Ämpäri, joka pitää pissittää ja viedä loman ajaksi hoitoon - tällainen on japanilainen bokashi

Se on ämpärin kokoinen ja ämpärin näköinen, mutta ämpäri se ei ole. Se haisee vähän omenamehulle ja se pitää "pissittää" pari kertaa viikossa. Se on japanilainen bokashi-kompostori ja se villitsee viherpeukaloita ympäri Suomea.

biojätteet
Bokashi-kompostorit pöydällä.
Bokashi-ämpäreitä on hyvä olla kaksi, toisessa on fermentoituminen käynnissä ja toista voi sillä aikaa täytellä biojätteellä. Tarja Nyyssönen / Yle

Pöydällä nököttää kaksi harmaata, kukkatarroin koristeltua neliön muotoista ämpäriä. Toisen kansi on tiiviisti kiinni, eikä sitä oikeasti saisi edes avata, sillä kannen alla on käynnissä tärkeä prosessi: fermentoituminen.

– Bokashi on japania ja tarkoittaa fermentoitua jätettä eli käynyttä orgaanista ainetta. Bokashiämpäri on yksi tapa kompostoida biojätettä, kertoo bokashiin hurahtanut Eve Antikainen.

Bokashi-rouhetta kädellä.
Bokashirouhe aloittaa käymisprosessin. Rouhetta voi tehdä joko itse tai ostaa valmiina. Tarja Nyyssönen / Yle

Antikainen on kerännyt bokashiinsa niin omia kuin työkavereidensakin biojätteitä.

– Meillä on vain kahden hengen talous, ja koska tarvitsen paljon hyvää puutarhamultaa, olen pyytänyt työkavereitani tuomaan biojätteitään minulle, jotta saan bokashin nopeammin täyteen, hän nauraa.

Omenanpalat, banaaninkuoret ja muut eloperäiset jätteet Antikainen on silpunnut melko pieniksi paloiksi ja tiivistänyt materiaalin muovilastalla. Jätekerrosten väliin hän on ripotellut erityistä bokahshirouhetta, joka käynnistää fermentoitumisen eli käymisprosessin. Parissa viikossa 16 litran ämpäri täyttyy ja on odottelun aika.

Biojätettä bokashi-kompostorin sisällä.
Bokashimassa ei juurikaan muuta ulkomuotoaan ämpärissä ollessaan. Tarja Nyyssönen / Yle

– Käymisprosessi alkaa ilmatiiviissä tilassa ja kestää pari viikkoa. Sinä aikana bokashin kantta ei saa aukoa, mutta silloinkin bokashi kaipaa hoitoa eli sitä pitää niin sanotusti pissittää, Antikainen kertoo innoissaan.

Tämä on niin nätti ämpäri, että tämän voi hyvin vaikka viedä naapurille hoitoon lomamatkan ajaksi

Eve Antikainen

Bokashista siis poistetaan käymisprosessin aikana syntyviä nesteitä 3-5 päivän välein. Alan harrastajat puhuvat bokapissistä. Neste on tärkeää poistaa, etteivät biojätteet mätäne vaan fermentoituvat.

– Joillakin on loman aikana kukkienkastelijat, joillakin koiranpissittäjät, mutta minulla on bokashinpissittäjä. Tämä on niin nätti ämpäri, että tämän voi hyvin vaikka viedä naapurille hoitoon lomamatkan ajaksi. Tai ottaa esimerkiksi mökille tai veneelle mukaan.

Bokashi-ämpärin hana ja bokanestettä.
Bokashista tulee poistaa nesteitä 3-5 päivän välein, jottei massa ala mädäntyä. Nesteen voi käyttää laimennettuna kukkien kasteluun, sillä se on hyvin ravintorikasta. Tarja Nyyssönen / Yle

Viidessä viikossa vahvaa puutarhamultaa

Kun kaksi viikkoa on kulunut ja on aika avata bokashiämpärin kansi, tulisi ämpärin sisällön olla lähes tuoksutonta, sillä asianmukaisessa käymisprosessia ei juurikaan synny hajuja.

Valmiista bokashimassasta on edelleen tunnistettavissa kasvinosia ja päälle päin voi olla vaikea sanoa eroa parin viikon takaiseen tilanteeseen. Tässä vaiheessa massa ei olekaan vielä valmista, vaan bokashimassa on käymisen jälkeen sekoitettava vielä multaan.

Bokashista otettua biojätettä sekoitettuna multaan.
Tämä bokashimassa on ollut viikon ajan mullan kanssa tekemisisä. Siitä voi vielä erottaa muun muassa kananmunankuoria, mutta parin viikon päästä massa on pelkkää ravintorikasta multaa. Tarja Nyyssönen / Yle

– Tähän käy huonompikin multa puutarhasta, ei tarvitse ostaa mitään erityistä multaa tätä varten. Biojätemassa sekoitetaan mullan kanssa yhden suhde yhteen, eli 16 litraa biojätettä ja 16 litraa multaa. Päälle laitetaan vielä 10 sentin kerros multaa. Bokashimassa alkaa tällöin multua ja noin kolmessa viikossa sinulla on käytössäsi erittäin ravintorikasta puutarhamultaa, Eve Antikainen kertoo innoissaan.

Valmis bokashimulta on yhtä vahvaa kuin kompostimultakin eli sitä on syytä laimentaa ennen käyttöä.

Eve Antikainen.
Eve Antikainen on täysin hurahtanut bokashiin. Tarja Nyyssönen / Yle

Eve Antikainen on aina ollut kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista ja kun hän kaksi vuotta sitten tutustui puutarhamessuilla bokashiin, vei se heti mennessään. Antikaista kiehtoo bokashista monikin asia, muun muassa se, että pienelläkin biojätemäärällä hän saa suht vähällä vaivalla hyvää puutarhamultaa.

– Harrastan puutarhanhoitoa ja tarvitsen paljon hyvää multaa. Mikäpä sen kätevämpi tapa kuin hyöyntää omat ja työkavereiden biojäteet hauskalla tavalla.

Suosio kasvussa, mutta bokashiämpäreitä ei vielä saa kaupasta

Antikaisen kotoa löytyy tällä hetkellä kaksi bokashiämpäriä. Toinen on aina fermentoitumassa, eli sen kantta ei availla ja toiseen kerätään päivittäiset biojätteet.

– Minulla on erillinen pieni astia, johon kerään päivän mittaan biojätteet ja jonka sitten tyhjennän bokashiin, koska bokashi toimii sitä paremmin, mitä vähemmän sen kantta auotaan.

Antikainen liittyi heti harrastuksensa alkuvaiheissa Facebookin suljettuun bokashi-ryhmään. Reilu vuosi sitten jäseniä oli noin tuhat, nyt ryhmässä keskustelee bokashista liki 5 000 jäsentä. Ja lukumäärä on vain kasvussa.

– Näitä ämpäreitä ja aloituspakkauksia ei vielä saa oikein mistään kaupasta Suomessa, netistä olen tilannut itselleni nämä ämpärit. Näppärimmät toki rakentavat tällaiset itse ja tekevät rouheenkin vielä itse, mutta minä olen tykännyt käyttää jo tarjolla olevia tuotteita, sanoo bokashiharrastaja Eve Antikainen ja lirauttaa bokapissaa kuppiin.

Lähteet: https://www.bokashigarden.fi/