1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Yhdenvertaisuusvaltuutettu teki Suomi ensin -mielenosoituksen kommenteista tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjälle

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyytää valtakunnansyyttäjää arvioimaan, ovatko jotkin mielenosoittajat kommenteillaan syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaukseen tai muuhun rikokseen.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Suomi ensin -liikkeen mielenosoitus Helsingin Vesalan koulun lähellä toukokuussa on saanut yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemään tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjälle.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyytää valtakunnansyyttäjää arvioimaan, ovatko jotkin mielenosoittajat kommenteillaan syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaukseen tai muuhun rikokseen.

– Tärkeintä on se, ettei ihmisille muodostu kuva, että vihapuhe olisi sallittua. Ja se, että kaikki Suomessa asuvat ihmiset voivat luottaa siihen, että jos sallitun raja ylitetään, viranomaiset puuttuvat asiaan, erityisasiantuntija Robin Harms yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta perustelee.

– Poikkeuksellista oli se, että mielenosoitus järjestettiin lähellä koulua ja että mielenosoittajat halusivat kohdistaa vihapuheensa täysin syyttömiin lapsiin.

Poliisi siirsi mielenosoituksen pois koulun edestä, mutta se järjestettiin silti koulun läheisyydessä. Harmsin mukaan asiallista olisi ollut siirtää mielenosoitus kokonaan toisaalle.

– Kun kyseessä on maahanmuuttokriittinen liike, joka puhuu islamisaatiosta, niin kunnalliset päättäjät ja valtakunnan päättäjät ovat ne henkilöt, joille kritiikki pitäisi osoittaa.

Mielenosoittajat striimasivat tapahtuman suorana nettiin, missä tallenne on ollut myös jälkikäteen nähtävissä.

Harmsin mukaan osa koululaisista oli lähestynyt mielenosoittajia kertoakseen heille, että uskoivat näiden olevan väärällä asialla. Koululaiset saivat niskaansa syytöksiä ääri-islamilaisuuden ja terrorismin kannattamisesta. Kaikki tämä tallentui videolle, jota on jälkikäteen katsottu kymmeniätuhansia kertoja.

Helsingin poliisi on kertonut aiemmin, että mielenosoituksen taustalla oli aamunavaus, jossa kerrottiin muslimien paastokuukauden ramadanin vietosta.

Täydennetty klo 16:44 erityisasiantuntija Robin Harmsin kommenteilla.