1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ville Niinistö: ”Haluamme olla keskeinen vaihtoehto pääministeripuolueeksi”

Yle Uutisten torstaina julkaistussa puoluekannatusmittauksessa vihreät saivat historian suurimman kannatuksen.

politiikka
Ville Niinistö Vihreiden kuntavaalijuhlissa.
Ville Niinistö Vihreiden kuntavaalijuhlissa.Jarno Kuusinen / AOP

Puheenjohtajavaaleja käyvä vihreät on erikoisessa tilanteessa. Puolue saa Yle Uutisten torstaina julkaistussa kannatusmittauksessa historiansa parhaan tuloksen, mutta on siitä huolimatta puolue vaihtamassa ensi viikon puoluekokouksessa johtajansa.

Syykin on selvä. Puheenjohtaja Ville Niinistön kaudet, kuusi vuotta, tulevat täyteen, eivätkä puolueen säännöt salli Niinistön jatkavan puoluejohdossa.

Vihreiden puheenjohtajavaalissa ovat ehdolla varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, tutkija Mika Flöjt sekä kansanedustajat Touko Aalto, Emma Kari, Krista Mikkonen ja Olli-Poika Parviainen.

Kuka tahansa puheenjohtajaksi nouseekin, hänen tehtävänään on säilyttää historiallinen kannatus. Ehdokkaat vakuuttavat, että heitä ei silti hirvitä Niinistön jättämän perinnön mahdollinen tärveleminen.

– Yhdessä me pystymme tämän perinnön pitämään. Se ainakin on tarkoitus, sanoo Krista Mikkonen.

Olli-Poika Parviainen ja Emma Kari luottavat siihen, että kuntavaalien hyvä tulos ja uudet valtuustopaikat kannattelevat uutta puheenjohtajaa.

– Kun nyt on saatu uutta jalansijaa monissa kunnissa, niin meidän pitää tukea ensimmäisen kauden vihreitä valtuutettuja. Jos lunastamme luottamuksen kunnissa, saamme kannatuksen pysymään korkealla, sanoo puheenjohtajaehdokas Olli-Poika Parviainen.

– Se, mitä kuntavaalitkin näyttivät, vihreät arvot otetaan vastaan kaikkialla Suomessa. Ihmiset näkevät, että vihreät aidosti puolustavat ympäristöä, koulutusta ja maapallon tulevaisuutta, kansanedustaja Emma Kari sanoo.

Touko Aalto puolestaan ei sulje pois mahdollisuutta, että puolueen kannatus kasvaa.

– Kovat ovat tavoitteet, mutta kova on porukkakin, kansanedustaja Touko Aalto puolestaan sanoo.

Niinistö: Pääministerin asema tavoitteena

Vaikka vihreiden vauhti on ollut kovaa, Niinistö ei toppuuttele tahtia. Hänen mukaansa vihreiden pitäisi seuraavaksi tähdätä pääministeripuolueeksi.

– Meidän yhteinen tavoite on nostaa vihreät keskeiseksi pääministeripuoluevaihtoehdoksi. Seuraavan puheenjohtajan tehtävänä on luotsata vihreät eduskuntavaaleihin ja näyttää, että meillä on ratkaisuja, joilla työelämän, talouden ja ympäristökriisien epävarmuudet ratkotaan, Niinistö sanoo.

Lue myös:

Ylen kannatusmittaus: Vihreille historiallisen korkea lukema, SDP:n kannatus hupenee entisestään

Lue seuraavaksi