Hyppää sisältöön

Riikan iso päätös – vaihtoi hammaslääkärin vastaanotolta suklaatehtailijaksi: "Halusin tuottaa iloa kärsimyksen sijaan"

Aikaisemmin Riikka Ojanen pyysi asiakkaitaan avaamaan suunsa reikien tarkistusta varten. Nyt hän haluaa sujauttaa sinne suklaata.

Riikka Ojanen valmistaa suklaakonvehteja keittiössään
Riikka Ojanen valmistaa kotonaan suklaata

Riikka Ojanen nauraa, että hän hyppäsi pimeälle puolelle, kun hylkäsi suuhygienistin ammatin ja alkoi valmistaa suklaata. Nyt, muutama vuosi muutoksen jälkeen, hän pohtii, että halusi tuottaa ihmisille nautintoa piinan sijasta.

– Ei siinä työssä mitään vikaa ollut, mutta ihmiset eivät hirveästi nauti suuhygienistin käsittelystä. Halusin tuottaa enemmän iloa ja sitten päätin siirtyä tänne pimeälle puolelle.

Puheliaalle ihmiselle on myös mukavampaa, kun asiakkaan kanssa voi jutella ilman suun täyttäviä instrumentteja ja vaikeasti tulkittavaa ynähtelyä.

– Olen nauttinut tästä. Ei ole enää odottamista, että olisipa perjantai, kesäloma tai joku muu loma.

Äitiysloma on luovaa aikaa

Ajatus uran täyskäännöksestä ei syntynyt hetkessä. Pitkään jatkuneen suklaaharrastuksen ohella Ojanen opiskeli yrittäjyyttä, mutta lasten syntymän jälkeen siirtyminen suklaantekijäksi alkoi houkuttaa entistä enemmän.

Suklaakonvehtien tekeminen on käsityötä. Kuva: Paulus Markkula / Yle

– Äitiysloma on erittäin luovaa aikaa, kun on paljon kotona. On kaikki maailman aika, mutta mitään erityistä ei voi tehdä, kun pyörittää kotiarkea. Silloin ajatus alkoi sitten kyteä.

Eivät lapset vielä ihan ymmärrä sitä, että asuvat suklaatehtaassa.

Riikka Ojanen

Riikka Ojanen toteaa, että käsintehty suklaa on luksustuote eikä sen olekaan tarkoitus kilpailla niin sanotun markettisuklaan kanssa. Määrät ovat pieniä ja esimerkiksi Ojasen vuosituotanto mitataan muutamissa sadoissa kiloissa.

Suklaasesonki keskittyy joulunalusaikaan, voi kesäksi etsiä sopivia makuyhdistelmiä. Nyt Ojanen innostuu kehittämästään valkosuklaa-caipiroska -makuyhdistelmästä.

Harjaa hampaat, huuhdo suu

Vaikka perhe asuu suklaatehtaassa, ei herkkuja syödä silmittömästi.

Entinen suuhygienisti pitää periaatteistaan tiukasti kiinni ja hampaita harjataan huolella. Eikä äidin ammatissa ole lasten kannalta mitään poikkeuksellista, Riikka Ojanen sanoo.

– Eivät lapset vielä ihan ymmärrä sitä, että asuvat suklaatehtaassa.

Ojanen toivoo, että suklaatehdas saisi jatkossa omat tuotantotilansa kodin ulkopuolelta. Ensiksi pitäisi kuitenkin hankkia tiskikone, joka puhdistaisi astiat perinteistä kotimallia nopeammin.