Rockfestin järjestäjä Hardi Loog – vantaalaiskollista festarimoguliksi: "Ennen meitä festivaalit olivat ö-luokan tapahtumia"

Hardi Loog on nuori, mutta itsevarma miljoonabisneksen pyörittäjä: Rockfest, Raumanmeren Juhannus ja jättimäinen Weekend-festivaali ovat tämän miehen luomuksia.

festivaalit
Hardi Loog
Derrick Frilund / Yle

Hardi Loog näyttää niin tavalliselta vantaalaismieheltä kuin nyt 31-vuotias vantaalaismies voi näyttää.

Pitkä mies lompsii rakenteilla olevan festarialueen poikki, vantaalaisen juna-aseman vieressä olevalle hiekkakentälle hupullinen anorakki päällään ja farkut jalassaan. Vettä sataa. Traktorit ja rekka-autot ovat jyystäneet kentän mutavelliksi.

Loog näyttää niin tavalliselta, että jos hän törmää omilla festarillaan johonkin ostamaansa tähteen, hänen täytyy vähän selitellä, että "minä olen muuten tämän festivaalin promoottori".

Ei heti uskoisi, että tuo hieman epäselvästi nimensä sanova, pitkänhuiskea vantaalainen on juuri ottanut miljoonien eurojen riskin ja ostanut maailmanluokan megatähden, saksalaisen rockin jättiläisen, Rammsteinin soittamaan vantaalaiselle pellolle.

Kädenpuristus on kuitenkin luja. Festarin ensimmäinen päivä, perjantai, on jo lähes loppuunmyyty, kun haastatteluhetkellä juhlien alkuun on vuorokausi aikaa.

– Kyllä tässä voi ottaa takkiinsa miljoonia. Me olemme joutuneet ottamaan niin ison riskin, että me olemme ajoittaneet lipunmyynnin piikin alkupäähän. Me emme ole voineet jäädä odottamaan, ostavatko ihmiset liput viime tingassa, nuori mies toteaa.

– Sää vaikuttaa niin paljon mielikuvaan siitä, millaista tapahtumassa on: jos tänään sataa, niin ihmiset saattavat jättää lipun ostamatta, koska mielikuva festarista on sateinen, vaikka huomenna ei sataisikaan, Loog järkeilee ja kertoo lipunmyyntitaktiikasta, jossa lipun hinta nousee sitä mukaa, kun tapahtuman ajankohta lähenee.

Hardi on tullut myöhässä haastatteluun. Ei siksi, että hänellä olisi noussut neste hattuun menestyksen myötä, vaan siksi, että hän on joutunut kiertämään tiesulut, jotka hänen itsensä järjestämälle festarille oli juuri tehty.

Viime aikojen terrori-iskut väkijoukkoihin ovat kiristäneet turvatoimia. Myös Rammsteinin keikka jouduttiin edellisenä viikonloppuna perumaan terroriuhan takia Saksassa.

– Ainahan tuollainen jännittää, mutta tämä on meidän työtämme. Täytyy pitää pää kylmänä, mutta kaikkeen pitää varautua. Mutta jos jotain tapahtuu, niin se tapahtuu. Ovathan nuo harmillisia tapahtumia, Loog toteaa viileään tyylinsä.

Hardi Loog
Festivaalia rakentamassa Vantaalla.Derrick Frilund / Yle

Festarikiho VIP-karsinassa: "On eri kokoisia lompakoita"

Istumme festivaalin VIP-aition sohvalla. Näkymä on suoraan lavalle. Juomia jo jäähdytellään seuraavana päivänä alkavaa festivaalia varten. Lentokoneet nousevat lavan takaa. Yksityiskarsinan saa käyttöönsä parilla tonnilla. Tosin nyt VIP-aitiot on loppuunmyyty.

– On erikokoisia lompakoita, jokaiselle tarjotaan jotakin. Yritykset ostavat VIP-lippuja, mutta myös kaveriporukat, tosifanit.

Hardi Loog ei sanojaan säästele, kun hän kehuu saavutuksiaan suomalaisessa festaribisneksessä. Kahden myyrmäkeläisen, Loogin ja John Rugemaliran luoma Weekend-festivaali on Loogin mielestä nostanut kesäfestivaalit aivan uudelle tasolle.

– Festivaalithan olivat 10 vuotta sitten ihan ö-luokan tapahtumia. Eihän niitä voi verrata tämän päivän festivaaleihin. Siitä lähtien, kun Weekend-festivaali tuli kuvioihin, niin suomalainen festivaalikulttuuri on hypännyt valtavasti eteenpäin.

Onko Loog siis sitä mieltä, että hän ja hänen kaverinsa ovat saaneet aikaan suomalaisen festivaalien nousun ö-luokasta a-luokkaan?

– Me puskimme uutena tekijänä festivaalimarkkinoille ja me puskimme tuotannon laatuun ja detaljitason tuotannon laatuun enemmän kuin kukaan muu.

Kiitosta ja arvostusta kilpailijoiden joukossa saa Loogilta Flow-festivaali.

– Flow tekee oman työnsä todella hyvin ja minä itse fanitan Flow-festivaalia. Se on festivaali, jossa asiakas saa rahoilleen vastinetta.

Festivaalijärjestäjän näkökulmasta olisi kuulemma hyvä, jos suomalaisten rahoista kilpailisivat harvemmat festivaalit, mutta toisaalta yrittäjä näkee kilpailun hyvänä.

– Jos muut yrittää kovaa, niin se tavallaan auttaa itseään yrittämään kovempaa, jotta pysyisi pinnalla sillä, mitä tekee.

Rockfest aloittaa Suomen festarikesän. Sideways-festivaali järjestetään Helsingin Teurastamolla myös tänä viikonloppuna.

Festareita riittää joka toiselle niemennokalle koko kesän ajaksi. Loog kuitenkin uskoo, että isommille rockmusiikkifestarille on tilausta.

– Suomessa on tosi paljon pieniä festareita ja ne ovat aika lailla kopioita toinen toisistaan, niissä on melkein samat artistit, jos puhutaan näistä isoista suomalaisista artisteista. Niissä on useimmiten Cheekiä, Apulantaa ja Antti Tuiskua, mutta kovin montaa a-luokan kansainvälistä artistia muilla festareilla tänä kesänä ole, Loog väittää.

– Toki kesällä on isoja rock-konsertteja, kuten Red Hot Chili Peppersin ja Guns N Rosesin keikat, mutta festivaaliformaatissa ei muita kovia nimiä ole.

Hardi Loog
Hardi Loog viime hetjken valmistelujen parissa.Derrick Frilund / Yle

Myyrmäestä musadiggarina miljoonabisnekseen

Ensimmäiset maksulliset bileet Hardi Loog järjesti Myyrmäessä sijaitsevassa lähiöbaarissa Hipussa vuonna 2005. Liput maksoivat viisi euroa.

Noihin aikoihin Loog kävi lukiota ja harrasti uintia. Nykyinen yhtiökumppani, silloinen uimakaveri, John Rugemaliraoli kerran kysynyt, että "miksi me emme hengaa yhdessä".

– Me aloimme sitten hengata yhdessä ja keksimme alkaa järjestää bileitä, Loog nauraa itseironista nauruaan.

Kumpikaan kaveruksista ei jaksanut käydä korkeakoulujaan loppuun, tai itse asiassa kumpikin pääsi juuri ja juuri alkuun, kun jo lopetti koulunkäynnin.

Pojat yrittivät saada yritystä varten lainaa pankista ja erilaisia yritystukia, mutta heidät passitettiin konttoreista ulos tyhjin käsin.

– Kun me perustimme meidän yrityksemme, meille sanottiin pankista, että menkää pojat takaisin kouluun. Sitten kun me haimme yritystukia, niin meille todettiin, että te olette jo aloittaneet yritystoiminnan, ette te saa enää mitään tukia.

Niinpä rahat oli yritystä varten oli säästettävä itse.

– No me otimme herneet nenään ja alettiin käydä duunissa ja pistettiin rahaa sivuun ja sillä rahalla me olemme rakentaneet pikku hiljaa koko homman.

Loog arvostelee suomalaista suhtautumista yrittämiseen monimutkaiseksi ja jäykäksi.

– Täällä ei oikein osata käyttää maalaisjärkeä ja systeemi on liian monimutkainen.

Nyt Loog tienaa elantonsa tapahtumajärjestäjänä ja on palkannut firmaansa, WKND Festival Oy:öön kavereita – sekä isänsä.

Isä Märt onkin Loogin innoittaja: isän levyiltä hän oppi tuntemaan Led Zeppelinit, Iron Maidenit ja AC/DC:t.

– Vaikka itse aloin kuunnella räppiä ja teknoa, niin sieltä lapsuuden automatkoilta tuli tuo rockmusiikki tutuksi.

Hardi on syntynyt Tallinnassa. Puolet suvusta on Karjalasta ja puolet Virosta. Hardi Loog on siis miehen oikea nimi, eikä mikään taiteilijanimi. Loog ei itse soita mitään instrumenttia, ei myöskään levyjä.

Hardi Loog
Rammstein saapuu monen rekan voimalla Vantaalle.Derrick Frilund / Yle

Haaveena Led Zeppelin tai Eminem omalle festarille

Tänä vuonna Loogin firma järjestää tuttuun tapaan Weekend-festivaalin sekä Helsingissä että Viron Pärnussa, Raumanmeren Juhannuksen ja nyt ensimmäistä kertaa siis Rockfestin.

Loog aikoo perustaa vielä pari festaria ja sen jälkeen keskittyä niihin, jotka vakiinnuttavat asemansa suomalaisessa festarikesässä.

– Suomi on niin pieni maa ja rahaa on rajattu määrä. Koko ajan tulee uusia yrittäjiä, mutta me teemme meidän tuotettamme niin hyvin kuin me pystymme, Loog toteaa.

Pari haavetta Loogilla on: olisi kiva, jos hän saisi ostettua Suomeen Led Zeppelinin tai Eminemin. Zeppelinin saaminen kyllä epäilyttää.

– Ensin pitäisi löytää ystäviä maailmalta ja sitten laittaa rahaa parikolmesataa miljoonaa dollaria ja pistää kimpassa tarjous vetämään ja odottaa alkaisiko jollakin tärisemään jossakin, mutta vähän epäilen, Loog nauraa poikamaista nauruaan.

Vantaalla kaljateltat, viinatiskit ja portit on jo pystytetty. Kymmenien tuhansien ihmisten massan ohjaamiseksi rakennetut aidat kiemurtelevat alueen reunoilla. Lavalla häärii oransseihin kypäriin sonnustautuneita rakennusmiehiä. Miksauskoppia rakentavat huutelevat jotain saksaksi.

Haastattelu ja kuvaukset täytyy lopettaa. Lavan takaa alkaa vyöryä jono mustia, pääkallologoin varustettuja, jättimäisiä rekkoja: Rammstein tulee. Hardi Loogin pitää käydä siirtämässä oma auto pois tieltä.