1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nordea

Ruotsi uskoo Nordean pysyvän Tukholmassa – Hallitus tuli pankkia vastaan

Esitys saattaa vähentää Nordean muuttohaluja pois Ruotsista. Nordea ei vielä kommentoi asiaa.

Kuva: Jessica Gow / EPA

Ruotsin hallitus esittää pankeille vakausmaksuja, joiden takia Nordea on uhannut siirrtää pääkonttorinsa pois Ruotsista Suomeen tai Tanskaan. Esityksessä on kuitenkin myönnytyksiä, jotka varmasti miellyttävät Nordeaa.

Pankkien vakausmaksuilla on nyt takaraja. Maksun keräämisen on tarkoitus loppua vuonna 2025. Tuolloin maksua olisi kerätty rahastoon vaaditut kolme prosenttia talletussuojan piirissä oleviin varoihin nähden.

Ikuinen maksu ärsytti

Nordea on erityisesti arvostellut ikuiseksi nähtyä pankkimaksua. Myös Ruotsin keskuspankki ja rahoitustarkastus ovat kritisoineet aiempaa esitystä lausuntokierroksella.

Vakausmaksua kerätään entistä enemmän vuonna 2018. Rahoitusmarkkinaministeri Per Bolund selvitti kuitenkin tiedotustilaisuudessa, että 2019 maksu palautuu nykyiselle tasolle.

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson perusteli korkeampaa maksua sillä, että hyvinä aikoina on järkevää kerätä suurempaa maksua ja saada rahasto hyvään alkuun.

Pankeilta perittävillä varoilla on tarkoitus varautua mahdolliseen pankkikriisiin.

Ministeri uskoo Nordean pysyvän Ruotsissa

Nordean johto ei uusia tietoja vielä kommentoinut.

– Otamme uudet tiedot huomioon ja luonnollisesti arvioimme niitä, Nordean tiedotuspäällikkö Petter Brunnberg kommentoi sähköpostitse.

Ministeri Per Bolund ei usko Nordean muuttavan.

– Vaikka Nordea päättäisi muuttaa, mitä en usko heidän tekevän, meillä on yhä suuri pankkisektori, Bolund sanoi.

Toisaalta Ruotsin hallitus kaavailee pankkiveroa vuodesta 2019 alkaen. Magdalena Anderssonin mukaan vero ei olisi riippuvainen pankin pääkonttorin sijainnista. Aiemmin tosin hallitus on joutunut peräytymaan pankkiverosuunnitelmissaan.