Hyppää sisältöön

Identtiset kolmoset herkästi samalle alalle – Sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja lastentarhanopettaja

Ekmarkin jalkapalloilevat identtiset kolmoset aloittivat jalkapallon pelaamisen seurassa, kun joukkue tarvitsi kolme poikaa.

Identtiset kolmoset Tommi Ekmark, Sami Ekmark ja Miika Ekmark pelasivat pihapelejä yhdessä. Jalkapalloa he lähtivät pelaamaan seuraan, kun kaverin isä vei harjoituksiin. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Identtiset kolmoset todennäköisesti ovat muitakin kolmosia kiinnostuneempia samoista asioista, koska identtisten kolmosten fyysinen perimä on vielä lähempänä toisiaan kuin muilla kolmosilla.

Suomen kolmosperheet ry:n puheenjohtajan Mari Kaihovaaran mukaan identtiset kolmoset ja muutkin kolmoset ajautuvat usein samoihin harrastuksiin perimän lisäksi käytännön syistä.

– Lapset on helpompi viedä harrastukseen samaan paikkaan kuin että veisi kolme lasta eri paikkaan.

Kolmosten harrastuksiin vaikuttaa silti myös muu elämä, kuten muillakin lapsilla. Esimerkiksi perheen asuinpaikka ja vanhempien mielenkiinnon kohteet vaikuttavat lapsiin.

Mikkelissä jalkapallon Kakkosta pelaavat Ekmarkin identtiset kolmoset Miika, Sami ja Tommi kertoivat pelaavansa yhdessä pihapelejä. Seuratoimintaan he ajautuivat osin sattumalta. Veljesten mukaan heidät pakotettiin ensimmäisiin jalkapalloharjoituksiin.

Välillä on sellaisia tilanteita, että veljien katseesta näkee, mitä on mielessä.

Tommi Ekmark

– Kaverin isä houkutteli meitä aikansa, mutta isämme ei vielä silloin ollut lämmennyt meidän kuskaamiseen harjoituksiin. Juankoskella joukkueeseen tarvittiin kolme poikaa lisää. Meitä oli sopivasti kolme. Kaverin isä vei meidät harjoituksiin. Ensimmäisissä harjoituksissa läiskimme palloa maaliin hiekkakentällä kumpparit jalassa, veljekset muistelevat.

Kolmoset tiiviisti yhdessä aina

Kolmoset jakavat elämänsä tiiviimmin kuin eri-ikäiset sisarukset. Identtiset kolmoset ovat vielä lähempänä toisiaan.

– Kaikki jaetaan yhdessä. Käydään samassa koulussa ja samassa koulun diskossa. Kolmoset tukevat toisiaan. Siinä oppii tuntemaan toisensa, Kaihovaara sanoo.

Ekmarkin veljekset lukevat toisiaan hyvin. He eivät silti lue toistensa ajatuksia.

– Ei tietenkään. Totta kai, kun tuntee toisen hyvin, pystyy lukemaan hyvin kaveria, mitä hän kyseiseen tilanteeseen tai kommenttiin tai tapahtumaan reagoi. Välillä on sellaisia tilanteita, että veljien katseesta näkee, mitä on mielessä, Tommi Ekmark huomauttaa.

Kolmosten määrä vähentynyt

Kolmosraskaudessa naiselta irtoaa kolme munasolua, jotka kaikki hedelmöittyvät. Näin saavat alkunsa erimunaiset eli epäidenttiset kolmoset. Erimunaisilla kolmosilla on jokaisella oma istukka ja istukkapussi.

Samanmunaiset eli identtiset kolmoset syntyvät siten, että hedelmöittynyt munasolu jakaantuu alkuvaiheessa kolmeen osaan. Samanmunaisilla kolmosilla on yhteinen istukka, mutta heillä on usein erilliset istukkapussit.

Kolmosten määrä on vähentynyt. Vuonna 1992 kolmosia syntyi Suomessa ennätysmäärä (siirryt toiseen palveluun), yhteensä 36 triplettiä. Vuonna 1998 syntyi enää kolmettoista kolmoset. Huippuvuosien kolmosista runsas puolet oli lapsettomuushoitojen tulosta. Hoitotekniikoiden tarkentumisen ja käytäntöjen vakiintumisen ansiosta kolmosten määrä on kääntynyt laskuun.

Kolmosia syntyy Suomessa nykyään vuosittain noin kymmenkunta. Kaihovaaran mukaan samaa sukupuolta olevien kolmosten osuus kaikista kolmosista on noin 30 prosenttia. Yleensä vain samaa sukupuolta olevat voivat olla identtisiä keskenään. Eri sukupuolta olevat identtiset kaksoset ovat erittäin harvinaisia.

– Kolmoset voivat myös olla erimunaisia, vaikka ovatkin samaa sukupuolta. Perheen kolmosista kaksi voi olla identtisiä keskenään, jos äidiltä on irronnut kaksi munasolua, ja näistä toinen on hedelmöittymisen jälkeen vielä jakautunut. Identtisten kolmosten mahdollisuus on siis hyvin pieni, Kaihovaara selventää.

Kolmosia ei synnytetä Suomessa alateitse, vaan kaikki kolmoset syntyvät keisarinleikkauksella. Kolmoset syntyvät lähes poikkeuksetta keskosina.

Juttua täydennetty 9.6.2017 kello 9.33: Juttuun lisätty tieto siitä, että identtiset kaksoset ovat yleensä samaa sukupuolta.  Eri sukupuolta olevat identtiset kaksoset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Lue Lisää: Identtiset kolmoset pelaavat jalkapalloa samoilla pelipaikoilla, mutta eri joukkueissa – "Hymy ja arvot yhteisiä"