Afganistanissa siepatun suomalaisnaisen etsinnät jatkuvat – Mukana myös poliisi ja puolustusvoimat

Suomalainen avustustyöntekijä siepattiin 20. toukokuuta Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Vastuu tutkinnasta on paikallisviranomaisilla.

Afganistan
Kabul
Kabulissa sijaitseva kansainvälinen vierasmaja, johon hyökättiin 20. toukokuuta. Suomalaisnainen siepattiin, saksalainen nainen ja paikallinen vartija tapettiin.Jawad Jalali / EPA

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa 20. toukokuuta siepatun suomalaisnaisen tilanteesta ei vieläkään kerrota julkisuuteen uutta tietoa.

Ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen ulkoministeriöstä kertoo, että tutkimuksissa ovat Suomen osalta mukana ulkoministeriön lisäksi poliisi ja puolustusvoimat. Vastuu paikan päällä on Häkkisen mukaan kuitenkin Afganistanin viranomaisilla.

– Yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa helpottaa se, että monet heistä ovat länsimaiden kouluttamia ja se näkyy heidän ammattitaidossaan, Häkkinen sanoo.

Suomen viranomaiset ovat tapauksen suhteen vaitonaisia. Poliisi myöntää olevansa mukana tutkimuksissa, muttei kerro tarkempia yksityiskohtia.

Afganistanin heikentynyt turvallisuustilanne vaikeuttaa tutkimuksia

Myöskään Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Anne Meskanen ei suostu kommentoimaan sieppaustapauksen tutkimuksia. Hän kertoo kuitenkin turvallisuustilanteen heikentyneen merkittävästi eri puolilla maata sekä pääkaupunki Kabulissa.

– Heikentynyt turvallisuustilanne luo otollista maaperää sieppaajille. Sekä länsimaalaisia että paikallisia on siepattu useita. Sieppauksia tekevät tavallisten rikollisryhmien lisäksi terroristijärjestöt, Meskanen sanoo.

Hänen mielestään afgaanit eivät ole vielä kypsiä huolehtimaan maan turvallisuudesta, sillä poliittinen tilanne maassa on kärjistynyt ja korruptio rehottaa.

– Aloite on siirtynyt Talibanille. Myös Isis toimii eri puolilla maata. Ne kilpailevat resursseista, kuten oopiumista, jalokivistä, ja sotilaista, mutta on huhuja myös järjestöjen yhteistyötä.

Ulkoministeriön Häkkisen mukaan on selvää, että heikentynyt turvallisuustilanne vaikeuttaa suomalaisnaisen tapauksen selvittämistä Afganistanissa.

Lue myös:

Afganistanin sisäministeriö: Kaappauksen tutkinta edistyy – "Hyökkääjä kiinnitti huomiota vain suomalaiseen"

Ulkoministeriö toppuuttelee mediaa sieppaustapauksen uutisoinnissa: Liikkeellä perättömiä tietoja

Suomalainen siepattu Afganistanissa