Miksi emme tunnista hukkuvaa ajoissa?

Televisiosta ja elokuvista opitut "hukkumiset" vievät harhaan. Hukkuminen on hiljaista ja voi näyttää leikiltä.

hukkuminen
Pulaan joutunut lapsi edessä
Valvontakameran kuvaa / Helsingin käräjäoikeus

Video viisivuotiaan pojan taistelusta elämästään helsinkiläisessä uimahallissa on tavoittanut jo Yhdysvallatkin. Sitä näytetään esimerkkinä vaikeudesta tunnistaa hukkumisen tunnusmerkit.

Videolla poika on hukkua, eivätkä useat lähelllä olevat aikuiset huomanneet mitään liki viiteen minuuttiin. Lopulta yksi havahtui ja poika pelastui.

Kyseessä on uimahallin valvontavideo viime tammikuulta, jota käytettiin Helsingin käräjäoikeudessa. Pojan äiti tuomittiin toukokuussa heittellepanosta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen, sillä hän oli jättänyt lapsen valvomatta lasten altaaseen ja mennyt saunaan.

Ei draaman elkeitä

Nyt video on maailmankuulun amerikkalaisen pintapelastajan ja hengenpelastusasiantuntijan Mario Vittonen Facebook-sivustolla (siirryt toiseen palveluun). Pelkästään Vittonen Facebook-päivityksiä seuraa yli 25 000 ihmistä. Vittonen tekemää, hukkumisen tunnistamista helpottavaa verkkosivustoa (myös suomeksi) (siirryt toiseen palveluun) on jaettu maailmalla lähes 570 000 kertaa.

Hukkumisen tunnusmerkit on saatettu oppia televisiosta, Vittone kirjoittaa. Hukkuminen ei kuitenkaan ole dramatisoitujen kohtausten kaltaisia. Hukkuva ei räpiköi voimakkaasti ja huuda apua. Vittonen mukaan hukuminen ei näytä hukkumiselta. Se on hiljaista.

Samaa mieltä on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n (SUH) (siirryt toiseen palveluun) koulutussuunnittelija Anne Hiltunen. Syy siihen, että hukkumista ei vieläkään tunnisteta, on osittain Hollywood-elokuvissa.

– Ajatellaan, että hukkumiseen liittyy paljon räiskintää ja rapiköintiä ja että huudetaan muilta apua. Video on julma muistutus siitä, että näin ei ole, Hiltunen sanoo.

– Olemme jatkuvasti kertoneet, että kun ihminen säikähtää, niin toiminta on juuri tuon näköistä kuin videolla. Molemmat kädet käyvät pinnalla, jotka ovat ensi merkit. Tehdään kuperkeikkoja, voidaan käydä pohjassa ja pompahtaa taas ylöpäin, kiivetään kuin näkymättömiä tikkaita, Hiltunen luettelee.

Mutta ääntäkään ei välttämättä kuulu.

Yle Kioskin tekemästä animaatiosta voi myös tarkistaa hukkumisen tunnusmerkkejä YouTubessa (siirryt toiseen palveluun).

Toiminnot vaistonvaraisia

Hiltusen kollega, koulutussuunnittelija Anneli Toivonen SUH:sta on tutkinut opinnäytteessään läheltä piti -hukkumisia (siirryt toiseen palveluun) ja kirjoittaa, että hukkuvalla voi aivan alkuvaiheessa esiintyä paniikkia, jolloin yksilökohtaisesti joku voi jopa huudahtaa. Mutta sitten tulee peliin tutkijoiden mukaan vaistonvarainen hukkumisreaktio.

"Yhdysvaltalaisen Tohtori Francesco A. Pian käyttämällä nimityksellä vaistomaisesta hukkumisreaktiosta tarkoitetaan niitä toimintoja mitä ihmiset tekevät välttääkseen todellista tai kuviteltua tukehtumista vedessä", Toivonen kirjoittaa.

"Hätätilanteeseen joutunut ei pysty huutamaan apua. Hengityselimistö on ensisijaisesti tarkoitettu hengittämiseen ja hädässä puhuminen tai huutaminen on toissijaista. Hengittämisen täytyy onnistua, jotta puhetta pystyy tuottamaan. Lisäksi hukkuvalla suu ja kasvot ovat suurimmaksi osaksi veden alla. Pinnan yläpuolella ei olla niin kauan, että ehtisi sisäänhengittää ja tuottaa puhetta apua huutaakseen uloshengityksen mukana."

Selvitä kysymällä

Ei siis ihme, jos hukkumista ei oitis tunnista. Hädässä oleva ei pukahda mitään ja näyttää leikkisästi sukeltelevan tai tekevän kuperkeikkoja.

SUH:n Anne Hiltusella on tilanteeseen yksinkertainen tarkistuskeino.

– Kysy tai koputa ja tarkista onko kaikki kunnossa. Sama pätee lapsilla ja aikuisilla. Lapsilta kannattaa vielä kysyä, että onhan lähistöllä joku oma vanhempi, Hiltunen sanoo.