Hyppää sisältöön

Mistä syntyy hyvä poliittinen puhe? Michelle Obaman puheenkirjoittaja tietää vastauksen

Yhdysvaltain ensimmäisen naisen tunteisiin vetoavien puheiden syntyminen vaati pitkiä keskusteluja olohuoneen sohvilla ja tuntikausien harjoittelua.

Sarah Hurwitz kirjoitti kahdeksan vuotta puheita Michelle Obamalle. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

– Herään joka aamu talossa, jonka orjat rakensivat, sanoo Michelle Obama ääni väristen.

Tunteikas puhe on kestänyt jo kymmenisen minuuttia, mutta viimeistään tämä kohta avaa kyynelkanavat.

Demokraattien puoluekokouksessa ei näy yhtään kuivaa silmää.

Kyse oli Michelle Obaman viimeisestä puoluekokouspuheesta presidentinpuolisona, ja juuri näin sen pitikin mennä.

Siitä vastasi Michelle Obaman pitkäaikainen puheenkirjoittaja Sarah Hurwitz, 39.

Hurwitzin mukaan kuuluisa puhe syntyi samaan tapaan kuin muutkin hänen Michelle Obamalle kirjoittamansa tärkeät puheet.

– Istuimme alas Michelle Obaman kanssa ja kysyin, mitä haluat sanoa. Hän alkoi sanella suoraa päätä, jopa kokonaisia kappaleita. Siinä vaiheessa minun hommani oli oikeastaan vain kirjoittaa mahdollisimman nopeasti. Obama on luonnostaan erittäin taitava puhuja ja hänellä on hyviä ideoita ja hyvää kieltä,  Hurwitz sanoo.

Kun ensimmäinen alustava versio valmistui, Hurwitz lähetti sen Valkoisen talon faktantarkastajille, joillekin neuvonantajille ja viestintäosastolle.

Tämän kierroksen jälkeen luonnos siirtyi Michelle Obaman muokattavaksi.

– Kävimme useita editointikierroksia edestakaisin, ja keskustelimme luonnoksesta. Kun Michelle oli varma, että puhe on paras mahdollinen, se oli valmis.

Ura täynnä vaalitappioita

Sarah Hurwitz kirjoitti Michelle Obamalle kahdeksan vuotta. Hän tuli työhön suoraan Hillary Clintonin toimistosta vuonna 2008. Hurwitz ehti kirjoittaa Clintonille vielä sen puheen, jolla hän myönsi tappionsa Barack Obamalle demokraattien esivaaleissa.

Teidän ansiostanne maailman kovimmassa lasikatossa on nyt 18 miljoonaa murtumaa, Clinton sanoi tuolloin.

Kahden päivän päästä puhelin soi.

Tosin puhelinsoitto ei ehkä ollut niin suuri yllätys kuin voisi kuvitella. Hurwitzilla oli tässä vaiheessa jo paljon kokemusta sekä Valkoisesta talosta että puheenkirjoittamisesta tärkeille ihmisille.

Opiskeluaikana hän työskenteli harjoittelijana Valkoisessa talossa varapresidentti Al Goren puheenkirjoittajien kanssa. Kokeneemmat kirjoittajat auttoivat eteenpäin uralla, ja hän sai töitä muiden poliitikkojen toimistoista.

Omasta mielestään hänestä tuli oikea puheenkirjoittaja vasta lakiopiskelujen myötä Harvardin yliopistossa. Siellä Hurwitz tapasi miehen, joka oli kirjoittanut presidentti Bill Clintonille.

– Meistä tuli ystäviä ja aloimme kirjoittaa puheita yhdessä rahoittaaksemme opintomme. Kirjoitimme julkkiksille, toimitusjohtajille ja poliitikoille.

Kaksikko sai töitä John Kerryn vaalikampanjasta ja myöhemmin Hillary Clintonin kampanjoista.

– Urallani on paljon vaalitappiota, ehkä tässä on kaava, Hurwitz sanoo ja naurahtaa.

Tiivis yhteistyö Michelle Obaman kanssa

Puheenkirjoittaja on Suomessa melkoisen tuntematon ammatti. Poliitikkojen puheet kirjoittavat usein avustajat, jotka tuntevat aihepiirin asiasisällön hyvin. He eivät silti välttämättä ole puhetaidon ammattilaisia.

Yhdysvallat taas on puheenkirjoittajien luvattu maa. Puheenkirjoittajat viettävät yleensä tiiviisti aikaa yhdessä esimiestensä kanssa, ja puhetta saatetaan hioa kahdestaan moneen kertaan.

 Sarah Hurwitz on matkustanut Michelle Obaman kanssa niin Euroopassa, Aasiassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin.

Hän tuntee Obaman arvot ja viestit, jotka hän halua välittää.

Näiden lisäksi hän tuntee liudan Obamaan liittyviä henkilökohtaisia tarinoita esimerkiksi lapsuuden Chicagosta ja leikeistä Greg-veljen kanssa.

Niiden kertominen on yksi Obaman  – ja Hurwitzin – tapa koukuttaa kuuntelijoita.

Ei pelkästään lahjoilla

Michelle Obaman salaisuus on, että hän puhuttelee kuulijoita suoraan; hänen sanansa on puettu sellaiseen muotoon, että ihmiset haluaavat kuunnella, arvioi puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

Lisäksi puheissa on hyvä draamankaari ja selkeä ajatus, johon puhuja voi eläytyä.

–Näistä elementeistä syntyy uskottava kokonaisuus. Ja uskottavuus on ehkä puhujalle kaikkein tärkeintä, Isotalus sanoo.

Hänen mukaansa Michelle Obama on ilmiselvästi lahjakas puhuja, mutta puheessa kuuluu myös harjoitus. 

Obaman tiedetään keskittyneen puheiden harjoittelun jopa niin, että hän on opetellut puheet sanasta sanaan ulkoa.

"Trumpin puheista puuttuu käsikirjoitus"

Isotaluksen mielestä Michelle Obama oli poikkeuksellinen valtakunnan ensimmäinen nainen juuri siksi, että hän puheensa saivat niin paljon huomiota. Se ei ole lainkaan itsestäänselvää.

– Hän nousi puhujana uudella tavalla esiin Obaman presidenttikauden loppupuolella ja erityisesti vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana, Isotalus arvioi.

Clintonin oli erityisesti presidenttiehdokkaana korostettava asiaosaamista ja kovaa politiikkaa. Michelle Obama puolestaan saattoi vedota tarinoilla ja arvoilla.

Tämä on Hurwitzin mielestä tärkeää myös poliitikkojen puheessa.

– Meillä ei ole tapana arvostella presidenttiämme ulkomailla, ja minulla on pelkästään kriittistä sanottavaa. Siksi en sano mitään.

 – Usein poliitikot juuttuvat numeroihin ja yksityiskohtiin.  Ihmiset eivät kuitenkaan näe elämää niin. Jos puhut terveydenhuollosta ja sanot, että meidän täytyy vähentää terveydenhuollon kuluja, sinä mietit, saatko parasta mahdollista terveydenhuoltoa perheellesi. Puhumme siis kahdesta eri kielestä. Politiikkojen pitäisi puhua samaa kieltä kuin ihmiset, joita heidän on tarkoitus palvella, Hurwitz sanoo.

– Sen sijaan vihalla ja peloilla leikittely on arveluttavaa.

Yhdysvaltojen nykyisen presidentin puheista Hurwitz ei sen sijaan halua sanoa mitään. Paitsi sen, että niissä ei oikein tunnu olevan käsikirjoitusta ja retoriikkakin on varsin erilaista.

– Meillä ei ole tapana arvostella presidenttiämme ulkomailla, ja minulla on pelkästään kriittistä sanottavaa. Siksi en sano mitään.

Presidentinpuolisoa ei huudeta apuun kriiseissä

- Ensimmäisen nainen tehtävään ei ole vaatimuksia ja sen palkka on nolla, huomauttaa Hurwitz.

– Jokainen presidentin puoliso luo itse työnkuvansa; hän päättää, mihin keskittyy ja mihin matkustaa. Michelle Obama kysyi itseltään kaksi kysymystä: mihin suhtaudun intohimoisesti ja mihin voin vaikuttaa eniten, Hurwitz sanoo.

Hän on kirjoittanut Obamalla useita puheita esimerkiksi terveydestä ja lasten terveydenhuollosta, amerikkalaisten sotilaiden perheistä sekä kaikkien oikeudesta koulutukseen. 

Näistä asioista Michelle Obamalla oli omakohtaista sanottavaa. Olihan hän esimerkiksi perheestään ensimmäinen, joka meni yliopistoon.

Sarah Hurwitz puhui torstaina naisverkostossa ja perjantaina Retoriikan kesäkoulussa Hämeenlinnassa. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

– Presidentin puolisolla on se etu, että hän voi todella seurata intohimojaan. Jos maailmassa on kriisi, presidentin odotetaan puhuvan siitä, ei puolison. Puoliso voi valita  pelkästään itselleen sopivia aiheita, Hurwitz sanoo.

Yleensä puhe ei jää historiaan

Vaikka puhuja olisi timanttinen ja teksti sulaa kultaa, puhe ei siltikään välttämättä jää historiaan. Useimmat puheet eivät jää.

– Kyse on aina myös historiallisesta yhteydestä. Vuosikymmeniksi muistiin jäävä puhe on pidettävä juuri oikeaan aikaan ja lisäksi on oltava merkityksellistä sanottavaa, Isotalus sanoo.

Michellle Obaman puheesta heinäkuussa 2016 jäi elämään ainakin tämä lause. ”When they go low, w ego high”. Eli käännettynä vaikka ”Kun he laskevat rimaa, me nostamme sitä”.

– Tämä oli Michelle Obaman oma lause, Hurwitz kiirehtii sanomaan.

Suomalaisilla opittavaa puheenpidossa

Puheenkirjoittajista voi tulla brändejä, joiden kirjoittamista puheoppaista voi tulla bestsellereitä ja puhekursseista rahasampoja.

– Euroopasta lähimmäksi puhdetaiton tärkeydessä tulee Britannia, Suomella taas olisi tässä paljon opittavaa, sanoo  Isotalus.

Kirjoittajan näkökulmasta ammatin arvostus on tärkeää, sillä puheenkirjoittajan työ ei yleensä ole eläkevirka. Toisen ihmisen pään sisällä ei voi tehdä koko työuraa.

– Kirjoittajina me vain olemme sopivia jollekin, minä olin sopivin Michelle Obamalle, Hurwitz sanoo.

 Hän antaa ymmärtää, että ainakaan toistaiseksi puheiden kirjoittaminen ei enää kiinnosta. Viime kuukaudet hän on viettänyt Harvardin yliopistossa ohjelmassa, jonka tavoite on kannustaa nuoria politiikan pariin.

– Lisäksi sain juuri pari päivää sitten valmiiksi ehdotuksen juutalaisuutta käsittelevästä kirjasta. Nyt etsin kirjalle kustantajaa. Toivoisin, että voisin viettää seuraavan vuoden kirjan parissa, Hurwitz sanoo.

**Lue myös: **Michelle Obaman viimeinen puhe Yhdysvaltojen ensimmäisenä naisena

Melania Trump toisti lähes sanasta sanaan Michelle Obaman puhetta vuodelta 2008 – video