Hyppää sisältöön

Comey pyysi ystäväänsä vuotamaan Trump-muistion julkisuuteen

FBI:n erotettu johtaja vahvisti kuulemisessa Trumpin pyytäneen lopettamaan tutkinnan turvallisuusneuvonantajan Venäjä-kytköksistä.

Kuva: Michael Reynolds / Shawn Thew / EPA

Erotettu liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey on myöntänyt, että hän pyysi ystäväänsä vuotamaan presidentti Donald Trumpista tekemänsä muistion julkisuuteen.

Kyseiset muistiinpanot koskivat Comeyn ja Trumpin tapaamista, jossa Comeyn mukaan käsiteltiin entiseen turvallisuusneuvontantajaan Michael Flynniin kohdistuvaa tutkintaa.

Yle seuraa hetki hetkeltä Comeyn kuulemista senaatin tiedustelukomitean edessä.

Vuotaja oli ilmeisesti lakitieteen professori Columbian yliopistosta. Comey kertoi, ettei voinut itse luovuttaa tietoja toimittajille.

Hänen tavoitteenaan oli nopeuttaa erikoistutkijan nimittämistä Venäjä-tutkintaan.

Comey päätti vuotaa muistion sen jälkeen, kun Trump oli vihjannut twiitissään, että tapaamiset olisi nauhoitettu.

Comey sanoi toivovansa, että nauhoitteet julkaistaan, jos niitä on.

Senaatin tiedustelukomitealle todistava Comey kertoi tehneensä muistiinpanoja tapaamisistaan Trumpin kanssa, koska epäili, että Trump voi valehdella keskustelujen sisällöstä.

Tiedustelukomitea selvittää presidentti Donald Trumpin vaalikoneiston mahdollisia Venäjä-yhteyksiä.

Comey on kuulemisessa kertonut, että Trump toivoi entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-kytköksiä koskevan tutkinnan lopettamista.

Hän sanoo olleensa liian hämmästynyt Trumpin toiveesta, että olisi voinut välittömästi torjua sen.

Comey sanoo tunteneensa, että Trump halusi jotain vastineeksi siitä, että hän sai jatkaa FBI:n johtajana.

8.6. klo 20.54: juttua korjattu: Trump ei nimittänyt Comeyta FBI:n johtoon. Hänet oli nimitetty jo ennen Trumpin kautta.

20.6. klo 11.46 juttua korjattu: alkuperäisen artikkelin monikkomuoto "muistiot" korjattu yksikkömuotoon "muistio". Tarkennettu, mitä tapaamista muistio koski.