Venäläissivusto löysi todisteita: Venäjän sotilastiedustelu osallistui Ranskan vaalihakkerointiin

Ranskan vaalihakkeroinnissa vuodettuihin dokumentteihin unohtunut hakkerin nimi yhdistettiin Venäjän sotilastiedusteluun.

Venäjä
Tietokoneen näppäimistö
Metadataan unohtunut nimi johti toimittajat sotilastiedustelun jäljille.Henrietta Hassinen / Yle

Venäläisen internetsivusto The Insiderin tutkivat toimittajat ovat löytäneet todisteita (siirryt toiseen palveluun) Venäjän sotilastiedustelun yhteydestä Ranskan vaalihakkerointiin. Toimittajien selvityksestä käy ilmi hakkeri, joka on ilmoittanut työskentelevänsä Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle vuonna 2016.

Metadata vei jäljille

Selvitys alkoi, kun The Insider löysi Ranskan vaalien yhteydessä vuodetuista dokumenteista venäläisen nimen "Grigory Roshka". Yksinkertaisella haulla nimi löytyi vuonna 2014 järjestetyn tietotekniikkaa käsitelleen Pavt-konferenssin osallistujaluettelosta.

Kyseisellä listalla Roshka oli ilmoittanut työpaikakseen Evrika-nimisen yrityksen. Evrika kertoo virallisesti olevansa informaatiojärjestelmiä tuottava yritys, jonka asiakkaita ovat monet valtion elimet ulkoministeriöstä Venäjän keskuspankkiin. Lisäksi yritys järjestää tietotekniikkaan liittyviä koulutuksia.

Evrika kuitenkin kiisti Roshkan työskennelleen koskaan yrityksessä ja kertoi venäläissivustolle miehen osallistuneen konferenssiin seuraavina vuosina toisilla nimikkeillä. Vuosien 2015 ja 2016 osallitujaluettelot eivät kuitenkaan olleet enää avoimesti saatavilla.

The Insider sai kuitenkin haltuunsa osallistujaluettelon vuodelta 2016 konferenssiosallistujan kautta. Siitä ilmeni, että Georgy Roshka on ilmoittanut olevansa sotilasyksikkö numero 26165:n spesialisti.

Kyseinen yksikkö on Venäjän sotilastiedustelupalvelun kryptaamiseen erikoistuva yksikkö.

Tiedotusvälineet vaikenevat, Putin reagoi

The Insiderin viime viikolla julkaistua raporttia on jo siteerattu venäläisissä opposition tiedotusvälineissä, mutta valtion mediat ovat jättäneet sen huomiotta.

Tutkimusta tehnyttä toimittajaryhmää johtanut Roman Dobrohotov kuitenkin uskoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin viitanneen tutkimukseen NBC:lle antamassaan haastattelussa sunnuntaina. Haastattelun aikana Putin sanoi, että minkä tahansa järjestön tai ihmisen tiedot voi lisätä vuodettuihin materiaaleihin, jolloin syy hyökkäyksestä kaatuu kyseisen tahon harteille.

Vaikka Putin ei suoranaisesti maininnut yksittäisiä syytöksiä tai Gregory Roshkaa, Dobrohotovin mukaan presidentti viittasi nimenomaan The Insiderin tutkimukseen. Dobrohotovin mukaan argumentti on kuitenkin heikko, sillä kyse ei ole pelkästään metadatan muuntelun helppoudesta, vaan materiaaleihin unohdetusta nimestä.

– Ensinnäkin, jos kyseessä olisi istutettu nimi, pitäisi ensin tietää, että kyseinen henkilö on grushnik [sotilastiedustelupalvelun työntekijä], eikä vuoden 2016 osallistujaluettelo ollut avointa tietoa, Dobrohotov toteaa Ylen haastattelussa.

– Toiseksi, jos kyseessä olisi provokaatio, olisi sen suunnittelijan täytynyt olla varma, että me löydämme tiedot ja julkistamme ne.

Dobrohotovin mukaan Putinin kommentti metadatan peukaloimisesta on alkanut jo levitä joidenkin Kremliä tukevien bloggareiden sivuilla.

The Insider on venäläissivusto, joka keskittyy tutkivaan journalismiin ja niin sanottuihin "Antifeik"-juttuihin, joissa tarkistetaan venäläisviranomaisten ja vallanpitäjien väitteitä.

Lue myös: Näin venäläishakkerit nousivat julkisuuteen – 10 vuotta "edullisia, tehokkaita ja kiistanalaisia" hyökkäyksiä