Kaivopuiston lentonäytös on tuntien kimara taituruutta – kallioilta näet hopeasiivet ja hävittäjät lähietäisyydeltä

Lentonäytöksen odotetaan houkuttelevan Helsingin Kaivopuistoon jopa 100 000 katsojaa. Yleisön toivotaan jättävän autonsa kotiin ja suojaavan kuulonsa.

Kaivopuisto
Taitolentoryhmä Arctic Eagles
Taitolentoryhmä Arctic EaglesSuomen Ilmailumuseo

Suomalaisen ilmailun historia, nykypäivä ja tulevaisuus täyttävät Helsingin Kaivopuiston taivaan perjantaina. Suomen Ilmailumuseon järjestämässä lentonäytöksessä esillä on kavalkadi taituruutta varjoliidosta hävittäjälentämiseen.

Lentonäytös (siirryt toiseen palveluun) on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma – Suomen Ilmailumuseo odottaakin paikalle yleisöryntäystä, jopa 100 000 katsojaa. Lentonäytöstä voi seurata myös suorana Yle Areenasta.

Helsinginniemen kärkeen kannattaa saapua kävellen, polkupyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Merisatamanranta, Ehrenströmintie ja Itäinen Puistotie ovat suljettuja ajoneuvoliikenteeltä koko perjantain 9.6.2017.

Komisario Jari Friman Helsingin poliisista toivoo, että mahdollisimman moni jättäisi auton kotiin.

– Liikenne ruuhkautuu varmasti kello 16 tienoilla sekä tilaisuuden päätyttyä klo 21. Vaikea sanoa minne asti ruuhka ulottuu, mutta rantaväylät ovat varmasti tukossa.

Lentonäytös vaikuttaa myös hetkellisesti Helsingin edustan vesiliikenteeseen. Veneellä saapuville on osoitettu kaksi katselualuetta (siirryt toiseen palveluun), joihin järjestäjä pyytää katsojien saapuvan vasta klo 15.00 jälkeen.

Poliisi on paikalla turvaamassa tapahtumaa ja myös järjestäjä suojaa yleisöä ajoestein.

Kaivopuiston lentonäytös -kartta
Ilmailumuseo ja Yle Uutisgrafiikka

Tapahtuma-alue ja esittelypisteet sijaitsevat Ison Puistotien varrella, Kaivohuoneen tuntumassa.

Koneet lentävät Katajanokan selältä Pihlajasaaren edustalle ja matkallaan ylittävät Harakan saaren Kaivopuiston edustalla.

Katselualue levittäytyy laajalle Kaivopuiston rantaan Klippanin edustalta aina Hernesaaren rantaan asti. Järjestäjä suosittelee yleisöä käyttämään korvatulppia tai kuulosuojaimia etenkin loppuillasta, kun isommat koneet ja hävittäjät halkovat taivasta.

Kaivopuistossa taituroitu sadan vuoden ajan

Kaivopuisto ei ole valikoitunut tapahtumapaikaksi sattumalta. Itsenäisen Suomen alkutaipaleella lentämistä tehtiin tunnetuksi yleisölle puistossa järjestetyissä näytöstapahtumissa.

Santahaminan vesilentoasema ja Ripon -meritoimintakoneet 16.5.1933
Santahaminan vesilentoasema ja Ripon -meritoimintakoneet 16.5.1933Ilmavoimat / Suomen Ilmailumuseo

Keväällä 1924 Aero Oy, nykyinen Finnair, aloitti lentotoimintansa Katajanokan lentosatamasta ja lentoliikenne oli vilkasta pääkaupungin eteläisellä rannikolla, kun koneet suhasivat Tallinnaan ja Tukholmaan.

1950-luvulla Suomen Ilmailuliitto järjesti lentonäytöksiä, joissa taituruuttaan esittelivät muun muassa ilmavoimien Messerschmitt- ja Vampire-hävittäjäkoneiden pilotit.

Viimeinen laajamittainen lentonäytös Kaivopuistossa järjestettiin 1955.

Teekkarit taivaalla: Kai Mellénin (kuvassa) ja Ilkka Lounamaan 1950-luvulla suunnittelema taitolentokelpoinen urheilukone PIK-11 eli Tumppu kehitettiin Polyteknikkojen ilmailukerhon moottorikoneeksi
Teekkarit taivaalla: Kai Mellénin (kuvassa) ja Ilkka Lounamaan 1950-luvulla suunnittelema taitolentokelpoinen urheilukone PIK-11 eli Tumppu kehitettiin Polyteknikkojen ilmailukerhon moottorikoneeksi.Ilmailun kokoelma / Suomen Ilmailumuseo

Suomelle kaupiteltavia hävittäjiä mukana näytöksessä

Perjantain suurtapahtuma tarjoaa historian siipien havinaa sekä hävittäjien jylinää.

Lentonäytös alkaa kello 16 (siirryt toiseen palveluun) varjoliitoesityksellä ja päättyy Suomen ilmavoimien taitolentoryhmä Midnight Hawksin taiturointiin.

Ennen hävittäjien lentonäytöstä klo 18.20 näytösalueen läpi lentää Finnairin Airbus A350-laajarunkokone.

Suomen ilmavoimien nykyinen esiintyvä taitolentoryhmä Midnight Hawks
Suomen ilmavoimien nykyinen esiintyvä taitolentoryhmä Midnight HawksSuomen Ilmailumuseo

Esillä olevista hävittäjistä kolme on mukana joukossa, josta Suomen Ilmavoimat on valitsemassa uutta kalustoa nykyisten Hornet-hävittäjien korvaajiksi.

Super Hornet (Boeing) ylittää näytösalueen klo 18.40, Eurofighter Typhoon (BAE Systems) klo 19.25 ja Gripen (Saab) klo 20.10.