Rekisterikilven lukulaitteesta tuli kolmessa vuodessa poliisin paras kaveri – ”Kaikki kehuvat”

Suomen poliisia varten kehitetty REVIKA-laitteisto on osoittautumassa niin edistykselliseksi, että sen keksinyt kajaanilaisfirma myy sitä nyt poliiseille ympäri maailmaa.

Automaattinen rekisterikilven tunnistus
REVIKA
Oulun poliisi otti käyttöön rekisterikilpien lukulaitteen ensimmäisenä Suomessa kesällä 2014. Yle

Poliisislangissa tavattiin ennen ”laittaa Sampo jauhamaan”. Tuo Sampo oli poliisiautossa oleva tutka, joka mittaa sekä vastaan- että takaa tulevien ajoneuvojen nopeuksia.

Kolme vuotta sitten poliisi sai uuden Sammon. Kajaanilaisen Sunit-yhtiön kehittämä videovalvontajärjestelmä piti sisällään rekisterikilven lukulaitteen. Kun ensimmäiset poliisiautot varustettiin koemielessä REVIKA-laitteilla kesällä 2014, oli poliisi lähinnä odottavan toiveikas.

Nyt kolme vuotta ja 400 laitetta myöhemmin on poliisin automaattivalvontalaitteiston hankinnasta vastaava poliisitarkastaja Heikki Ihalainen haltioissaan. Hankinta on paras miesmuistiin.

– Muutama vuosi enää menee, niin se alkaa olla kaikissa liikennesektorin ja valvontasektorin autoissa. Noin sata laitetta saadaan vuodessa ja autoja on kaikkiaan noin 700.

REVIKA on poliisin keskuudessa niin haluttu, että työvuoron partiot saattavat olla pettyneitä, jos kaikille ei riitä laitteistolla varustettu autoa.

– Kenttämiehet ovat olleet tosi tyytyväisiä. Hyvää palautetta tulee. Kaikki kehuvat, kehuu Ihalainen.

Laite paljastaa enemmän kuin edes uskottiin

Jo kolme vuotta sitten REVIKAn kerrottiin tunnistavan katsastamattomat ajoneuvot sekä autot, joista verot ovat rästissä. Myös etsintäkuulutetut autonomistajat kilvenlukulaite osaisi liikenteestä poimia.

Nyt tiedetään, että laitteesta on paljon muuhunkin. Tästä keväästä saakka hätäkeskuksella on ollut mahdollisuus syöttää tietoja suoraan järjestelmään. Sitä ennen Trafi toimitti poliisille maksu- ja katsastusrästien vuoksi etsittyjen ajoneuvojen listat kaksi kertaa vuorokaudessa.

– Nyt hätäkeskus voi syöttää järjestelmään vaikkapa bensanäpistäjän tai murtovarkaan käyttämän ajoneuvon rekisteritunnuksen. Rattijuopotkin pystytään sinne syöttämään ja periaatteessa kaikki, jotka ovat syyllistyneet rikokseen. Laite piippaa eri väreillä ja partio näkee siitä heti sen asian tärkeyden, Ihalainen sanoo.

Värejä ja piippausääniä on useita. Esimerkiksi kaksi vuotta peräkkäin katsastamatta ollut auto näkyy poliisiauton näytössä eri värillä kuin kertaalleen katsastamatta jäänyt.

– Ja video tallentaa koko ajan. Esimerkiksi kun on menty murtopaikalle, on voitu myöhemmin katsoa videolta, tuliko mahdollisesti etsintäkuulutettuja partiota vastaan.

Mikäli joku päättää varastaa Suomessa venäläisen rekan, laite osaa lukea myös venäläiskilven sillä edellytyksellä, että hätäkeskuksessa osataan näpytellä kilvessä oleva teksti järjestelmään.

Suomalaiskeksintö lukee kohta sheikkien kilvet

Sunitin kehittämä laitteisto on toistaiseksi opetettu tunnistamaan 30 eri maan rekisterikilpiä. Vajaan 40 työntekijän kajaanilaisyhtiöstä kerrotaan rehentelemättä, että samanlaista järjestelmää ei maailmassa tee kukaan muu.

Rekistekilven lukulaite.
REVIKA tunnistaa 30 maan rekisterikilvet. Esimerkiksi varastettuja ruotsalaiskilpiä tai -autoa voi tarvittaessa etsiä myös Suomessa.Petteri Paalasmaa / AOP

Toimitusjohtaja Jukka Suutari uskoo, että maailmanvalloitus on täysin mahdollinen. Tarjousprosesseja on parhaillaan käynnissä eri maiden poliisien kanssa.

– Pilottivaihe on jo menossa 10 maassa. Virossa, Latviassa ja Pohjoismaissa ollaan kaikista pisimmällä. Mutta sitten ollaan myös Saudi-Arabiassa ja Arabiemiraateissa ja aina Uudessa-Seelannissa asti.

Sunitin Suutari kehuu vuolaasti yhteistyötä Suomen poliisin kanssa ja Poliisihallituksen Ihalainen on puolestaan onnellinen, että heidän yhteistyönsä ansiosta suomalainen teknologiayritys saa asiakkaita ulkomailta.

– Kyllä me ollaan edelläkävijöitä. Hyvä kello on kaikunut kauaksi, Sunitin toimitusjohtaja Jukka Suutari sanoo.

Rekisterinkilven tunnistus luo illuusion vähemmästä valvonnasta

REVIKA-laitteiden yleistyminen poliisiautoissa on johtanut siihen, että poliisin valvontaa on voitu kohdistaa entistä enemmän kuljettajiin, joilla asiat eivät ole kunnossa. Samalla nuhteettomamman keskivertokuljettajan todennäköisyys tulla pysäytetyksi on vähentynyt.

Poliisihallituksen Ihalainen tietää, että rekisterikilpiä pyritään myös manipuloimaan siinä toivossa, että poliisin laitteilla niitä ei pystyisi lukemaan. REVIKAn tapauksessa sekään ei auta.

– Partio pystyy sitten pysäyttämään tällaisen auton selvittääkseen, miksi laite ei pystynyt lukemaan kilpeä. Ja sitten on ollut niitä vanhoja kikkoja, että pyritään laittamaan väärät kilvet. Meillä on kuitenkin tieto, jos kilvet on ilmoitettu varastetuiksi.

REVIKA asennetaan nyt poliisiautoihin sitä mukaan, kun autokalusto uusiutuu. Poliisitarkastaja Ihalaisen mukaan Suomen nykyisen lainsäädännön vuoksi laitteista ei saa läheskään kaikkea irti. Mutta tieliikennelakiahan ollaan juuri uudistamassa.

– Jos lainsäädäntö muuttuu, niin voitaisiin esimerkiksi lähettää suoraan maksulappu autoilijalle vaikkapa katsastamattomuuden vuoksi. Laite saa myös pitää tiedot tallessa vain 24 tuntia. Jos se saisi pitää ne tallessa kuusi kuukautta, niin saataisiin paljon törkeitä rikoksia selvitettyä.