttumaan.

– Tulpan voi uusi vuokralainen hankkia itse.

Vuokrasuhteen aikana kylpyhuoneessa on huolehdittava kunnollisesta ilmanvaihdosta. Mustuneet silikonisaumat kertovat ilman tunkkaisuudesta.

– Silikonisaumat on putsattava, tai jos ne ovat todella likaiset, vaihdettava.

Pinnat saavat kulua käytössä

Asunnon pintojen ikä vaikuttaa niiden kuntoon.

Jos uudet parketti- tai laminaattilattiat ovat asumisen jäljiltä kovin naarmuiset tai lommoiset, on vuokralaisen korvattava niiden huolto tai vaihto. Vanhemmissa asunnoissa kuluminen saa näkyä. Sama koskee myös esimerkiksi tapetteja. Lemmikkien aiheuttamat naarmut on vuokralaisen korvattava, ja lemmikeistä kannattaakin olla vuokrasopimuksessa erityismaininta. Näin vuokrasuhteen päättyessä tiedetään, mistä vuokralainen on vastuussa.

– Pitkän ajan kuluessa pinnoissa saa olla tavanomaista kulumista ja vuokranantaja vastaa niiden vaihtamisesta, mutta jos vahinkoa syntyy äkillisesti tai tahallisesti, vastuussa on vuokralainen, Nina Suvanto linjaa.

Moni vuokranantaja kieltää taulukoukkujen kiinnittämisen seiniin. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus ripustaa tauluja vuokra-asuntoonsa.

Keittiössä oltava puhdas uuni ja sulatettu pakastin

Seuraavalle vuokralaiselle on jätettävä siisti keittiö.

Hellan ja uunin siistiminen kuuluu poismuuttajan velvollisuuksiin. Keittiön siivoukseen sisältyy olennaisesti myös pakastimen sulattaminen, jonka kanssa saa olla tarkkana. Jos keittiössä on esimerkiksi parkettilattia ja pakastin jätetään sulamaan itsekseen, seurauksena on pahimmillaan vesivahinko.

– Pakastimen sulattamisen ajan täytyy olla koko ajan paikalla, muistuttaa Nina Suvanto.

Kiistoissa yleensä huomioidaan ensimmäisenä, onko vuokralaisella ollut kotivakuutus. Useimmissa vuokrasopimuksissa se vaaditaan. Eri asia on, korvaako kotivakuutus omalla huolimattomuudella aiheutetun vesivahingon tai lemmikin tuhoaman lattian.

"Kaikki ei voi olla ihan tiptop"

Asunnon siisteys vaikuttaa suoraan siihen, kuinka helposti siihen löytyy uusi vuokralainen. Ääritapauksissa jopa välittäjät ovat pesseet siivottomia vessoja vanhojen asukkaiden laiminlyötyä siivouksen.

– Joskus joutuu antamaan hieman periksi, kaikki ei voi olla ihan tiptop, muistuttaa Nina Suvanto.

Vesivahingot ja käräjille viedyt kiistat asukkaiden ja vuokranantajien välillä ovat harvinaisia.

– Jos kumpikaan osapuoli ei myönnä olevansa väärässä, sitten ollaan yhteydessä juristeihin. Harvoin kuitenkaan tarvitsee mennä niin pitkälle, yleensä asiat saadaan sovittua.

Vuokranantajien liiton Helsingin aluepäällikkö Heikki Karu sanoo, ettei käräjille päädytä usein, mutta se ei ole harvinaistakaan.

–Yleensä kiistoissa päästään molempia tyydyttävään kompromissiin. Tarkkaa tilastoa oikeuteen päätyvien riitojen määrästä ei ole, mutta näppituntumalta sanoisin, ettei pikkuasioista haluta oikeuteen asti.

Yli 25 vuotta itsekin vuokranantajana toiminut Karu painottaa kirjallisen vuokrasopimuksen lisäksi alkutarkastuksen tekemistä.

–Kun vuokralaisella ja vuokranantajalla on yhteinen käsitys siitä, mitä on alusta alkaen sovittu, säästytään väärinkäsityksiltä. Valmiit naarmut ja kulumat asunnossa kannattaa myös aina valokuvata, Karu neuvoo.