Mollbergin Tuntematon sotilas teki Lappeenrannasta neuvostokaupunki Petroskoin – katso ainutlaatuiset kuvat kuvauspaikalta

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuvan puolessa välissä on jatkosodan yksi keskeinen vaihe, jossa suomalaiset valtaavat Petroskoin. Kaupunkia sai viikon ajan esittää Lappeenranta.

Tuntematon sotilas (1985 elokuva)
Lappeenrannan Linnoitus
Heikki Timperi oli avustajana Lappeenrannan Linnoituksessa, kun siellä kuvattiin Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuvaa.Heikki ja Briitta Timperin kotialbumi

LappeenrantaHuhtikuussa 1985 Lappeenrannan Linnoitus koki erikoisen muodonmuutoksen. Elokuvaohjaaja Rauni Mollberg oli valinnut Tuntematon sotilas -elokuvaansa varten Linnoituksen esittämään suomalaisten valtaamaa Petroskoita.

– Tämä oli paras vaihtoehto, mitä me Suomesta löysimme, kertoi elokuvaohjaaja Rauni Mollberg Ylen haastattelussa huhtikuussa 1985.

Kun Petroskoin valtausta Lappeenrannassa kuvattiin, oli elokuvasta kuvaamatta vielä viidennes. Ensi-iltaan oli aikaa reilut puoli vuotta.

Lappeenrannan Linnoitus sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Se on vanha kauppa- ja sotilasalue, jonka rakennukset ovat suurimmaksi osaksi 1700- ja 1800-luvuilta. Alueen halkoo mukulakivinen Kristiinankatu, jonka varrella vanhat rakennukset ovat.

Lavastajat olivat tehneet ison urakan, että alue saatiin näyttämään mahdollisimman aidolta Petroskoilta. Ylen toimittaja Anna-Liisa Anttila kertoi tuolloin radiossa, että Kristiinankatu oli kuvausten aikaan kuin hävityksen jäljiltä.

– Kristiinankadulla on huonekaluja, palaneita autoja, romua kaikenlaista ja puoliksi palaneita rakennuksia siellä täällä.

Ratsuväkimuseon takana olevat vanhan makasiinirakennukset oli peitetty kulissiseinien taakse. Nykyisen taidemuseon viereen oli rakennettu hirsinen talo, joka kuvausten aikana poltettiin.

Kuvausrekvisiittaa Karistiinankadulla
Kristiinankadun varrelle oli tuotu monenlaista rojua. Taustalla varta vasten rakennettu talo, joka kuvauksissa poltettiin.Heikki ja Briitta Timperin kotialbumi.

Valtaus ja paraati

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuvaan kuvattiin Lappeenrannassa Petroskoin valtaus ja valtausparaati, jossa sotilaat marssivat isoissa ryhmissä Linnoituksen Kristiinankatua pitkin. Elokuvassa osa sotilasjoukoista pyöräilee. Panssarivaunut ajavat pitkin Linnoituksen mukulakivistä tietä. Paraatia seuraa kymmeniä nuhjuisen näköisiä naisia ja lapsia.

Paraatin taustalla näkyy Linnoituksessa käyneille tuttuja rakennuksia: Majurskan talo, ortodoksinen kirkko ja taidemuseo. Lisäksi sivulla on pari elokuvaa varten rakennettua osittain tuhoutunutta rakennusta.

17. huhtikuuta 1985 Linnoituksessa kuvattiin Petroskoin ensimmäinen ilta.

– Eletään lokakuuta 1941. Tämä on ensimmäinen voiton ilta, jolloin suomipoika kai vähän juhli ja rentoutui, kertoi elokuvaohjaaja Rauni Mollberg.

Kaikkiaan kuvauspäiviä oli Lappeenrannassa viisi. Kolme ensimmäistä iltaa oli yökuvausten aikaa. Viikonlopun aikana lappeenrantalaiset saivat käydä katsomassa omaa Hollywoodiaan, ja maanantaina kuvaukset jatkuivat päiväkuvauksina.

Näyttelijöiden taukotila Linnoituksessa
Avustajien ja muun henkilökunnan tarpeisiin oli Linnoitukseen rakennettu ruokala.Heikki ja Briitta Timperin kotialbumi

Runsaasti avustajia

Suuret paraatikohtaukset ja muutkin vaativat paljon avustajia. Heitä oli haalittu muun muassa eteläkarjalaisista nuorisoseuroista. Lappeenrantalainen Timperin perhe oli mukana koko perheen voimin. Isä Heikki oli kuvauksissa kaikkina päivinä. Äiti Briitta ja kaksi tytärtä yhtenä kuvauspäivänä.

– Lapsille saatiin koulusta vapaapäivä. Opettaja sanoi, että on niin tärkeä homma, niin lapsetkin pääsivät mukaan, kertoo Briitta Timperi nyt 32 vuotta myöhemmin Linnoituksen Kristiinankadulla.

Briitta ja lapset esittivät venäläistä äitiä tyttärineen.

Heikki Timperi oli mukana kolmen yökuvauksen ja kahden päiväkuvauksen aikana.

– Taidemuseon ja muitten rakennusten seinät oli noettu, ja niissä oli niitä venäläisten kuvia, kertoo Heikki Timperi.

Heikki on käynyt oikeassa Petroskoissa Venäjällä useammankin kerran, joten hän voi sanoa, oliko lavastus onnistunut.

– Ihan oli niin kuin olisi ollut Petroskoissa. Oli oikein onnistunut, vahvistaa Heikki.

Nuorisoseuroista oli Timpereiden muistikuvan mukaan avustajia ainakin sata. Jokainen kohtaus otettiin kahteen kertaan, mutta lopulta itse kuvaus tapahtui nopeasti.

– Yhdellä rouvalla oli mukanaan pieni lapsi, joka sivummalla nukkui vaunuissaan. Hän kävi nopeasti lastaan katsomassa, niin sinä aikana kuvattiin, ja rouva jäi kokonaan pois kuvista, kertoo Briitta Timperi.

Näyttelijä Linnoituksessa
Heikki Timperi ortodoksisen kirkon vieressä, jonne oli vaihdettu venäjänkieliset katukyltit.Heikki ja Briitta Timperin kotialbumi

Koskelan matkassa

Heikki Timperille kuvauspäivät ovat jääneet erittäin painuvasti mieleen.

– Minä olin siinä paraatissa Koskelan joukkueen toisen ryhmän miehenä marssimassa.

Vaikka oltiin tekemässä elokuvaa, niin kaikki ei kuitenkaan aina ollut kovin mieluisaa. Yökuvauksissa Heikin piti vankkureilla vetää Petroskoissa varastettua tavaraa.

– Voihan olla, että suomalaissotilaat varastivat. Mutta minä en tykännyt, että minun piti olla varas, kertoo Timperi.

Hurjan hyvin Mollberg meille avustajille aina selitti, miten pitää toimia.

Heikki Timperi

Kristiinankatu oli erityisesti yökuvausten aikana täynnä tavaraa. Silloin kuvattiin valtauksen aikaa.

– Meitä ryysyläisiä oli satoja täällä ja kaikki paikat oli runnellun näköistä.

Paraatin lähtöpaikka oli Ylen Radiotalon kohdalla. Itse Radiotaloa ei näkynyt, sillä se oli peitetty.

– Meitä oli pitkät jonot tässä Radiotalon kohdalla. Varsinainen kuvaus alkoi ortodoksisen seurakuntasalin kohdalla.

Yökuvauksia oli Linnoituksen varastorakennuksissa.

– Siinä elokuvassa Lammio on ammeessa ja lotta Kotilainen pesee hänen hiuksiaan. Se kuvattiin tuossa varastorakennuksessa. Samoin pätkä, jossa suomalainen sotilas ostaa ikonia, kertoo Heikki Timperi.

Tuntemattoman sotilaan näyttelijät Linnoituksessa
Timperit tapasivat kuvauspaikoilla elokuvan pääosan esittäjiä. Kuvassa mm. Risto Tuorila ja Pekka KetonenHeikki ja Briitta Timperin kotialbumi

Epäluuloa elokuvasta

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuva sai ensi-iltansa 6. joulukuuta 1985. Se oli siihen mennessä kallein Suomessa tehty elokuva. Kaikkiaan sen tekeminen kesti neljä vuotta.

Edvin Laineen Tuntematon sotilas oli valmistunut vuonna 1955, ja se oli kerännyt valtavat yleisömäärät. Kaikki suomalaiset eivät sulattaneet ajatusta filmata elokuva uudelleen.

Toisessa Tuntemattomassa apulaisohjaajana ollut Veikko Aaltonen on kertonut, että Mollbergin tapa tehdä elokuvia oli pikkutarkka.

Tällainen kuva Mollbergistä jäi myös Heikki Timperille.

– Hurjan hyvin hän meille avustajille aina selitti, miten pitää toimia. Hän perusteli aina, miksi pitää käyttäytyä tietyllä tavalla.

Heikki Timperin mukaan hänelle jäi Mollbergistä paljon parempi kuva, kuin mikä oli ennakkokäsitys.

– Monilla oli epäluuloa, että jos Mollberg vääntää elokuvan neuvostoliittomieliseksi. Nyt tuntuu siltä, että se oli aika oikea kuva sodasta. Näyttelijätkin olivat paljon nuorempia kuin vanhassa Tuntemattomassa.

Heikki ja Briitta Timperi Linnoituksessa
Heikki ja Briitta Timperi Tuntemattoman kuvauspaikoilla Linnoituksen Kristiinankadun varrella.Petri Kivimäki/Yle

Täältä löydät Heikin ja Briitan

Elokuvan kuvauksien aikana Linnoitus kuhisi väkeä ja autoja. Siellä täällä vilahtelivat tutut näyttelijät.

– Risto Tuorilaa näkyi paljon ja Kariluotoa esittänyt Pekka Ketonen useastikin, kertoo Heikki Timperi.

Heikki Timperin mielestä Mollberg oli valinnut keskeisiin rooleihin sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä olleet erityisen kauniita.

– Ne näyttelijät olivat kasvoiltaan erikoisen näköisiä. Ei mitään filmitähtityyppiä, vaan sellaisia ruttuisia naamoja. Niillä oli kuitenkin persoonalliset kasvot.

Sekä Heikki että Briitta Timperi ovat löytäneet itsensä Mollbergin elokuvasta.

– Siinähän me kirkon nurkalla tyttöjen kanssa seisotaan. Kyllä meidät siitä erottaa, kertoo Briitta.

Heikin näkee useammassakin kohdassa – ei pelkästään Koskelan joukoissa valtausparaatissa.

– Siinä näkyy parhaiten, kun olin rosvoamassa niitä aarteita. Onneksi eivät ihmiset tunnista, naurahtaa Heikki.

Parhaillaan kuvattavan kolmannen tuntemattoman sotilaan Timperit aikovat ehdottomasti mennä katsomaan.

Heikki Timperin mielestä kaksi ensimmäistä ovat hyvin erilaisia ja hän toivookin, että myös kolmannesta tuli omannäköisensä.

– Varmasti tulee hyvä ja totuudenmukainen elokuva. Toivottavasti ei tule yliyltiöpäistä vaan neutraali, tuumaa Heikki Timperi.

Lappeenrannan Linnoitus
Harmaan Ratsuväkimuseon oikealle puolelle oli filmaamisen ajaksi tehty puinen rakennus. Taustalla näkyvät vihreät makasiinit eivät näkyneet elokuvassa.Petri Kivimäki/Yle