Tuotantoeläinten olot huolestuttivat kyselytunnilla – Ministeri Leppä: Lihantuotannossa mennään aivan liikaa hintavedolla

Huolta kannettiin myös siitä, miten taataan lihantuottajien kohtuullinen korvaus lihasta.

eläinsuojelu
Sika saksalaisella tilalla
Lihantuottajien kannattavuus on tällä hetkellä heiko, sanoo maa- ja metsätalousministeri.Carmen Jaspersen / EPA

Uuden eläinsuojelulain lakiluonnos herätti torstaina keskustelua eduskunnan kyselytunnilla. Maa- ja metsätalousministeriön kertoi esityksestä uudeksi eläinsuojelulaiksi keskiviikkona.

Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto ihmetteli ministerille, miksi lakiluonnoksessa ei tuotu parannusta keskeisiin tuotantoeläinten hyvinvoinnin ongelmiin. Esimerkkinä Aalto mainitsi muun muassa lehmien parsinavetat ja sikatilojen porsitushäkit. Aalto ihmetteli myös sikaloiden tiineyshäkkien kieltämisen siirtymäaikaa, joka on lakiluonnoksen mukaan 15 vuotta.

– Uudistuksen on toivottu tekevän Suomesta tuotantoeläinten hyvinvoinnin edelläkävijä ja mallimaa. Valitettavasti hallituksen esitysluonnos ei vastaa näihin odotuksiin kaikilta osin, sanoi Aalto.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vastasi, että lakiluonnoksessa halutaan korostaa sitä, että jokaisen suomalaisen velvollisuus on huolehtia eläimistä hyvin.

– Tällä lailla tulee monia hyviä asioita esimerkiksi kivunlievitykseen, tulee selvät määräajat muutamien asioiden kieltämiseen, ilmoitusvelvollisuuksia lisää, viranomaisyhteistyön lisäämistä ja niin edelleen.

Entä lihantuottajien korvaus?

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa esitti ministerille huolensa siitä, miten eläinten parempi kohtelu ja tuottajien kohtuullinen korvaus ovat yhteensovitettavissa.

– Tässä tulee ongelma, koska lihantuottajat mm. sianlihatuottajat saavat todella alhaista hintaa sianlihasta, alhaisinta melkein koko EU:ssa. Kuinka tämä yhtälö tehdään niin, että molemmat ovat tyytyväisiä? Että eläimet saavat hyvän elämän ja lihantuottajat saavat lihasta sellaisen hinnan tuotteesta että he pystyvät jatkamaan tuottajan taivaltaan, kysyi Elomaa.

Ministeri Leppä myönsi, että tuottajien saama hinta ei ole kohdillaan tällä hetkellä.

– Tuottajat ovat erityisessä taloudellisessa ahdingossa. Kannattavuus on heikko, tähän meidän on saatava väkisinkin ja pakosta saatava muutosta. Tämä korreloi siihen, mitä eläintensuojelulta ja ympäristönsuojelulta vaadimme.

Lepän mukaan suomalaisen lihan hinnassa pitäisi näkyä se, että suomalainen lihantuotanto on korkealuokkaista, jäljitettävää, eettistä ja kestävää.

– Sen pitää näkyä myös tuottajien saamassa hinnassa. Nyt se ei valitettavasti sitä tee, mennään aivan liikaa hintavedolla ja sillä, että hinta määrittelee kaiken. Ruualla on hinta, mutta sillä on myös arvo. Mitä paremmin me kohtelemme eläimiä ja hoidamme ympäristöasioita, mitä enemmän olemme kestäviä, sen enemmän sillä on arvoa ja sen pitää näkyä tulevaisuudessa enemmän hinnassa.